Zadaj pytanie
7 stycznia 2016 11:31

Dieta bezglutenowa: Których produktów unikać w szczególności?

Dieta bezglutenowa to bardzo zdrowa metoda odżywiania. Należy jednak starannie selekcjonować produkty bezglutenowe. Wyjaśnia Jakub Mauricz.

4871
0

Dieta bezglutenowa jest bardzo zdrowym stylem żywienia, niemniej jednak należy zwracać uwagę jakie produkty bezglutenowe jemy. Przetworzone artykuły spożywcze takie jak choćby zakupione w sklepie ciastka bezglutenowe to najczęściej jedzenie spreparowane chemicznie. W diecie bezglutenowej zaleca się spożywanie produktów naturalnie bezglutenowych takich jak: bataty, maniok, ryż, komosa ryżowa czy gryka. 

Hodowana dzisiaj pszenica karłowata posiada blisko czterokrotnie więcej glutenu niż kiedyś. Zawartość glutenu w białkach tej genetycznie modyfikowanej pszenicy wynosi 50%.  Tak ogromne zmiany w genetyce pszenicy spowodowane są względami ekonomicznymi. Mąka z tego typu zboża daje większą ilość komór powietrznych w np. chlebie, dzięki czemu przy produkcji zużywa się jej znacznie mniej. Ma ona również lepsze predyspozycje spulchniające przez co gotowe produkty lepiej się prezentują.
Pisząc o pszenicy należy wspomnieć o jej bliskim kuzynie orkiszu, który mimo, że nie ma takiej ilości glutenu nie jest polecany przez dietetyków.

Dobrym rozwiązaniem dotyczącym pieczywa byłoby żyto a konkretnie chleb żytni na zakwasie bez dodatku drożdży. Chleb na zakwasie jest w diecie bezglutenowej odpowiedni, ponieważ bakterie odpowiedzialne za zakwaszanie lub fermentację wpływają na obniżenie poziomu glutenu oraz kwasu fitynowego w naszym chlebie. Najlepszym natomiast rozwiązaniem byłby chleb gryczany na zakwasie.

Oczywiście na tego typu eksperymenty z pieczywem możemy sobie pozwolić wtedy kiedy utrzymujemy dietoteriapię czyli jesteśmy „wolni” od glutenu(nie licząc sporadycznych odchyleń od diety), nasze jelita są uszczelnione.

Jakub Mauricz podniósł również temat bardzo popularnych wśród kulturystów płatków owsianych. Mimo, że nie mają one w składzie glutenu posiadają białko aweninę, które się od niego nieznacznie różni(sekwencją 6 aminokwasów). W obliczu osłabionego układu odpornościowego, kiedy aplikujemy naszemu organizmowi dużą ilość antygenu(np. glutenu), nasze białe ciałka krwi reagują zapobiegawczo – eliminując potencjalne zagrożenie, zaburzając tym samym homeostazę.

dieta bezglutenowa, dieta, zdrowa dieta, produkty bezglutenowe 

 

ZOBACZ TEŻ:

Dieta i suplementacja u trenerów personlanych

Czy mąka pszenna jest dobra w diecie?

Węglowodany w diecie

Oceń treść:
(0 głosów)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie