Zadaj pytanie
1 sierpnia 2016 14:35

Nietolerancje Pokarmowe - Czym są? Jak im przeciwdziałać?

Patrycja Szachta opowiada o nietolarancjach pokarmowych - objawach, przyczynach i leczeniu. 

4628
1

Artykuł ten dotyczcy wszelkiego rodzaju nietolerancji pokramowych zarówno w codziennym życiu jak i w aspekcie sportu wyczynowego.

 

Czym są nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancje pokarmowe to ukryte alergie. Potocznie kojarzymy alergię z natychmiastową reakcją naszego organizmu po spożyciu pokramu alergizującego(wysypką, opuchlizną itp.). Takie alergie istnieją i są bardzo proste do diagnozy. Nietolerancje pokarmowe również są alergiami tyle, że ich objawy nie pokazują się od razu po spożyciu pokarmu. Nietolerancja objawia się po kilku lub kilku dziesięciu godzinach przez co identyfikacja pokarmu alergizującego jest niezwykle trudna. Po drugie nietolerancje pokarmowe nie objawiają się typowo dla alergii w szczególności w sporcie wyczynowym np. nawracające kontuzje, zespół chronicznego zmęczenia, spadek formy psychofizycznej, pogorszenie efektów sportowych. Dodatkowo innymi objawami mogą być dolegliwości ze strony układu pokarmowego(biegunki, zaparcia, gazy), migreny, zaburzenia nastroju, depresja, nawracające infekcje, atopowe zapalenie skóry, objawy skórne. Co raz częściej nietolerancje pokarmowe bada się pod kątem chorób cywilizacyjnych jak i nowotworowych! 

 

Bariera jelitowa

Nietolerancje to gorsze wyniki w sporcie, jak wiadomo każdy profesjonalny sportowiec chce osiągać jak najlepsze rezultaty, dlatego też musimy dbać i wykonywać regularne badania nietolerancji pokarmowej.

 

Pierwszym skutkiem nietolerancji pokarmowej jest uszkodzenie bariery jelitowej - tzw. zespół przesiąkliwego jelita. Prawidłowa nazwa to zwiększona przesiąkliwość bariery jelita cieńkiego. Jelito pełni rolę bariery i filtra - przepuszcza do układu krwionośnego odpowiednie cząsteczki pokarmów, blokując toksyny. Uszkodzona bariera jelitowa przepuszcza teoretycznie wszystko wpuszczając do układu krwionośnego niestrawione cząsteczki pokarmów. Normalną reakcją każdego organizmu w takim przypadku jest obrona a co za tym idzie staramy się pozbyć toksyn z ciała. Niestety mamy z tym problem, ponieważ nie wiemy jaki pokarm tolerujemy a jaki nie(jak wspomnieliśmy wcześniej, objawy pokazują się dopiero po kilkunastu godzinach). Tak więc bardzo często nieświadomie jemy więcej nietolerowanego pokarmu dolewając "oliwy do ognia" rozsiewając zatrucie na cały organizm.

 

Dlaczego uszkodzenie jelita, nietolerancje pokarmowe są tak dużym problemem w sporcie?

Sportowcy przez całe życie narażeni są na nietolerancje - stres, przemęczenie, wysoki wysiłek fizyczny, stosowane suplementy, dieta, leki. Lekarze i diagności bardzo często z góry zakładają nietolerancję pokarmowe i uszkodzone jelita u sportowców wysokiego wyczynu co w 90% przypadków potwierdzają badania. Dlatego obowiązkiem każdego sportowca jest wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe po czym usunięcie niezdrowego dla nas produktu z diety. Oczywiście nietolerowany produkt należy zasatąpić w czym pomagać nam będzie dietetyk. Korzystamy wtedy z Diety Eliminacyjnej.


Wprowadzenie diety i ogólne dbanie o nią znacznie poprawia nie tylko codzienne funkcjonowanie sportowca ale również jego wyniki sportowe(wytrzymałość, siła itp.). Nie są to tylko domysły i teorie, skuteczność diety eliminacyjnej została również potwierdzona przez trenerów i lekarzy z USA. Przykładem niesamowitej przemiany w sporcie jest Novak Djoković. Początkowo tenisista "dobry" znajdujący się gdzieś w środku klasyfikacji. Miał problemy z wysiłkiem w szczególności wysłkiem przy wysokiej gęstości powietrza czy wysokiej temperaturze. Po wykonaniu testu nietolerancji pokarmowej okazało się, że ma ostre reakcje alergiczne na gluten, mleko i pomidory. Sztab medyczny wykluczył nietolerowane pokarmy po czym Djokovic wskoczył na szczyt. Odczuł natychmiastową poprawe formy psychofizycznej ale także sampoczucia i chęci do sportu. Polecamy również książkę Novaka Djokowica "Serve to Win".

Badania na nietolerancje pokarmowe powinniśmy wykonywać w dwóch podklasach - IgA oraz IgG. Są to podklasy przeciwciał, które mogą działać na nas szkodliwie.

 

Podsumowując, każdy sportowiec powinien wykonać badania dla podklas IgA oraz IgG. Często takie badania kryją się pod nazwą "Food Scan". Po wykonaniu badania musimy dostosować dietę eliminacyjną do listy nietolerowanych pokarmów.

Musimy pamiętać, że dieta i zdrowe odżywianie to nie wszystko. Póki nie zajmiemy się uszkodzonym jelitem dalej nie będziemy odnotowywać sukcesów. Podstawą jest zaleczenie bariery jelitowej.

Tak więc dieta, eliminacja, rotacja pod opieką dietetyka oraz probiotyki = SUKCES.

 

Zobacz też:

Oceń treść:
(0 głosów)
dodał odpowiedź 8 sierpnia 2016 10:37
Proszę wybaczyć ale akurat sukcesy Novaka Djokovica zbiegają się z wykryciem u niego celiakii, a nie alergii pokarmowej. Jako osoba chorująca na nietolerancję glutenu musiał pozbyć się go z diety. Ta choroba nie ma nic wspólnego z tym co Pani mówi.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie