Zadaj pytanie
17 października 2016 09:14

Olej kokosowy - zastosowanie, właściwości

Co może powiedzieć o oleju kokosowym Jakub Mauricz?

 

Olej kokosowy to obecnie bardzo popularne źródło tłuszczy w diecie sportowca. Sprawdź jakie ma właściwości i jak można go stosować.

6018
1

Olej kokosowy - dla kogo?

Olej kokosowy to świetne źródło kwasów tłuszczowych takich - kwas mirystynowy i laurnowy, które należą do grupy MCFA(Medium Chain Fatty Acids). MCFA czyli triglicerydy o średniej długości łańcucha to świetne doładowanie przedtreningowe zwłaszcza dla osób trenujących sporty wytrzymałościowe lub mieszane np. crossfit, sporty walki. Energetyzujące właściwości oleju kokosowego świetnie nadają się dla osób insulinoodpornych, ponieważ jest on w stanie generować energię bez hipoglikemicznych skoków cukru. Olej kokosowy ma świetne zastosowanie w szejkach oraz systemie żywienia Carb Fat Cycling(rotacja welowodanowo-tłuszczowa), który świetnie nadaje się przy przygototwaniach do triatlonu, maratonu lub przy ustalaniu wagi w sportach walki.

 

Olej kokosowy - smażenie

Olej kokosowy w ponad 88% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych(między innymi omega 3, omega 6) przez co idealnie nadaje się do smażenia. Oczywiście nie jest to jedyny tłuszcz, który się do smażenia nadaje, można smażyć również na maśle klarowanym, smalcu lub boczku. Smażenie na olejach roślinnych lub olejach PAM nie jest wskazane.

 

Olej kokosowy - który wybrać?

Najlepiej wybierać nierafinowany olej kokosowy, który intensywnie pachnie kokosem i wydziela swój aromat w trakcie obróbki termicznej. Co więcej olej kokosowy należy kupować w szklanym opakowaniu, ponieważ jest on przelewany do opakowań w wysokiej temperaturze przez co może wejść w niebezpieczne reakcje z plastikowym pudełkiem.

 

Olej kokosowy - kiedy spożywać?

Tak naprawdę warto stosować olej kokosowy nawet na czczo - łyżeczkę jako pierwszy posiłek. Dotyczy to w szczególności osób zmagających się z insulinoodpornością i zaburzeniami gospodarki cukrowej. Olej kokosowy to również jeden ze składników coraz popularniejszej kuloodpornej kawy, do której warto dodać gotu-kolę, bacopa-monnierę i sulbutiaminę - rozpuszczalną w tłuszczach formę witaminy B1.

 

Kokos i wszelkie jego pochodne w postaci mleka kokosowego, wody kokosowej czy właśnie oleju kokosowego są jak najbardziej polecanymi produktami, chyba że macie problem z jelitami lub nietolerancje pokarmowe.

 

 Zobacz też:

 

Oceń treść:
(0 głosów)
dodał odpowiedź 26 października 2016 07:27
Proszę mi powiedzieć w jakich ilościach można stosować olej kokosowy, np. 2 płaskie łyżeczki, 2 czubate, 2 łyżki? Chodzi mi o bezpieczną ilość, po to żeby nie przesadzić.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie