Zadaj pytanie
16 września 2014 09:48

Jak ułożyć plan treningowy, dobrać dietę i suplementację?

Witam serdecznie,

od jakiegoś czasu chodzę na siłownię, ale robiłem tylko treningi cardio i ogólnorozwojowe na maszynach więc mięśnie o organizm jest przygotowany aby przejść na troszeczkę inny etap.

Rozglądam się za treningiem (najlepiej nadal na maszynach bez zbędnych wolnych ciężarów). Chcę zredukować tłuszcz (niestety nie znam zatłuszczenia organizmu, ale sądzę ze lekko koło 15-20%).

Treningi siłowe będą się w większości czasu odbywać w godzinach porannych 7-8. Ponieważ popołudniami nadal zamierzam chodzić i uprawiać spinning.

Pracuję w biurze, tryb pracy siedzący (dość mocno stresujący). Nie mam zbytnio czasu na szykowanie posiłków do biura (w tym miejscu pewnie najlepszym zastępstwem będą suplementy chyba ze potrawy będą szybkie i proste do przygotowania).

Zapotrzebowanie kaloryczne wyszło mi wg. potreningu.pl
Współczynnik BMR 1913.57
Aby utrzymać wagę
Kalorie 3300.91
Węglowodany 55% 1815.5kcal = 453.88gram
Białko 15%% 495.14kcal = 123.79gram

Wagi mocno bym nie chciał redukować, ale spalić i wyrzeźbić bardziej mięśnie. Bez większej budowy masy mieśniowej. Oczywiście jeśli by się okazało, że waga wzrośnie do max 85 kg ale za tym pójdą efekty związane z rozbudowaną masą mieśniową to jestem gotów podjąć takie zadanie, ale jak wspominałem kompletnie nie chcę budować masy i stawać się super wielki :)

Wiek: 27 lat
wzrost: 183 cm
waga ok. 81 kg
aktywność: praca biurowa z 3-4 treningami cardio plus maszyny siłowe w tygodniu.

trening powinien być tak rozpisany abym trenował 3-4 dni w tygodniu :)

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję .

Pozdrawiam Michał.
786
4
dodał odpowiedź 16 września 2014 17:28
1)Co tak się tych maszyn uczepiłeś? Hammery nie są złe, ale wolne ciężary i ćwiczenia takie jak martwy ciąg(on masę mięśni angażuje!), przysiady, wyciskania - to podstawa dla dobrego treningu. 2)Nie da się zredukować tłuszczu bez utraty wagi. W czasie redukcji tracisz wodę, glikogen, tłuszcz i mięśnie też niestety się traci(ile to zależy od diety) 3)Suplementy nie mogą Ci zastępować posiłków. Przestań szukać wymówek. Posiłki możesz przygotowywać rano lub dnia poprzedniego wieczorem - gotujesz wszystko na raz i masz z głowy. Potem pakujesz do pojemniczka i jesz w pracy. 4)Jak chcesz wyrzeźbić mięśnie to musisz mieć 10-12% tkanki tłuszczowej. Powiedzmy, że masz za 20%. W czasie redukcji do 10%. Oblicz sobie ile kg stracisz... Co Ci tak zależy na tej wadze? - to są jedynie cyferki. 5)jednocześnie nie da się budować masy mięśniowej i palić tłuszczu. 6)Jak ładnie się zredukujesz i zbudujesz trochę mięśni to nadal będzie estetyka i nie będziesz super wielki. Aby być super wielkim to nie trzeba na prawdę spooooooooro pracy i nie tylko.
dodał odpowiedź 16 września 2014 17:29
Teraz napiszę Ci jak przeprowadzić redukcję: Redukcja=dieta z deficytem kalorycznym(300, 500 kcal). Policz zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij 300-500 kcal. Makro ustaw sobie 40:40:20%(białko, węgle, tłuszcze). Podziel otrzymane makro na 5-6 równych posiłków. Białko to chude mięsa, wołowina, ryby, jaja. Tłuszcze to olej lniany, oliwa zoliwke, orzechy, żółtka jaj. Węgle to produkty z pełnego zboża, płatki owsiane, ryże, kasze. Rób cardio, ktróe będziesz włączał stopniowo np: 1 tydzień 3x20, drugi 4x30, trzeci 4x35 tak aż do 45 minut. Cardio rób rano, po treningu siłopwym na poziomie 65-80% tętna maksymalnego. Trening cardio wykonuje się zawsze rano na cardio(podobno najlepiej w godzinach 5-7 ze względu na pracę tarczycy). Drugą porą jest bezpośrednio po treningu siłowym, wtedy również mamy obniżone zapasy glikogenu i szybciej się dopieramy do tłuszczu. Ważne aby cardio było wykonywane 30-45minut. Dopiero po 20 minutach organizm zaczyna korzystać z rezerw tłuszczu. Cardio powinno być wykonywane na poziomie 65-70% tętna maksymalnego(czyli jeszcze możesz rozmawiać ale nie jest to tak swobodne jak spacer). Przykład cardio to marsz na bieżni pod górkę np: (prędkość 6-7 km/h i skos 12) - nie trzymaj się uchwytów jak nie dasz rady to zmniejsz skos. Pamiętaj o dokładności kroku. Zapotrzebowanie kaloryczne obliczysz w ten sposób: Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego. Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia. Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być: - podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR) - regulację termogenezy (TEF) - zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA) - oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT) Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii). Jak więc powinno wyglądać to w praktyce? CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT 1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej): Dla kobiet: 665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)] Dla Mężczyzn: 66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)] 2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%) 3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu: - Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości. - Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%). 4) Dla osób ćwiczących - Osoby początkujące = 300 kcal - Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal 5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie. Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4
dodał odpowiedź 16 września 2014 18:27
dzięki za odpowiedź :) chciałem maszyny ze względu na pewność poprawnych ruchów i zabezpieczenie stawów (tak mi się przynajmniej wydaje). co do diety masz może i rację co do tego gotowania dzień wcześniej. Mogę prosić o pomoc w rozpisaniu treningu na redukcję? przykłady diety też byłyby mile widziane oraz jeśli potrzebna do tego suplementacja to też bym prosił o pomoc :).
dodał komentarz 16 września 2014 19:44
Rozpisałem Ci jak masz ułożyć dietę. Czegoś w tym schemacie nie rozumiesz? Co do treningu na siłowni to Ja polecam 4 razy w tygodniu. Np: osobno: plecy, klatka(tutaj dorzuć+ brzuch), nogi(je zawsze osobno, bo to połowa ciała!), a na jednym treningu: biceps+triceps+barki. Druga opcja to: klatka+biceps, plecy+triceps, nogi(zawsze osobno!), barki+brzuch. 12-16 serii na duże partie i 9-12 serii na małe. Masz schematy, poszukaj w wyrzukiwarce czegoś i wklej do oceny.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie