HMB.Czy warto co i jak.
Witaj,
Zacznę, od tego, że HMB jest produktem przemiany Leucyny w organizmie człowieka. Zwiększona podaż HMB wpływa znacząco na poprawę sprawności fizycznej, głównie poprzez wzrost beztłuszczowej masy ciała. HMB występuje w niewielkich ilościach w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz w owocach cytrusowych, w niektórych gatunkach ryb, w czerwonym winie, mleku i tkankach ssaków.
Przypisuje się temu suplementowi szereg właściwości. Większe przyrosty beztłuszczowej masy ciała i siły mięśniowej u osób poddanych treningowi operowemu i przyjmujących HMB mogą wynikać ze zmniejszenia stopnia uszkodzenia komórek mięśniowych lub osłabienia rozpadu białek własnych po podaniu suplementu. HMB może regulować metabolizm białek przez bezpośrednie oddziaływanie na niektóre receptory hormonalne oraz przez hamujący wpływ na aktywność enzymów odpowiedzialnych za degradację białka mięśniowego. Uważa się, że mechanizm działania HMB na komórki mięśniowe jest związane z faktem, iż związek ten może być prekursorem syntezy cholesterolu. Suplementacja HMB może przyczynić się do przyspieszenia syntezy komórkowego cholesterolu w mięśniach. Istnieje teoria, która zakłada, że komórki mięśniowe w stanie silnego stresu wywołanego wysiłkiem lub uszkodzone, nie potrafią pokryć większego zapotrzebowania na cholesterol. HMB podane w formie suplementu pozwala na utrzymanie prawidłowej syntezy cholesterolu w celu wzmocnienia struktury i funkcjonowania błon komórkowych.
Jak już wspomniano, HMB niweluje rozpad białek mięśniowych w warunkach stresu wysiłkowego. Drugim ważnym wskaźnikiem uszkodzenia mięśni i rozpadu białka jest aktywność enzymu, kinazy kreatynowej (CK). Zarejestrowano, że aktywność tego enzymu w osoczu krwi jest niższa po wysiłku u osób przyjmujących HMB. Zmianom tym towarzyszyły wzrost siły i masy mięśniowej.
Jeszcze słowo na temat dawkowania. Na podstawie licznych badań ustalono, że optymalna dawka dla dorosłego człowieka wynosi 38 mg/kg masy ciała. Zalecane jest przyjmowanie HMB wraz z posiłkami.