7 lutego 2016 21:38 •
Na czym smażyć i czy mają być to oleje nierafinowane?
Chciałbym się dowiedzieć, na czym najlepiej smażyć mięsa, ryby (te akurat preferuję z pieca), jajecznicę i warzywa na patelnię? Czy lepsze będą oleje nierafinowane? Czy ważny jest czas i temp. smażenia w zależności od użytego oleju? Czy prawdą jest, że bez obaw mogę "podsmażać", czyli po prostu smażyć krótko na oliwie z oliwek, np. jajecznicę?
Proszę o porównanie masła klarowanego, oleju kokosowego i oleju rzepakowego/słonecznikowego.
Proszę o porównanie masła klarowanego, oleju kokosowego i oleju rzepakowego/słonecznikowego.
300
1
dodał odpowiedź 7 lutego 2016 23:16
Jak wrzucasz olej nierafinowany na patelnie to i tak traci większość swoich właściwości to czy to jest rafinowany czy nie ... Moim zdaniem nie ma znaczenia, ale Olej po 2 obróbkach termicznych patrz rafinowany vs olej po 1 obróbce patrz nierafinowany ... chyba wiemy co będzie lepsze ;). Na oliwie z oliwek ktoś kiedyś powiedział, że nie można smażyć bo ma ... niską temperaturę dymienia, no nie widzę innej niejasności na ten temat ... a z czym idzie, że to ... kolejny pic na wodę :D. http://dieta.tvtom.pl/punkt-dymienia-jakim-tluszczu-smazyc/#tabela -> Proszę bardzo jedna tabela odnośnie temperatur dymienia i ... sprawdzałem większość tabel na których wartości są podobne ;). Te produkty co wymieniłeś patrz : masło kalorwane / olej kokosowy / olej rzepakowy - smaż do woli słonecznikowy - popatrz na temperaturę dymienia i przeczytaj to co piszę na stronie powinno rozjaśnić dlaczego nie smażyć na nim . Pozdrawiam ;)