Zadaj pytanie
7 lutego 2016 21:38

Na czym smażyć i czy mają być to oleje nierafinowane?

Chciałbym się dowiedzieć, na czym najlepiej smażyć mięsa, ryby (te akurat preferuję z pieca), jajecznicę i warzywa na patelnię? Czy lepsze będą oleje nierafinowane? Czy ważny jest czas i temp. smażenia w zależności od użytego oleju? Czy prawdą jest, że bez obaw mogę "podsmażać", czyli po prostu smażyć krótko na oliwie z oliwek, np. jajecznicę?
Proszę o porównanie masła klarowanego, oleju kokosowego i oleju rzepakowego/słonecznikowego.
300
1
dodał odpowiedź 7 lutego 2016 23:16
Jak wrzucasz olej nierafinowany na patelnie to i tak traci większość swoich właściwości to czy to jest rafinowany czy nie ... Moim zdaniem nie ma znaczenia, ale Olej po 2 obróbkach termicznych patrz rafinowany vs olej po 1 obróbce patrz nierafinowany ... chyba wiemy co będzie lepsze ;). Na oliwie z oliwek ktoś kiedyś powiedział, że nie można smażyć bo ma ... niską temperaturę dymienia, no nie widzę innej niejasności na ten temat ... a z czym idzie, że to ... kolejny pic na wodę :D. http://dieta.tvtom.pl/punkt-dymienia-jakim-tluszczu-smazyc/#tabela -> Proszę bardzo jedna tabela odnośnie temperatur dymienia i ... sprawdzałem większość tabel na których wartości są podobne ;). Te produkty co wymieniłeś patrz : masło kalorwane / olej kokosowy / olej rzepakowy - smaż do woli słonecznikowy - popatrz na temperaturę dymienia i przeczytaj to co piszę na stronie powinno rozjaśnić dlaczego nie smażyć na nim . Pozdrawiam ;)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie