Zadaj pytanie
25 lipca 2014 17:30

Tłuszcze z masła czy są ok?

Witam mam do Pana pytanie dotyczące tłuszczy z masła więc do rzeczy w internecie jest mnóstwo artykułów dotyczących tego tematu jedne mówią że masło nie jest zdrowe inne wręcz odwrotnie. Pan ma olbrzymie doświadczenie i wiedze w zakresie odczywiania więc postanowiłem zapytać jakie jest Pańskie zdanie na ten temat. Dodam że jestem ektomorfikiem aktualnie kończe reverse diet i chciałbym zbudować solidną mase. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
4041
5

Witaj,

 

Sztuką jest znaleźć prawdziwe masło spośród wielu produktów tego typu, występujących na półkach sklepowych, które są niczym innym jak produktami masło podobnymi. To właśnie one są naszpikowane tłuszczami trans, które są dla nas szkodliwe. Prawdziwe masło (min. 82%) zawiera tłuszcze nasycone w swoim składzie, ale to nie znaczy, że są one także niebezpieczne, są niezbędne ale w odpowiedniej ilości. Ludzki organizm potrzebuje również i ich do odpowiedniego funkcjonowania. Masło to także bogactwo witamin D i A. Warto zatem pozwolić sobie na nie od czasu do czasu, jednak nie w połączeniu z pieczywem, ale w bardziej zdrowy sposób np. gotowana fasola szparagowa nasączona masełkiem.



Na koniec warto wziąć pod lupę masło klarowane. Uzyskuje się je poprzez podgrzewanie na małym ogniu dzięki czemu wytrącane są substancje stałe z mleka np. białko, laktoza. Jest ono bardzo zdrowym odpowiednikiem masła i charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem oraz nie podnosi cholesterolu.

dodał odpowiedź 25 lipca 2014 17:40
Witaj, Hasło : Masło ! Tutaj możemy rozmawiać godzinami o maśle, ale co tak naprawdę widzimy w sklepach? Masło z oleju palmowego? Napakowane chemią? Masło w małych ilościach może być spożywane, ale prawdziwe masło jest bardzo drogie. Nie daj zwieść, że na opakowaniu pisze masło to, to jest masło. Akurat na tym produkcie są takie wałki robione, że aż głowa boli a ludzie nie czytają składów i potem się dziwią, że miażdżyca lub zawały. Lepszym rozwiązaniem na pewno będą orzechy - o wiele tańsza wersja tłuszczy, oliwa, olej rzepakowy rafinowany tłoczony na zimno. Pozdrawiam
dodał komentarz 25 lipca 2014 20:16
mam 18 lat więc zawał mi póki co niestraszny :) dzięki za info
dodał odpowiedź 25 lipca 2014 17:48
Ja dodam jeszcze olej lniany, bo to źródło kwasów omega 3 w rozsądnej cenie :)
dodał odpowiedź 25 lipca 2014 23:45
Witaj, zamiast masła polecam orzechy, masło orzechowe, awokado ( dobry zamiennik masła) żółtka jaj, słonecznik. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 26 lipca 2014 13:23
z orzechami mimo wszystko uważajcie ponieważ są mocno uczulające... ja polecam oliwki
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie