Zadaj pytanie
18 sierpnia 2014 13:43

Błonnik – dlaczego jest tak ważny w diecie?

2225
0

Błonnik – kompleks substancji pochodzenia roślinnego, których nasz organizm nie jest w stanie strawić. Mimo to odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Błonnik wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, ale nie dostarcza kalorii.
Dieta bogata w błonnik zapobiega cukrzycy, miażdżycy oraz otyłości. Można go znaleźć w pieczywie, makaronie, ryżu, płatkach owsianych, warzywach, truskawkach, malinach, porzeczkach, grejpfrutach, jabłkach, gruszkach i morelach.

Oceń treść:
(0 głosów)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie