Zadaj pytanie
7 lipca 2015 11:35

Dieta bezglutenowa - alergia na gluten i objawy nadwrażliwości

Jakub Mauricz opowiada o szkodliwości glutenu.

8970
3

Prawdziwa dieta bezglutenowa to wykluczająca produkty, które gluten zawierały. Obecnie mamy też produkty, które pierwotnie ten gluten zawierały, jak np. pszenica, ale metadami fizykochemicznymi pozbyto się z nich glutenu. Dlatego na ryku jest dostępnych wiele mąk, np. żytnich bezglutenowych, ciasteczek bezglutenowych itd. Lepiej jednak wybierać produkty niskoprzetworzone, niezawierające glutenu, np. bataty, maniok, tapioka, tapinambur, ryż, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana.

Czym jest celiakia? Jest to choroba, w wyniku której podczas ekspozycja na gluten prowadzi do szeregu różnych powikłań.

Unikanie glutenu jest zbawienne dla każdego człowieka, ponieważ w wyniku ekspozycji na gluten możemy zachorować na celiakię.

Gluten może doprowadzić do tzw. zespołu cieknącego jelita, czyli zespołu objawów ze strony układu pokarmowego oraz ogólnoustrojowych, wywołany m.in. przez krążące w krwiobiegu produkty metabolicznne oraz toksyny, które dostają się do krwiobiegu przez nieszczelne jelita. Zespół jest spowodowany przez zwiększenie przepuszczalności jelit dla toksyn, niestrawionych cząstek pokarmowych itp. Kiedy gluten przenika przez jelita do krwiobiegu i dostaje się do mózgu, powoduje zmęczenie i zaburza kojarzenie faktów.

Gluten niekiedy także "penetruje" stawy, doprowadzając do spluszowacenia tkanki chrzęstnej szklistej, która wyściela nasady kości.

W pediatrii istnieje tzw. okno tolerancji, gdzie u dzieci między 4 a 6 miesiącem życia można dać do żucia gluten czy kaszkę, która zawiera gluten i w ten sposób organizm wytwarza naturalną barierę odpornościową na gluten. Gluten jest antygenem, dlatego podawanie do małym dzieciom może zmniejszyć wystąpienie nadwrażliwości na gluten w przyszłości o ok. 80%.

 karmowski trening siłownia dieta na mase redukcjekarmowski trening siłownia plan dieta na mase

ZOBACZ TEŻ

* Przepis na omlet bezglutenowy
Talent i predyspozycje do sportu 
Wyciskanie sztangi z Janem Łuką 

Oceń treść:
(0 głosów)
dodał odpowiedź 7 lipca 2015 22:04
A co, jeśli chodzi o płatki owsiane? Czy warto/nie warto jeść, a jeżeli tak to który produkt wybrać?
dodał odpowiedź 8 lipca 2015 22:17
Witam. Z racji tego, iż karmię piersią i interesuję się tematyką rozszerzania diety u niemowląt chciałabym zapytać o włączanie glutenu między 4 a 6 miesiącem życia dziecka. WHO zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia, co tyczy się również wprowadzania glutenu po tym okresie. Teoria "okna glutenowego" z tego co się orientuję została może nie obalona, natomiast nie ma ona swojego potwierdzenia w badaniach naukowych.
dodał odpowiedź 9 lipca 2015 09:35
ostatnio czytałem art o ty, że dieta bezglutenowa to wymysł i fanaberie koncernów, coś w stylu ADHD, wymyślone aby nabijać kase
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie