Zadaj pytanie
6 czerwca 2016 11:43

Dieta Paleo: Przepis na Steki

Tym razem Barbell Kitchen przygotowało dla Was mięsną ucztę ze stekami z prawdizwej wołowiny. Zobacz jak przyrządzić wspaniały i wartościowy posiłek.

1509
0

Zanim przejdziemy do przyprawiania, smażenia itp. musimy kupić wołowinę na nasze steki. Skąd brać "dobrą" wołowinę? Wszystko zależy od tego jak karmione i wypasane było bydło, od którego pochodzi mięso. Jeżeli masz pewne źródło mięsa to świetnie. W innym przypadku warto wiedzieć, że najlepsza wołowina to ta od krów wypasanych swobodnie na trawie na łące a nie w chlewie. Dodatkowo krowa nie powinna być opryskiwana żadnymi antybiotykami lub innymi środkami. Najlepiej jak chodzi po polu i cały dzień swobodnie żuje trawę. Zaniedbane krowy, chowane w stresie różnią się znacznie otłuszczeniem i zawartością kwasów omega w mięsie. Przy wyborze wołowiny liczy się również jej wiek, im starsza krowa tym mięso jakościowo gorsze. Mięso cielęce jest najsmaczniejsze a co za tym idzie najdroższe. Jeżeli nie znamy pochodzenia naszego mięsa warto odciąć tłuszcz ponieważ nie wiem czym krowa była karmiona.

Dieta Paleo - przepis na stek

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mamy do wyboru dwa rodzaje mięsa świeże prosto z ubojni lub mięso leżakujące w temperaturze 3 stopni przez dwa tygodnie - takie mięso jest zdecydowanie bardziej kruche. Wybór mięsa to tylko i wyłącznie kwestia gustu. Jeżeli trzymaliście Wasze kawałki mięsa w lodówce warto wyjąć je nieco przed upieczeniem tak aby nabrały temperatury pokojowej.

Od czego zaczynamy? Na początku porządnie doprawiamy nasze steki solą i pieprzem z obu stron - jest to klasyczne przyprawienie steku w stylu amerykańskim. Dodatkowo skrapiamy nasze mięso oliwą z oliwek po czym ją wcieramy. Oczywiście w przyprawianiu istnieje dowolność jeżeli masz ochotę natrzeć wołowinę czosnkiem, dodać do niej rozmaryn i majranek - zrób to. Wtedy warto takie mięso zamarynować wcześniej i pozostawić na dobę w lodówce tak aby smak i aromat przypraw przeszedł przez cały stek.

Dieta Paleo - przepis na steki

Smażenie.

Poziom wypieczenia steka zależy od gustu. Steki krwisty i średnio wsymażony mają najwięcej aromatu i prawdziwego smaku wołowiny. Stek krwisty powinien być miękki,  średnio wysmażony nieco twardszy i tak dalej... Najważniejszym elementem do porządnego usmażenia steka jest bardzo mocno rozgrzana patelnia. Dajcie patelni rozgrzać się maksymalnie. W końcu nie chcemy piec ani gotować naszego mięsa tylko je smażyć. Aby podkreślić smak naszego steka dodajemy do patelni rogniecione(nie musi być do końca obrany) czosnek i rozmaryn. Do smażenia nie dodajemy oliwy. Wcześniej nasmarowaliśmy mięso oliwą i to powinno wystarczyć w procesie smażenia.Dieta Paleo - smażenie steka

Proces smażenia polega na naprzemmiynnym przewracaniu mięsa co minutę. Smażenie rozpoznacie wtedy gdy po włożeniu mięsa na patelnie zacznie ono bardzo mocno skwierczeć. Po pierwszym przewróceniu możemy dorzucić i nasmarować mięso czosnkiem i rozmarynem. W trakcie smażenia warot smażyć również boki, dzięki temu nie pozwolimy aby z naszego mięsa uciekły soki. Po kilku minutach smażenia dodajemy kawałek masła dzięki temu nadamy naszej wołowinie nieco słodkości. Po usmażeniu odstawiamy nasze steki na 2-3 minuty tak aby odpoczęły.

W wolnej chwili, kiedy nasze mięso odpoczywa możemy zająć się pietruszką na dressing. Drobno siekamy świeżą pietruszkę po czym skrapiamy ją oliwą i dokładnie mieszamy. Teraz kiedy nasze steki są już lekko schłodzone możemy pokorić je w plastry i wymieszać z pietruszkowym dressingiem. Po wymieszaniu można dodtkowo doprawić mięso pieprzem i solą. Na koniec soki, które wydzieliło mięso mieszamy z masłem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przygotowany sos rozlewamy po mięsie. GOTOWE !!!

Dieta Paleo - steki

 ZOBACZ TEŻ:

ĆWICZENIA NA NOGI: MARTWY CIĄG O PROSTYCH NOGACH

JAK UNIKAĆ BŁĘDÓW NA SIŁOWNI - PRZODOPOCHYLENIE MIEDNICY

WITAMINA D: NAJLEPSZE ŹRÓDŁA, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Oceń treść:
(0 głosów)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie