Zadaj pytanie
28 marca 2018 12:40

Komosa ryżowa 5 najważniejszych korzyści

Komosa ryżowa najważniejsze korzyści

2995
0

Komosa Ryżowa1. Komosa Ryżowa - Pomoc w utracie wagi

Ze względu na wysoką nierozpuszczalną zawartość błonnika i białka, komosa ryżowa może zwiększyć uczucie pełności po posiłku. Uważa się również, że komosa ryżowa może wpływać na działanie hormonów, które odgrywają rolę w oddziaływaniu na apetyt, takich jak grelina, peptyd YY i insulina.

Spożywanie komosy ryżowej wiąże się nie tylko z utratą wagi, jak również z poprawą poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie komosy ryżowej może być nawet jednym ze sposobów zapobiegania otyłości.

W badaniu na zwierzętach przeprowadzonym w 2014 r. Naukowcy z Paryża, Francja, stwierdzili, że konsumpcja komosy ryżowej prowadzi do wyższych wydatków energetycznych , lepszego przetwarzania glukozy i mniejszej absorpcji tłuszczu w diecie.

Innym powodem, dla którego komosa ryżowa może pomóc Ci schudnąć, jest to, że porcja komosy ryżowej zawiera ponad połowę dziennego zapotrzebowania na mangan. Mangan wpływa na działanie hormonów i enzymów trawiennych, ułatwiając organizmowi trawienie i spożytkowanie pokarmu

 

2. Pożywna alternatywa bezglutenowa

Komosa ryżowa może być korzystna dla osób po diecie bezglutenowej, dostarczając składników odżywczych, których brakuje po wyeliminowaniu z diety tradycyjnych ziaren. W badaniu z 2009 r. Przeanalizowano zapisy dotyczące diety pacjentów z celiakią, którzy stosowali dietę bezglutenową, stwierdzając, że większość pacjentów polegała na ryżu jako głównym źródle ziarna, co spowodowało, że ich dieta była zrównoważona pod względem odżywczym.

Jednakże, zmieniając pierwotne źródło pełnego ziarna na komosę, badani byli w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na białko, żelazo, wapń i błonnik Używanie komosy ryżowej jako pierwotnego ziarna zamiast innych bezglutenowych alternatyw może pomóc w zapewnieniu bardziej zrównoważonej diety dla osób cierpiących na celiakię, a także innych osób przestrzegających diety bezglutenowej.

 

3. Komosa Ryżowa Wspiera zdrowe serce

Przeciwzapalne składniki odżywcze Quinoa są również doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Choroba serca jest obecnie główną przyczyną zgonów na całym świecie, a jej przyczyny są często związane z dietą i stylem życia, które można stosunkowo łatwo naprawić.

Jedną z korzyści odżywiania komosy ryżowej jest wysoki poziom zdrowych dla serca tłuszczy. Quinoa zawiera około 4 gramy tłuszczu na filiżankę i nie zawiera tłuszczów trans. Około 25 procent tłuszczu znajdującego się w komosie to kwas oleinowy (zdrowy jednonienasycony tłuszcz), a 8% to kwas alfa-linolenowy, rodzaj kwasów omega-3 występujących w roślinach. Wykazano, że kwas alfa-linolenowy (ALA) zmniejsza ryzyko zgonu na zawał serca.

Spożywanie pokarmów o dużej zawartości magnezu, takich jak komosa ryżowa, zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca.

 

BCAA

 

4. Przeciwutleniacze

Specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy zwanych bioflawonoidami lub flawonoidami występuje w dużych ilościach w komosach. Jedna grupa flawonoidów, polifenole, może odgrywać rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, raka, osteoporozy i cukrzycy.

Quinoa jest także bogata w inne przeciwutleniacze, kwercetynę, kemferol, kwas wanilinowy i kwas ferulowy, ważne dla redukcji stanu zapalnego będącego czynnikiem ryzyka dla chorób przewlekłych.

W 2016 r. Naukowcy odkryli obecność beta-karotenu w komosach. Beta-karoten i inne karotenoidy, które są spożywane w diecie, korzystnie wpływają na organizm, usuwając wolne rodniki często odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się i różne choroby.

Mimo że nie jest przeciwutleniaczem, mangan odgrywa także rolę w działaniu przeciwutleniaczy występujących w żywieniu komosy ryżowej. Liczne enzymy, które działają jako przeciwutleniacze, wymagają działania manganu.

 

Komosa zmniejsza ryzyko cukrzycy

Jedzenie żywności bogatej w mangan może być kluczem do utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi i zmniejszenia ryzyka cukrzycy. W jednym z badań na zwierzętach z 2013 r. Dodanie manganu do diety zwierząt pomogło w walce z opornością na insulinę.

Może to wynikać z udziału manganu w procesie glukoneogenezy, polegającej na konwersji aminokwasów do cukru i utrzymywaniu stałego poziomu cukru we krwi.

Spożycie magnezu wiąże się również z niższym ryzykiem cukrzycy typu II, a można uzyskać około jednej trzeciej codziennego zapotrzebowania na magnez za pomocą filiżanki quinoa.

Ogólnie rzecz biorąc wydaje się, że spożywanie komosy ryżowej poprawia tolerancję glukozy i może być częścią zapobiegania i / lub leczenia cukrzycy i związanych z nią stanów.

https://draxe.com/10-quinoa-nutrition-facts-benefits/

.

Oceń treść:
(0 głosów)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie