Nasiona chia - 5 powodów dla, których warto je kupować
Starożytni wojownicy Azteków polegali na tym potężnym nasieniu, aby przygotować ich do bitwy. Poza tym, że chcesz być cool jak Aztek, tutaj jest jeszcze 5 powodów, aby jeść nasiona chia!
Błonnik w nasionach chia
Jednym z wielu powodów by jeść Chia jest jej wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Sama łyżka stołowa dostarcza około 5 gramów, co może być znaczące dla wielu osób, które mają trudności z osiągnięciem dziennego limitu w wysokości 38 gramów dla mężczyzn i 25 gramów dla kobiet.
Poza pomaganiem w odczuwaniu pełności, błonnik może pomóc ci w odjęciu sobie kilku dodatkowych lat. Dzieje się tak dlatego, że spożycie niskie spożycie błonnika związek z ryzykiem zachorowania na chorobę serca, która jest główną przyczyną zgonów na świecie. Ma również ogromny wpływ na poprawę poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, co jest dodatkowym powodem, dla którego jest to tak ważne.
Przeciwutleniacze
Nasiona Chia są również obciążone przeciwutleniaczami zwalczającymi choroby Oczywiście, żaden przeciwutleniacz nie może wyeliminować wszystkich wolnych rodników, ale warto próbować. Uważa się, że przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych. Ponieważ intensywne ćwiczenia mogą przyspieszyć wytwarzanie
wolnych rodników, zwiększenie spożycia bogatych w przeciwutleniacze produktów, takich jak chia, może teoretycznie poprawić regenerację w celu poprawy sprawności fizycznej.
Nasiona chia wypakowane są białkiem
Nie jest tajemnicą, że białko ma kluczowe znaczenie dla wydajności i regeneracji. I pomyśleć, że jedząc maleńką łyżkę stołową tych nasion, możesz mieć 3 gramy kompletnego białka - tak, dobrze czytasz! Ma wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Nie będziesz co prawda w stanie zaspokoić dziennego spożycia z nasionami samodzielnie, mogą one zdecydowanie pomóc w zwiększeniu całości przyjmowanego białka, szczególnie jeśli priorytetowo traktujesz wegetariańskie źródła.
O, MEGA szaleństwo
Chociaż ALA, zawarta w chia nie ma tak silnego potencjału zdrowotnego, jak długołańcuchowe tłuszcze omega obecne w tłustych rybach, takich jak łosoś, to wciąż jest potężny dodatek do diety z mnóstwem korzyści.
Badanie American Journal of Clinical Nutrition ujawniło, że osoby z wyższym poziomem ALA rzadziej cierpią na insulinooporność. Insulinooporność jest głównym czynnikiem ryzyka wielu chorób, a poprzez zmniejszenie insulinooporności prawdopodobnie ryzyko związane z cukrzycą typu 2, chorobami serca i przyrostem tkanki tłuszczowej zmniejsza się. Wiele badań wykazało, że regularna konsumpcja chia może wpłynąć na poprawę kontroli cukru we krwi.
Minerały
Nasiona Chia są doskonałym źródłem ważnych minerałów, takich jak żelazo i wapń, ale także magnez i mangan . Prawdopodobnie jesteś dobrze zorientowany w zaletach poprzednich dwóch, ale możesz być zaskoczony tym, jak magnez i mangan ma wpływ na twoje wyniki w siłowni.
Magnez odgrywa rolę w setkach reakcji enzymatycznych, w tym związanych ze skurczem mięśni, syntezą białek i wytwarzaniem energii. Wpływa również pozytywnie na twój sen, który jest niezbędny dla regeneracji twojego ciała.
Mangan odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu cukru we krwi, metabolizmie białek i węglowodanów, a szczególnie w produkcji i aktywacji enzymów odpowiedzialnych za prowadzenie glukoneogenezy. Glukoneogeneza to produkcja glukozy ze źródeł niewęglowodanowych. Ta metoda wytwarzania paliwa staje się coraz ważniejsza, im dłużej trwają sesje ćwiczeń, tym bardziej obniża się poziom glukozy i wyczerpywany jest glikogen.
https://www.bodybuilding.com/fun/5-reasons-you-should-eat-more-chia-seeds.html