Zadaj pytanie
25 września 2014 21:56

czy ser zółty jest dobry ?

Cześć czy moge robić do szkoły na przykłąd kanapki z serem żółtym ? Jest to dobre źródło białka ? Celem jest masa.
10489
5

Witaj,

       Jest wiele źródeł białek. Począwszy od miesa na nabiale skończywszy. Jednak nie wszystkie te produkty maja taka sama ilość białka w 100g. Przykładowo: mięso z piersi indyka (21,3g), polędwica wołowa (20,1g), mięso z piersi kurczaka (19,3g), schab (18,9g), łosoś 19,9g), jaja kurze (12,5g), serek wiejski (12,3G), ser gouda (27g), jogurt naturalny 2% tł. (4,3g).

       W powyższym zestawieniu zdecydowanie wygrywa ser żółty, który ma rzeczywiście dużo białka. Oprócz tego ser żółty to chyba najbogatsze źródło wapnia. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy D i A oraz fosfor. Sery podpuszczkowe są natomiast świetnym źródłem cynku. Stężenie wartości odżywczych jest zróżnicowane ze względu na rodzaj sera.

Ser żółty zawiera także tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie serotoniny. Odpowiada ona za nasze dobre samopoczucie. Ponadto, zawarty w serze dojrzewającym, chrom koi nerwy, łagodzi bóle głowy i uspokaja. Jest to niezwykle istotne w okresie zimowym, kiedy dni są krótkie i często narzekamy na złe samopoczucie.

          Mimo tego trzeba zachować w umiar w jego spożyciu ze względu na zawartość sporych ilości tłuszczu. Przykładowo tłuszczu na 100g produktu mamy: ser gouda (28g), ser cheddar (32g), wędzony ser żółty (29g), ser salami (28g), ser brie (28g), ser camembert (31g), ser pleśniowy typu lazur (31g). Dla porównania: twaróg półtłusty (4,7g), twaróg tłusty (8g), twaróg chudy (0,5g), ser typu feta (18g). Zdecydowanie lepiej pod względem zawartości tłuszczu wypada tutaj twaróg. Z drugiej strony całkowite usunięcie tłuszczu pozbawia produkty mleczne cennej witaminy D, wiec jeśli już sięgasz po ser żółty, to dobrze będzie jeśli będzie on tłusty.

dodał odpowiedź 26 września 2014 09:17
Żółty ser np. typu gouda to w 50-60% tłuszcz. Także jako źródło białka raczej bym go nie traktował. Lepiej zastąp go twarogiem.
dodał odpowiedź 26 września 2014 10:25
Zależy od jakości tego sera żółtego bo im lepsza jakość tym mniej tłuszczu w niem. Ja osobiście serów żółtych unikam. Zrób tak jak radzi kolega niżej czyli zamień go na twaróg przykładowo.
dodał odpowiedź 26 września 2014 12:05
Zobacz na liczby. W diecie masz ograniczona ilość tłuszczy. Dostarczając ilość 40 g białka z kurczaka jednocześnie dostarczasz jakieś 2 g tłuszczu(może nawet mniej jak wytopi się na jakiejś patelni grillowej). Natomiast jeśli dostarczysz 40 g białka z sera to jednocześnie dostarczysz 40 g tłuszczu! Ser nie jest dobrym źródłem białka. Ogólnie dietę powinieneś oprzeć na chudym mięsie, trochę jaj. Źródło twoich tłuszczy w diecie powinieneś oprzeć na orzechach, oleju lnianym, awokado.
dodał odpowiedź 26 września 2014 15:38
Ser żòłty raczej nie. Jedź raczej serek granulowany.
dodał odpowiedź 8 października 2014 21:36
Witaj. Ser żółty nie jest dobrym źródłem białka. Bardziej proponowałbym Ci jakbyś zabierał do szkoły omleta z jajek i z płatków owsianych. Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie