Zadaj pytanie
9 listopada 2013 12:36

Jak procentowo powinien wyglądać udział białka, węglowodanów i tłuszczy na redukcji?

Witam, mam pytanie odnośnie redukcji. Mam 190 cm wzrostu i 93 kg wagi. Wyliczyłem zapotrzebowanie kaloryczne i stoję przed trudnym zadaniem, ile kalorii powinienem obciąć i ile przeznaczyć na białko, węgle i tłuszcze. Pozdrawiam
9070
1

Witamy,

kluczowe jest ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).

 

Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):

https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI

 

W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:

-       węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);

-       białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;

-       zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;

-       warzywa: przede wszystkim brokuły, które poprzez ujemny bilans kaloryczny ułatwiają/przyspieszają odchudzanie, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.

 

Każdy posiłek musi składać się z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw. Z powyższych makrosładników należy teraz dobrać odpowiednie dla siebie i ułożyć dietę z uwzględnieniem celu jaki chcemy osiągnąć.

 

Można przyjąć następujący rozkład makroskładników:

-       węglowodany 45%,

-       białko 30%,

-       tłuszcze 25%.

 

Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i  tak:

-       od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,

-       następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,

-       reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.

 

Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):

https://www.youtube.com/ZapytajTrenera

http://www.zapytajtrenera.pl

dodał odpowiedź 9 listopada 2013 13:11
Proponuję odjąć około 200 i rozpocząć obserwację. Po 2 tygodniach podjąć decyzję czy obciąć jeszcze trochę czy jest ok. białko ok. 2.7 g/kg mc tłuszcz 0.3-0.9 g/kg mc węglowodany 2.8-3 g/kg mc
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie