Zadaj pytanie
14 stycznia 2015 20:14

jaka maka najlepsza

jaka maka najlepsza?
975
1

         Mamy rożne rodzaje maki. Najprościej jest je podzielić na glutenowe i bezglutenowe. Do pierwszej grupy nalezą:

1. Pszenna-jest to mąka najbardziej oczyszczona. Posiada spore ilosci skrobi. Dobra mąka pszenna, czyli taka z pełnego przemiału zawiera minerały, witaminy z grupy B1 i B2, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i witaminę PP. Dostępne jest sporo typów maki pszennej. Im więcej składników mineralnych posiada dana mąka, tym wyższy typ. Przykładowo mamy typ 450 dla maki tortowej, a wiec najniższy oraz 3000 dla maki z pełnego przemiału. IG wynosi ok. 60.

2. Mąka z pszenicy durum – pszenica durum to specjalna odmiana pszenicy, zwana też pszenicą twardą. Zawiera w ziarnach barwnik – luteinę, która nadaje im żółto-bursztynowy kolor. Luteina jest bardzo cenna dla organizmu człowieka – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie .narządu wzroku. Stosuje się ją do produkcji makaronu i kaszki kus-kus. IG tej maki wynosi 40.

3. Orkiszowa-najbardziej odżywcza, posiada mniej glutenu niż pszenna. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na włosy, skore i paznokcie. W dojrzałym ziarnie orkiszu znajduje się rodanid, czyli substancja naturalna wykazująca właściwości przeciwbakteryjne. Chroni więc przed infekcjami bakteryjnymi, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. IG maki orkiszowej wynosi 25.

4. Jęczmienna-trochę zapomniana, charakteryzuje się mniejsza ilością glutenu niż pszenna. Jest cennym źródłem błonnika i witaminy PP. IG maki jęczmiennej równa się 25.

5. Żytnia-znana głownie jako chlebowa, doskonała do przygotowywania zakwasu. Dzięki zawartości alkaloidów obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy. Zawarte w ziarnach żyta lignany są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Zawartość skrobi w ziarnie żyta jest mniejsza niż zawartość skrobi w ziarnie pszenicy. Minusem tej maki jest to, ze jest ona ciężkostrawna w porównaniu z szybciej strawna mąka pszeniczna. IG=25.

6. Owsiana-zawiera spore ilości minerałów: żelazo, magnez, cynk, wapń i witamin z grupy B. Jest bogata w błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. IG maki owsianej wynosi 25. Można wiec z powodzeniem włączyć ja do diety w okresie redukcji.

 

Maki bezglutenowe:

1. Z prosa – powstaje w wyniku zmielenia nieoczyszczonych ziaren prosa. Ma delikatny słodko–gorzki posmak o orzechowym aromacie. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Jest lekkostrawna i odżywcza. Mąka ta posiada niski IG, toteż nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.

2. Ryżowa-doskonały, bezglutenowy substytut maki pszennej. Posiada jednak dość wysoki IG, bo aż 95, toteż zaleca się stosować ja z umiarem.

3. Gryczana-charakteryzuje się duża zawartością magnezu, potasu i fosforu, a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku oraz ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza. Ma też sporo wapnia, niewiele sodu, miedź i mangan. Bogata jest zawartość aminokwasów niezbędnych w wielu procesach życiowych organizmu ludzkiego: lizyna (niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia, ważna w procesach odpornościowych), tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan (łagodzi stres, pomaga przy depresji, wspomaga serce), arginina, glicyna, prolina, seryna i inne. IG maki gryczanej wynosi 40 przy wysokiej zawartości białka roślinnego

4. Kukurydziana-zawiera pewne ilości witamin A, E oraz tych z grupy B. Ponadto znajdziemy tam minerały: magnez, wapń, fosfor, selen i potas. Idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Posiada IG na poziomie 70, toteż zaleca się ja spożywać sporadycznie.

5. Ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. IG maki ziemniaczanej jest wysoki i wynosi 90, toteż zaleca się umiar w jej stosowaniu.

6. Z soi – zawiera dwa razy więcej białka niż mąka pszenna, niewielką ilość skrobi, ma lekko orzechowy smak. Dostępne są różne rodzaje mąki sojowej. Rodzaje te uwarunkowane są zawartością tłuszczu: odtłuszczona mąka zawiera <1%, o niskiej zawartości tłuszczu: 4,5-9%, o wysokiej zawartości tłuszczu: około 15% oraz pełno-tłuszczowa zawierająca 18-20% tłuszczu.

7. Z amarantusa  –charakteryzuje się duża ilością błonnika. Zawiera spore ilości minerałów, m.in wapnia, magnezu oraz żelaza. Nasiona szarłatu zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek, dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby z miażdżycą, cukrzycą, hiperlipidemią. Zawiera łatwo strawna skrobie, która jest 5 razy łatwiej przyswajalna od skrobi kukurydzianej. Jest bardzo bogata w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.
Korzystnie wpływa na pracę jelit ze względu na dużą zawartość dobroczynnego błonnika obniżającego poziom cholesterolu we krwi.

8. Migdałowa-mąka migdałowa jest o wiele bardziej kaloryczna niż pszenna ze względu na zawartość tłuszczy. Zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i podnieść tego dobrego. Mąka ta to skarbnica kwasów jednonienasyceniowych, witaminy E oraz minerałów: żelaza, magnezu, potasu, manganu  oraz wapnia. Zawiera ponadto 4 razy więcej błonnika niż mąka pszenna oraz więcej białka. Oprócz tego ma znacznie niższy IG dzięki czemu nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi.

9. Mąka kokosowa-zawiera więcej białka niż mąka pszenna oraz spore ilości błonnika. Mąka ta może doskonale uzupełniać niedobory błonnika w diecie. Porcja o masie 100 g zawiera aż 39 g błonnika, prawie dwa razy więcej niż otręby pszenne. Włączenie mąki kokosowej do naszej diety może w istotnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić nas przez rakiem i cukrzycą. Dzieje się tak głownie ze względu na ilość błonnika. Mąka ta charakteryzuje się niewielka ilością węglowodanów strawnych, dzięki czemu może być wykorzystywana przez diabetyków i osoby będące na redukcji. Co prawda, mąka ta ma spora zawartość tłuszczy. W 100g maki kokosowej znajdziemy 8,7g tłuszczy, z czego 8g to tłuszcze nasycone. Większość z nich to tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Pobudzają one metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających.

      Reasumując warto przede wszystkim sięgać po mąki bezglutenowe. Jednak jeśli nie straszny Ci gluten wybieraj mąkę orkiszową, żytnią, owsianą. Zdecydowanie nie polecam zbyt częstego używania mąki pszennej.

 

dodał odpowiedź 14 stycznia 2015 20:15
jaka maka najlepsza do nalesnikow
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie