Kanapki - z czym, aby były "pełnowartościowe"?
Ostatnio przy zauważyłem tłusz na brzuchu, co jest dziwne gdyż jestem ektomorfikiem, ćwiczę 6 dni w tygodniu nawet po 3 razy dziennie.
Ale przede wszystkim jak każdy nastolatek chodzę do szkoły, gdzie dosłownie opycham się kanapkami tylko z serkiem topionym, zwykły biały chleb, bez masła.
I tu jesteśmy przy sednie pytania, może być to powodem?
Zjadanie od 7 rano do 14 po połundniu 2 opakowań sera topiomego po 100g i bochenka chleba? Brak ruchu w tym czasie i odkładanie się tłuszczu?
Proszę o pomoc, z czym innym można robić te kanapki, bo gdy nie jem w szkole lub jem mniej to jestem głodny i masa mi spada.
Mam 182 cm i 72 kg wagi.
I około 1 kg tłuszczu na brzuchu...
Witamy,
tak, sery topione nie są najlepszym źródłem białka, zawierają także dużo niezdrowych tłuszczów. Z pewnością przyczyniają się one do otłuszczenia okolic brzucha.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Każdy posiłek musi składać się z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw. Owoce także są wskazane, ale nie w późnych porach.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Idealnym posiłkiem do szkoły może być omlet z płatków owsianych i jajek. W tym odcinku Michał Karmowski pokazuje jak przygotować placki owsiane:
https://www.youtube.com/watch?v=vbJll6qSems&list=PLWRkps5HTEJn5Bq9mJ62GMYJQw2fEDQt1&index=9
Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
W przypadku dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:
- węglowodany 50%,
- białko 30%,
- tłuszcze 20%.
Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i tak:
- od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,
- następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,
- reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):