Zadaj pytanie
10 marca 2015 07:11

Ser mozzarella - czy dobry dla zachowania sylwetki?

Witam

Chciałabym się dowiedzieć czy ser mozzarella są tak samo tuczące jak ser gouda czy itp.Zazwyczaj ser mozzarella jadam rano na śniadanie albo daję do pizzy z mąki pełnoziarnistej .Lepiej ją odstawić całkiem czy jeść ale ograniczać?
29646
4

Witaj,

      Nabiał może stanowić cenne źródło białka, wapnia, witamin z grupy B oraz witamin D, A, E i K2. Wśród tego typu produktów wyróżnia się ser mozzarella.

      W mozzarelli znajdziemy przede wszystkim ponad piec razy więcej wapnia niż w chudym twarogu (w 100g mamy 100 mg wapnia). Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka mieści się w przedziale od 900 do 1200mg. Walorem mozzarelli jest także korzystny stosunek wapnia do fosforu.

     W tym serze znajdziemy także spore ilości witaminy B12. Witamina ta jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego, uczestniczy tez w przemianach metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczy. Źródłem B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również sery podpuszczkowe miękkie, takie jak mozzarella. W 100g porcji zawarte jest 2,6mcg tej witaminy, czyli 100% dziennego zapotrzebowania.

    Mozzarella to również dobre źródło selenu. W 100g tego produktu zawarte jest ok. 20mcg tego pierwiastka. Ta dawka pozwala pokryć ok. 40-50% dziennego zapotrzebowania.

    Chociaż ser mozzarella jest głownie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, to warto pamiętać, ze cześć z nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm. Mozzarella zawiera ponadto CLA. Oprócz tego dostarcza pewnej dawki fosfolipidów korzystnie wpływających na układ nerwowy, gospodarkę energetyczna i funkcjonowanie wątroby.

      Wracając do Twojego pytania, nie widzę przeciwwskazań by włączyć ten ser do diety. Pamiętaj jednak żeby trzymać się swojego dziennego limitu kalorii.

Zobacz również

Precyzyjne spalanie tkanki tłuszczowej

BCAA i inne aminokwasy - dlaczego warto je stosować?

Kreatyna - funkcje o których nie miałeś pojęcia

dodał odpowiedź 10 marca 2015 09:57
Witaj, W moim uznaniu nie ma takich produktów jak : tuczące. Za tycie odpowiada nadwyżka kaloryczna, a nie po części same produkty. Ser typu gouda jest bogaty w wapń, pełnowartościowe białko i witaminy. Oczywiście, posiada tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jednak nie popadajmy w paranoje. Śmiało możesz korzystać z obydwu serów ;) Pamiętaj, o tym aby je wliczyć w rozkład kalorii. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź
dodał komentarz 10 marca 2015 21:49
dzięki wielkie za odpowiedzi pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 13 marca 2015 19:16
tak mozna jeść wszystko jeśli zgadza ci się kalorycznosć i makrosy.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie