Zadaj pytanie
20 kwietnia 2015 19:05

ryż jaki polecacie???????????

jaki ryż polecacie na masie a jaki na redukcji??? czy taki w bidronce biały jest dobry na redukcji??
9500
7

Witaj,

 

     Wśród rodzajów ryżu, które najczęściej są kupowane nalezą biały i brązowy. Różnica miedzy nimi polega na stopniu przetworzenia.

      Ryż brązowy to ziarenka, które zostały poddane procesowi oczyszczania jedynie z twardych, zewnętrznych łupin. Dzięki temu ocalała większość z ich cennych właściwości, zwłaszcza zawartość witamin i minerałów oraz błonnika. Ryż biały z kolei poddany intensywnemu procesowi oczyszczania to właściwie samo bielmo, zawierające przede wszystkim skrobię.

      Ryż biały w odróżnieniu od brązowego ma dłuższy termin przydatności do spożycia po otwarciu opakowania. Dzieje się tak ze względu na zawartość tłuszczu, którego więcej zawierają mniej oczyszczone ziarenka. Tłuszcze w kontakcie z powietrzem utleniają się i jełczeją.

     Ta mała wada ryżu brązowego wydaje się być kropla w morzu na tle korzyści, które niesie ze sobą jego konsumpcja. Dzięki dużej zawartości błonnika i dość niskiemu IG (55) zapewnia on dłuższe uczucie sytości. Ryż brązowy to także skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy tu przede wszystkim fosfor, potas, magnez, żelazo, miedz oraz niewielkie ilości jodu. Wśród witamin koniecznie należy wskazać witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B3 oraz B6.

      Ryż biały, choć znacznie uboższy pod względem zawartości minerałów i witamin od białego nie jest całkiem pozbawiony zalet. Przede wszystkim jest lekkostrawny. Stanowi wiec doskonały posiłek dla rekonwalescentów, a także dla osób cierpiących na nieżyt jelit.

      Uważajmy jednak ze spożyciem białego ryżu, ponieważ jego IG wynosi 70. Idealnym momentem, w którym warto po niego sięgnąć jest czas po zakończeniu treningu. Biały ryż doskonale odbuduje uszczuplone rezerwy glikogenu mięśniowego.

      Doskonałym wyborem jest ryż dziki, którego ziarna zawierają 4 razy więcej błonnika niż ryż biały. Ziarenka te wspomagają trawienie, a także przyspieszają metabolizm. Ma dość niski IG (35). Nieco wyższy IG ma ryż basmanti (50). Polecany jest także ryż jaśminowy, bogaty w potas i witaminy z grupy B. Jak jego nazwa wskazuje-smakuje jak jaśmin. Ta odmiana szczególnie polecana jest osobom z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia. Jego IG wynosi 60. Ryż parboiled to wersja pośrednia miedzy ryżem białym a brązowym. Jego nazwa odnosi się do obróbki termicznej, której jest poddawany. W jej wyniku część składników odżywczych wtłacza się z łupinki do wnętrza ziarna. IG tego ryżu wynosi od 50 do 70. Ryż parboiled jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, którym nie smakuje ryż brązowy, a chcą dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których nie znajda w ryżu białym.

dodał odpowiedź 20 kwietnia 2015 19:09
Ryz to ryz. Najlepszy chyba bedzie basami czy jakos tak nazywal sie
dodał komentarz 21 kwietnia 2015 19:21
*Basmati jak coś
dodał komentarz 21 kwietnia 2015 21:17
no o ten mi chodziło. nie wiem jak sie on konkretnie nazywa ale coś kojarzę. ponoć to jest najlepszy ryż wielu trenerów personalnych go poleca.
dodał odpowiedź 20 kwietnia 2015 19:14
Siemanko, ja polecam Jaśminowy.
dodał odpowiedź 20 kwietnia 2015 20:10
Naturalny, oczywiście (pełno błonnika i minerałów). Chyba, że jesteś świeżo po mocnym treningu, wtedy może być jakieś oczyszczone ryżopodobne coś :)
dodał odpowiedź 21 kwietnia 2015 08:50
Cześć, ryż brązowy.
dodał odpowiedź 29 kwietnia 2015 20:43
Jedz ryż naturalny, gotuje się co prawda dłużej ale ma o wiele więcej minerałów
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie