Zadaj pytanie
21 kwietnia 2015 17:34

Czy dieta bezglutenowa jest lepsza o diety standardowej?

Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście jest lepsza od diety kulturystycznej? Co daje odstawienie glutenu?
2879
11

Witaj,

       Temat diety bezglutenowej jest bardzo popularny a zarazem kontrowersyjny ostatnimi czasy. Jedni uważają dietę bezglutenową jedynie za chwilową modę, inni upatrują w jej stosowaniu wiele korzyści zdrowotnych. Gdzie leży prawda? Myślę, że aby odpowiedzieć na to pytanie powinnaś wypróbować dietę bezglutenową na sobie. Osobiście jestem zwolennikiem bezglutenowego sposobu żywienia, dlatego postaram się tutaj przybliżyć korzyści płynące z jego stosowania.

       Po pierwsze, produkty z pszenicy powodują glikację (uszkodzenie) komórek, zakłócają reakcje naszego ciała na cukier, przyspieszają tycie, szybciej się starzejemy, zwiększa się ryzyko rozwoju cukrzycy.

      Wróćmy do procesu glikacji, którego końcowym produktem są AGE (Advanced Glycation Aendproducts). AGE powodują, że związki podtrzymujące skórę twardnieją, co przyczynia się do pogorszenia ich stanu i uszkodzenia włókien skóry. Skóra stopniowo traci jędrność i elastyczność, pojawiają się zmarszczki. Tak samo ten proces działa na narządy, stawy, oczy, chrząstki czy układ nerwowy.

     Czynnikiem zwiększającym produkcję AGE-s w organizmie jest wysoki poziom cukru we krwi. Jaki związek ma to z pszenicą? Dokładnie taki, źe zboże to zawiera szczególny rodzaj weglowodanów, mianowicie amylopektynę, która zwiększa poziom cukru we krwi bardziej niż jakiekolwiek inne węglowodany.

     Liczne badania donoszą, że gluten zawiera 2 szczególnie niekorzystne dla człowieka składniki: gliadynę i aglutyninę. Gliadyna, czyli pszenne białko, które nasz organizm rozkłada na egzorfiny. Ezorfiny są związkami morfinopodobnymi i działają podobnie jak narkotyki. To one są odpowiedzialne m. in za zwiększony apetyt oraz uzależnienie od chleba i innych wypieków. Aglutynina z kolei wzmacnia wpływ insuliny na komórki tłuszczowe, może wywoływać reumatoidalne zapalenie stawów, powodować nieszczelność jelit, wywołać celiakię oraz nasilać jej działanie. Badacze alarmują, że aglutyniny nie da się usunąć z organizmu. Nie niszczy jej także ani gotowanie, ani pieczenie, ani żadna inna forma obróbki.

       Wiele publikacji sugeruje, że dieta bez pszenicy może uzdrowić przewód pokarmowy: ustępuje refluks, zanikają biegunki, zaparcia, skurcze, gazy i wzdęcia. Dzięki temu odnawia się korzystna dla zdrowia flora bakteryjna. Oprócz tego dieta bez pszenicy poprawia pracę mózgu, przynosi ulgę w dolegliwościach stawów.

       Innym argumentem przemawiającym na korzyść diety bez glutenu jest eliminacja z jadłospisu substancji anty-odżywczych. Takimi substancjami są m.in fityniany, które blokują wchłania wielu minerałów, takich jak cynk, żelazo, mangan, wapń. Oprócz tego, pszenica zawiera takie substancje, jak lektyny. Lektyny mogą powodować podrażnienie jelit. Stąd u osób wrażliwych, mogą pojawić się bóle brzucha.

       Wracając do Twojego pytania, spróbuj diety bez glutenu, aby ocenić, jak będziesz się czuła. Ważne jest jednak to, aby nie wprowadzać lub wprowadzać sporadycznie do menu gotowe produkty bezglutenowe, takie jak: bułki, chleby, płatki, mixy do wypieku ciast itd. Są one mocno oczyszczone i większości przypadków zawierają spore ilości mąki kukurydzianej. Lepiej wprowadź do swojej diety takie bezglutenowe zboża, jak: ryż, kasza jaglana, gryczana, komosa, teff.

        Przeciwnicy diety bezglutenowej często przywołują argument, że jest droga. Tak na prawdę drogie są gotowe produkty bezglutenowe, których nie polecam. Ryż, kasza czy ziemniaki nie są wcale droższe od produktów z mąki pszennej. 

 

Źródła:

Robb Wolf, Paleo dieta, Poznań, 2010
Bożena Przyjemska, Niebezpieczne zboża, Białystok, 2013
Davis William, Dieta bez pszenicy, 2013

dodał odpowiedź 21 kwietnia 2015 18:00
Prócz pustej kieszeni - praktycznie nic, chyba że cierpisz na celiakię. Jeśli odstawisz gluten (białko pszeniczne, które wcale nie jest szkodliwe dla osób bez nietolerancji) i później będziesz chciała po dłuższym czasie do niego wrócić, może się okazać, że tym sposobem przestaniesz gluten faktycznie tolerować i odwrotu już nie będzie - czyli bezglutenowa dieta na całe życie. Moim zdaniem zdecydowanie nie warte zachodu ani pieniędzy. Nie mówię, że masz jeść pszenicę codziennie, ale ja bym nie odstawiała. Marketing produktów gluten-free mnie śmieszy i nieco przeraża, że dajemy tak żerować na swojej naiwności.
dodał komentarz 21 kwietnia 2015 21:20
Nie sądziłem że na tym forum znajdę tak rozsądną opinię, gratuluję :)
dodał odpowiedź 21 kwietnia 2015 18:04
Oczywiście, że lepsza, ponieważ gluten obniża absorbcję aminokwasów.
dodał komentarz 21 kwietnia 2015 18:06
Dodam, że w diecie kulturystycznej również powinno być go mało.
dodał odpowiedź 21 kwietnia 2015 18:47
Byłem do niej sceptyczny do momentu kiedy ją wypróbowałem. Po jednym dniu placebo zrobiło swoje, ale po 5 dniach, kiedy już oczyściłem się z glutenu faktycznie czułem ogromną różnicę. Na prawdę polecam tą dietę, która nie jest taka droga. Z powszechnych produktów wystarczy odrzucić niektóre kasze, pieczywo i owies. Nie jest to trudne ani drogie. Różnica jest zauważalna i przyjemna :) nie jestem chory na nietolerancje glutenu, a mimo wszystko stan mojego umysłu i ciała się zdecydowanie poprawił.
dodał odpowiedź 21 kwietnia 2015 19:53
Sara R. czy możesz podaj jakieś linki/tytuły, z których korzystasz? W sieci znalazłam sporo na temat korzyści wynikających z odstawienia glutenu, mało natomiast jest informacji o tym, co piszesz. Szczególnie interesuje mnie to, ze po odstawieniu glutenu mozna po włączeniu go znów do diety zachorować na nietolerancje.
dodał komentarz 21 kwietnia 2015 21:20
http://nauka.newsweek.pl/glutenowe-oszustwo-dieta-bezglutenowa-newsweek-pl,artykuly,350103,1.html http://www.crazynauka.pl/dieta-bezglutenowa-jak-sami-siebie-oszukujemy/ http://www.uwhealth.org/nutrition-diet/the-reality-behind-gluten-free-diets/31084 http://www.scientificamerican.com/article/most-people-shouldnt-eat-gluten-free/ I tak dalej. Badań też jest mnóstwo, wystarczy wpisać "gluten free diet research" i mamy mnóstwo ciekawych wyników.
dodał komentarz 22 kwietnia 2015 08:05
Za Marcinem :)
dodał odpowiedź 21 kwietnia 2015 21:34
Marcin, dzięki za linki. Jednak, co istotne, autorzy tych artykułów piszą o tym, ze gotowe produkty bezglutenowe są niekorzystne dla naszego zdrowia i z tym sie zgodzę. Zadając to pytanie myślałam raczej o zbożach bezglutenowych, takich jak np. Kasza jaglana, komosa, gryka... Moim zdaniem nie sa wcale gorszym źrodłem witamin i minerałów od pszenicy, a na pewno zawierają więcej błonnika... ponadto nie zawierają gliadyny i aglutyniny i wielu innych ...
dodał odpowiedź 22 kwietnia 2015 09:24
Obie strony mają swoje minusy. Dieta kulturystyczna bazuje mocno na dużych ilościach mięsa co przyczynia się do tego, że organizm człowieka szybciej się starzeje. Mięso bowiem długo zalega w jelitach co jest niekorzystne dla stanu jelit w dłuższej perspektywie tak dużego spożycia. Ale jest to mniejsze zło niż gluten. Współczesne zboża są zmodyfikowane genetycznie, naszpikowane chemią i dlatego ludzie chorują. Celiakia to nie jest jedyny wyznacznik, że skoro ja jej nie mam to mogę gluten spożywać. Ona szeroko wpływa na dysfunkcję tarczycy, także, jeśli nie celiakia to może być niedoczynność itd. Zastanówmy się teraz, dlaczego nasi dziadkowie nie mogą słuchać tego cyrku o glutenie? Oni wychowani zostali na chlebie i żyją po 80 lat o czym my możemy jedynie teraz pomarzyć. Kiedyś zboża były naturalne, nie wynaleziono jeszcze wtedy metod, które usprawniały produkcję i zyski, a więc te zboże było czyste i zdrowsze. A teraz najlepsze, pojawiają się żałosne artykuły w prasie np. w newsweeku, że gluten nie taki zły, że ten cały zamach na gluten to nieprawda, nie mając żadnych wartościowych argumentów. Dlaczego nam to robią? To jest interes! Im płacą za to żeby znów nam robili masło maślane w głowach, ogłupiają nas broniąc swoje interesy przed tym wykorzystując media. Nie dajcie się!
dodał odpowiedź 29 kwietnia 2015 20:42
Posłuchaj eksperta ;)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie