Zadaj pytanie
21 maja 2015 19:32

Co to jest współczynnik RER ?

Witajcie, co myślicie o przeprowadzeniu badania wskaźnika wymiany oddechowej RER w przypadku dyscyplin wytrzymałościowych?
4154
2

Witaj,

 

     Aby dowiedzieć się czy w czasie długiego wysiłku bazujesz na tłuszczach czy węglowodanach warto wykonać badanie RER (respiratory equivalency ratio). Dzięki temu wiesz tez, ile węglowodanów potrzebujesz w czasie treningu.

     Do ustalenia wskaźnika RER służy badanie metaboliczne lub badanie pułapu tlenowego (VO2 Max). Ostatnio powstaje coraz więcej ośrodków, w których takie badanie można przeprowadzić.

      Przebieg badania jest bardzo prosty. Zaczynasz od bardzo lekkiego wysiłku, którego intensywność zwiększa się co kilka minut, aż dojdziesz do takiego poziomu zmęczenia, ze nie będziesz w stanie kontynuować. Pamiętaj, ze poprawne wyniki uzyskasz tylko wtedy, kiedy potraktujesz badanie jak zawody i przez kilka poprzedzających je dni będziesz odpoczywał.

      W wyniku badania uzyskasz wiele informacji, z których najważniejszą jest wskaźnik RER. Wskaźnik RER z dużą dokładnością wskazuje, ile energii pochodzi z węglowodanów, a ile z tłuszczów.

      Osoba dobrze spadająca tłuszcze będzie miała na początku testu RER na poziomie 0,8. Oznacza to, ze taka osoba wykorzystuje jako paliwo w czasie wysiłku w 33% węglowodany,a w 67% tłuszcze. Osoba o podobnej kondycji, jeśli chodzi o pułap tlenowy, ale spalający przede wszystkim cukier, rozpocznie badanie z identyczną niską intensywnością, ale z wartością RER na poziomie 0,9 lub wyższą. Z takim RER spała on 67% węglowodanów i 33% tłuszczów. Gdy obie badane osoby dojdą do progu anaerobowego, ich wskaźnik RER będzie wynosił ok. 1,0, co oznacza 100% węglowodanów i 0% tłuszczów.

     Treningi oparte przede wszystkim na wysiłku anaerobowym przyzwyczajają ciało do wykorzystywania cukru jako paliwa w pierwszej kolejności. Długie ćwiczenia o niskiej lub średniej intensywności przyzwyczajają organizm do spalania tłuszczów. Wraz z poprawa kondycji tlenowej spada wskaźnik RER. Spada on również, jak wskazują wyniki badań, gdy zwiększa się czas trwania wysiłków.

     Twoja codzienna dieta jest kolejnym determinantem wskaźnika RER. Im wyższe IG węglowodanów, które spożywasz, tym bardziej w czasie treningów twój organizm będzie się wspierał cukrem. Odpowiednio im więcej jest tłuszczów i białka, tym niższy będzie twój RER. Wskaźnik ten może ulec zmianie-przesunąć się na stronę spalania cukru również wtedy, gdy przed rozpoczęciem badania zjesz skrobie lub przyjmiesz glukozę przykładowo pod postacią napoju dla sportowców. Z tego tez powodu zaleca się spożywanie jedynie wody w ciągu 2 godzin poprzedzających rozpoczęcie treningu.

dodał odpowiedź 22 maja 2015 12:39
Współczynnik jest użyteczny ponieważ objętość zużytego tlenu i wydalonego dwutlenku węgla zależy od rodzaju metabolizowanej substancji. Mierząc WO można określić jakie substancje są źródłem energii danego organizmu. Dla cukrów prostych (glukoza) współczynnik oddechowy wynosi 1, lecz np. dla tłuszczów nasyconych (glicerol trójestrowy) wynosi 0,66[1] .
dodał odpowiedź 14 kwietnia 2022 11:02
Cześć. Jakie wnioski wyciągnąć jeśli RER podczas ergospirometrii wynosił odpowiednio: 106 HR- 0,21 (poczatek) 107 HR- 0,73 (po minucie i 30 sek.) Przez kolejne 2 minuty HR utrzymywało się na 108, a RER 0.79 i 0.71, następnie Od 119 HR do 192 HR RER oscyloskop w przedziałach 0.63-0.65 Pożniejszy czas spowalniania też RER w podobnych wartościach 0.63-0.66 Czy to oznacza, że przewagę energii czerpię z białek i tłuszczów z minimalnym, lub prawie zerowym (poza początkiem) udziałem węglowodanów? Dziekuję za odpowiedź. Wiolka
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie