Zadaj pytanie
7 lipca 2015 16:50

Dieta bez glutenowa czym zastąpić popularne produkty z glutenem ?

dzień dobry , konkretnie chciałem się zapytać czym można by zastąpić bułki a dokładniej chodzi mi o produkt który tak jak bułki jest szybki w przygotowaniu (nie wymaga gotowanie pieczenia itp.) łatwy w transporcie i ogólnno dostępny (np. w biedronce lub innym popularnym sklepie )
1388
3

Witaj,

W sklepach można znaleźć coraz więcej tego typu produktów. Począwszy od pieczywa na wędlinach skończywszy. Wszystko pięknie, ale jest mały problem. Produkty bez glutenu nafaszerowane są skrobią, mąką kukurydzianą (GMO), glukozą, syropem glukozowym (podwyższony poziom insuliny we krwi), dekstrozą, białkiem sojowym (fitoestrogeny) itd. Dalsze rozwijanie tej listy pozostawiam czytelnikowi. Co w takiej sytuacji? Najlepiej jeśli skorzystasz z nieprzetworzonych źródeł węglowodanów. Masz do dyspozycji: mąkę: ryżową, jaglaną, gryczaną, kokosową, migdałową, z pestek dyni, z amarantusa, ziemniaczana, tapioka... Dokładając parę innych składników możesz zrobić dobry chleb bezglutenowy. Poniżej kilka prostych przepisów:

Chleb kokosowy:

* 6 jajek

* 2 łyżki roztopionego masła

* 3/4 szklanki mąki kokosowej (dałam zmielone wiórka)

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżka ksylitolu (w oryginale 2 łyżki miodu)

Jajka lekko roztrzep i połącz z pozostałymi składnikami. Wlej ciasto do foremki i piecz ok. 25 min. w temp. 170* C.

Chleb gryczany:

* 500 g mąki gryczanej

* 125 ml mąki jaglanej

* 125 ml skrobi ziemniaczanej

* 625 ml wody

* 2 łyżki chia lub siemienia lnianego

* 2 łyżeczki suchych drożdży

* 2 łyżeczki cukru

* 1 łyżeczka soli

1. Wsyp do miski wyspać wszystkie składniki sypkie i wymieszaj.

2. Dodaj składniki mokre i dokładnie utrzyj lub wymieszaj mikserem.

3. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba.

4. Powierzchnię wygładź mokrą dłonią i oprószyć mąką.

5. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.

6. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 190    stopni i piecz 50 minut. Wystudź na kratce.

dodał odpowiedź 7 lipca 2015 20:21
Mogą to być wafle ryżowe.
dodał odpowiedź 8 lipca 2015 12:50
Witaj, Bardzo fajnymi produktami są płatki jaglane, płatki ryżowe, wafle ryżowe i inne tego pochodne :) Pozdrawiam
dodał odpowiedź 12 września 2015 12:29
We Włoszech wszyscy mają celiakię i prawie wszyscy już umarli od jedzenia glutenu w marakonach i pizzy, no i każdy z nich ma uczulenie na laktoze i białko krowie bo jedzą makaron i pizze z serem ;) Niech wam piorą głowę dalej producenci żywności bezglutenowej itp. Pozdrawiam :D
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie