Dieta bez glutenowa czym zastąpić popularne produkty z glutenem ?
Witaj,
W sklepach można znaleźć coraz więcej tego typu produktów. Począwszy od pieczywa na wędlinach skończywszy. Wszystko pięknie, ale jest mały problem. Produkty bez glutenu nafaszerowane są skrobią, mąką kukurydzianą (GMO), glukozą, syropem glukozowym (podwyższony poziom insuliny we krwi), dekstrozą, białkiem sojowym (fitoestrogeny) itd. Dalsze rozwijanie tej listy pozostawiam czytelnikowi. Co w takiej sytuacji? Najlepiej jeśli skorzystasz z nieprzetworzonych źródeł węglowodanów. Masz do dyspozycji: mąkę: ryżową, jaglaną, gryczaną, kokosową, migdałową, z pestek dyni, z amarantusa, ziemniaczana, tapioka... Dokładając parę innych składników możesz zrobić dobry chleb bezglutenowy. Poniżej kilka prostych przepisów:
Chleb kokosowy:
* 6 jajek
* 2 łyżki roztopionego masła
* 3/4 szklanki mąki kokosowej (dałam zmielone wiórka)
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka ksylitolu (w oryginale 2 łyżki miodu)
Jajka lekko roztrzep i połącz z pozostałymi składnikami. Wlej ciasto do foremki i piecz ok. 25 min. w temp. 170* C.
Chleb gryczany:
* 500 g mąki gryczanej
* 125 ml mąki jaglanej
* 125 ml skrobi ziemniaczanej
* 625 ml wody
* 2 łyżki chia lub siemienia lnianego
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
1. Wsyp do miski wyspać wszystkie składniki sypkie i wymieszaj.
2. Dodaj składniki mokre i dokładnie utrzyj lub wymieszaj mikserem.
3. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba.
4. Powierzchnię wygładź mokrą dłonią i oprószyć mąką.
5. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
6. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 50 minut. Wystudź na kratce.