Co to jest HCA i w jakim celu się go stosuje?
Pytanie jak wyżej
Witaj,
HCA (kwas hydroksycytrynowy) pochodzi z owoców tamarynowca i jest substancją z grupy hydrokwasówalifatycznych. Jest to ważny składnik dla pośrednich przemian cukrów, białek i tłuszczów. Amfiboliczne szlaki przemian glukozy odpowiadają za rozwój otyłości, związany z nieracjonalną dietą bogatowęglodanową, obfitującą w słodycze i wyroby z białej mąki. W efekcie przemian pośrednich, pochodząca z pokarmów bogatowęglowodanowych glukoza przekształcana jest w kwasy tłuszczowe i aktywny glicerol, cząsteczki budujące cząsteczki tłuszczów zapasowych. Pochodzący ze źródeł pokarmowych HCA wpływa na aktywność enzymów przemian pośrednich. Jest inhibitorem hamującym amfiboliczny metabolizm glukozy. Ogranicza przemianę glukozy w tłuszcz zapasowy i nasila lipolizę, ułatwia gromadzenie glikogenu mięśniowego i wątrobowego. Zwiększa ergogenne właściwości diety bogatowęglowodanowej. Suplementacja HCA zalecana jest w dyscyplinach sportu wymagających okresowej redukcji masy ciała oraz wyprocesuje kształtowania wydolności tlenowej w dyscyplinach wytrzymałościowych. Suplement ten najlepiej przyjmować 2-3 razy dziennie po 500mg około 30 minut przed posiłkiem.