Zadaj pytanie
18 października 2015 18:39

Odstawienie nabialu

Od dluzszego czasu mysle o odstawienie nabialu bo nim poprostu nie czuje sie tak super. Wiadomo czuje sie jak banka :D czasami bole glowy itd. Mam zamiar jesc wiecej miecha indykow,drobiu wolowiny jaj i wspomagac sie odzywkami. Mleko roslinne itd. odstawil ktos ?polecacie? jakie efekty ogolem opinie
3813
7

Witaj.

       Na przestrzeni ostatnich lat narosło wiele mitów dotyczących spożywania mleka i nabiału. Powszechne są hasła: ,,pij mleko” ,,kto nie pije mleka ma słabe kości” itp. Z drugiej strony słychać, że ,,mleko zabija” ,,pij mleko a będziesz kaleką”... Z perspektywy przeciwników, mleko nie jest dobre dla dorosłego człowieka. W mleku obok cholesterolu, antybiotyków może występować także wirus białaczki czy też zapalenia wątroby itp. Mało tego, w wielu publikacjach, można znaleźć twierdzenie, że nadmierne spożycie mleka i jego przetworów prowadzi do odwapnienia kości. Dzieje się tak w wyniku nadmiernej konsumpcji białek, które nie mogą być magazynowane w organizmie człowieka. Wątroba taki nadmiar musi ,,przerobić” na węglowodany i tłuszcze, które może zmagazynować. Przemiana ta wymaga jednak sporych ilości wapnia, które pobierane są właśnie z kości, co prowadzi do ich odwapnienia. Oprócz niedoborów wapnia, konsumenci mleka narażeni są na niedobory magnezu.
Badania przeprowadzone w 1986r. Wykazały, że mleko hamuje nadkwasotę i wręcz utrudnia gojenie się wrzodów trawiennych. Dzieje się tak dlatego, że mleko tylko na chwilę neutralizuje kwas żołądkowy, po czym następuje znacznie intensywniejsze wydzielanie kwasu w żołądku.
Według niektórych uczonych, spożywanie mleka przyczynia się również do powstania cukrzycy młodzieńczej, stwardnienia rozsianego, zapalenia ucha środkowego, astmy, bólów głowy, biegunek, napięcia, zmęczenia, nadmiernej potliwości, zaparcia. Szczególnie odczuwają to osoby nadwrażliwe na mleko.
           Mleko jest także przyczyną wielu alergii pokarmowych. Możemy więc wymienić: wysypki, łojotok, półpasiec, egzemę, utratę apetytu, pleśniawki jamy ustnej, kolkę, bóle brzucha, wymioty, zapalenie jelita grubego, zapalenie zatok, bóle mięśni i stawów, drażliwość, niepokój, depresję i wiele innych. Usunięcie z diety produktu, który powoduje alergię powoduje częściowe lub całkowite usunięcie objawów alergii pokarmowej.
Najbardziej zaskakujące jest to, że mleko zawiera również estrogeny, a więc hormony żeńskie. Duża zawartość tłuszczy nasyconych zmniejsza zdolność wątroby do metabolizowania estrogenów. Nadmierna ilość estrogenów w organizmie przyczynia się do większej retencji wody u kobiet i spadków testosteronu u mężczyzn. Mało tego tłuszcze nasycone, które zawiera mleko zwiększają ryzyko chorób serca.
Obok kazeiny, praktycznie niestrawnej dla osób dorosłych, należy wskazać laktozę, czyli cukier mleczny. Organizm noworodka zawiera laktazę, który rozkłada laktozę na jednocukry: galaktozę i glukozę. Zdolność ta zanika w wieku 4-5 lat. Ok. 80% dorosłej populacji ma niedobór laktazy. Spożywanie mleka przez takie osoby prowadzi do biegunki, nudności, wymiotów, gazów, bólów i skurczów brzucha.
            Z drugiej strony znajdują się obrońcy mleka i jego przetworów. Spójrzmy, co mówią jego zwolennicy. Ich zdaniem mleko jest najbogatszym źródłem wapnia, człowiek pijący mleko przyswaja 80% tego pierwiastka. Oprócz wapnia zawiera również fosfor, potas, magnez, cynk, selen, kobalt, mangan, jod i fluor.
Winą za alergie pokarmowe należy obarczać raczej inne produkty, zamiast nabiałowych. Przykładowo truskawki, łososia. Alergie pokarmowe na mleko dotyczą zaś tylko najmłodszych dzieci i na ogół przemijają, ponad 90% dzieci wyrasta z tej choroby po ukończeniu 5 roku życia.
Osoby dorosłe mogą pić mleko przez całe życie, szczególnie te z terenów Europy północnej i środkowej. Zdolności do trawienia laktozy nabraliśmy w drodze ewolucji i tak naprawdę mleko nie jest wskazane dla 10% dorosłych obywateli. Osoby te mogą natomiast spożywać produkty o obniżonej ilości laktozy, jak np. jogurty czy sery.
           Najnowsze badania wykazują, że spożywanie mleka przez kobiety przed menopauzą, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi (o ok. 40%). Natomiast u kobiet po 45 roku życia rzadziej występuje zespół metaboliczny, który charakteryzuje otyłość, zmiany miażdżycowe oraz nadciśnienie. Inne badania wykazują, że spożywanie produktów nabiałowych o małej zawartości tłuszczu zmniejsza występowanie cukrzycy typu 2 nawet o 21%
Produkty mleczne zawierają sprężone dieny kwasu linolowego, które przeciwdziałają miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Niektóre zaś produkty mleczne fermentowane za pomocą specjalnych szczepów bakterii, mają wpływ na obniżenie poziomu ,,złego” cholesterolu oraz nadciśnienia. Należy jednak wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Mleka odtłuszczonego nie powinno się podawać jednak dzieciom, ponieważ ich mózgi potrzebują nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych do prawidłowego rozwoju.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku (2007), spożywanie mleka i jego przetworów jest bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy i zapobieganiu złamaniom kości. Dieta bezmleczna zwiększa ryzyko złamań u dzieci i młodzieży 4-krotnie.
          Gdzie leży prawda? Zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy picia mleka powołują się wciąż na nowe badania i autorytety. Komu zaufać, nie wiadomo. Wybór należy do konsumenta. Osobiście stosuję dietę bezmleczną i z różnych powodów zalecam ją moim podopiecznym. Pytasz o ilość mleka, którą możesz wypić na noc, cóż... jedna rada: we wszystkim ważny jest umiar i zdrowy rozsądek.

dodał odpowiedź 19 października 2015 12:33
stosowałem nabiał do siłowni. najlepiej nie stosować odżywek - wiadomo natural zawsze zdrowszy - od naturalnych produktów będziesz zdrowsza to przede wszystkim, jeśli biegasz to po prostu zrób plan żywnościowy, ale nie przesadzaj - jak biegasz to nie przytyjesz od mięska hi wracając jeśli chcesz używać odżywki to tylko i wyłącznie białko , żadnych spalaczy żadnych cudawianek ! myślę że pomogłem i trzymam kciuki za dalszy rozwój :)
dodał komentarz 19 października 2015 15:57
wiadomo ale bardziej chodzi mi o odstawienie twarogu itd
dodał komentarz 19 października 2015 16:25
na pewno ci to nie zaszkodzi jeśli w momencie odstawienia zaczniesz przyjmować białko w postaci odżywki, inaczej wystąpi powysiłkowy ból mięsni i spadnie poziom regeneracyjny organizmu
dodał komentarz 19 października 2015 19:53
Dobre :) . Co do samego tematu nabiału, to sam kiedyś jadłem go sporo. Mleko, sery (głównie biały). Potem zrezygnowałem z mleka i jadłem tylko jogurty i sery. Od 8 miesięcy nie jem żadnego nabiału z wyjątkiem żółtego sera. W sumie to takich typowych różnic nie zobaczyłem. Ale na pewno czuję się trochę lepiej, podobnie jak z wyeliminowaniem glutenu. Nie polecam nabiału w formie jogurtów czy mleka gdyż mają sporo laktozy i jak dla mnie są produktami nijakimi. Dlaczego? Bo nie są dobrym źródłem białka, węglowodanów cz tłuszczy. Przykładowo jeśli chcesz dostarczyć np 30 g białka z mleka to musisz wypić około litra. Więc w prezencie dostajesz 50 gram CUKRU. Nie mówiąc już o jakości tłuszczu mlecznego, który jest w takich przetworzonych mlekach. Może też przyczyniać się do zwiększenia trądziku u osób, które go mają. U mnie tak było/jest. Są zwolennicy nabiału jak i przeciwnicy. Zarówno argumenty jednych jak i drugich są dość przekonywujące. Myślę, że trzeba to po prostu przetestować na sobie. Sery żółte czy twarogi są jeszcze ok, bo stosunkowo mają mało laktozy jeżeli chodzi o całą kaloryczność. Twaróg bardziej jako produkt białkowy, a ser żółty białkowo tłuszczowy. Ser żółty jest też źródłem wielu witamin i minerałów ( witamina D, wapń itd). Wypróbuj sama i oceń. Jedyny nabiał, który jest bezwarunkowo dobry to masło :) bo nie ma laktozy czy też bakterii/zanieczyszczeń. A jak wiemy witaminy A D E K rozpuszczalne są w tłuszczach. Można też mówić o pochodnych estrogenów i wielu wielu innych aspektach, ale to temat na kilka dobrych godzin rozmowy. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 27 października 2015 16:00
Na kazdego dziala cos innego. Ja jem tylko twarog na kolacje i jest dobrze :)
dodał odpowiedź 24 listopada 2015 19:10
ja także miesiąc temu postanowiłam odstawić nabiał. czuję się znakomicie i już nie jestem "napuchnięta" także polecam:) jedynie czasem brakuje mi takiej pysznej ulubionej owsianki na mleku, bo bez mleka lub nawet omlet to nie to samo:P
dodał komentarz 25 listopada 2015 09:45
No wlasnie do owsianki dodaje odzywke zamiast mleka juz :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie