11 grudnia 2017 15:21 •
Napoje typu "zero", "sugar free" a skoki poziomu insuliny
Witam, mam pytanie dotyczące napojów sztucznie slodzonych. Ostatnio słyszałem, że mimo iż napoje tego typu nie zawierają cukru to i tak podbijają poziom insuliny w organizmie tak jak przy normalnym spożyciu węglowodanów. Samo wielokrotne podbijanie poziomu insuliny we krwi w ciągu dnia nie jest dobre dla gospodarki hormonalnej i na pewno nie sprzyja w okresie redukcji kiedy też większość osób z takowych napojów korzysta. Wielokrotnie widziałem na wielu portalach, że czołówka kulturystów do każdego posiłku popijam np. Cola zero. Dlatego moje dwa pytania. Czy rzeczywiście napoje slodzonych aspartanem powodują skoki insuliny? Jeśli tak czy dobrym pomysłem np.podczas redukcji gdy chce się tego "słodkiego" bylo by wypić taki napój w ostateczności przy posiłku zawierającym weglowodany?
2701
2
dodał odpowiedź 12 grudnia 2017 20:37
Słodziki nie powodują skoków insuliny, a nawet jeśli to jako iż nie zawierają kalorii - nie będą miały wpływu na spalanie tłuszczu. Nie powinno się przesadzać z tego typu napojami. Możesz zrobić też własne napoje. Np. owocowa herbata ze słodzikiem - przynajmniej wiesz co pijesz. Dla pewności lepiej będzie pić w niedalekim odstępie czasowym od węglowodanowych posiłków.
dodał odpowiedź 30 grudnia 2017 14:21
Ja nie jestem zwolennikiem słodzików. Zamiast cukru w takich produktach stosuje się chemiczne zamienniki, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Odsyłam do artykułu na temat popularnego słodzika jakim jest aspartam: https://uderzwfalsz.wordpress.com/2015/11/13/aspartam-smiercionosna-trucizna-w-ogromnej-ilosci-produktow/