Czy spadek wagi przy diecie "na masę" jest normalny?
pisze tak naprawdę w imieniu chłopaka. Od kilku lat, zanim się jeszcze poznaliśmy mój chłopak lubił siłownię, w ciągu tego czasu były jego wzloty i oczywiście upadki (przerwy w ćwiczeniach, obraza na siłownię i swoje miesnie "bo nie rosną"). Ja mimo że fanką siłowni nie jestem, sama na nią nie chodzę, postanowiłam mu pomóc. Znam się trochę na dietetyce, to bardziej jest mój świat. Wspólnymi siłami ustalilam mu plan dietetyczny ok. 4000 kcal, na podstawie oczywiście wyliczenia jego BMR. Daniel ma 185 cm wzrostu i na początku planu "na mase" ważył 87,5 kg, chodzi 5 razy w tygodniu na siłownię, poza tym pracuje na nocki ok. 6h. Dodam że trzymamy się też planu treningowego który ma pozwolić na budowę masy mięśniowej, a nie wytrzymałości czy siły. Wiele by pisać, ale uwierzcie,że spędziliśmy wiele godzin w Internecie żeby to wszystko "grało". Po tygodniu naszego cud planu wszystko wydawałoby się, że jest okej, prócz tego, że... waga spadła o 1.5kg i rodzi się teraz pytanie czy aby na pewno wszystko jest okej, czy to tylko różnica w wodzie , bo takie wahania przecież się zdarzają, czy to ku naszej radości tłuszcz a mięśnie rosną jak grzyby po deszczu, czy jest wręcz przeciwnie i cała nasza praca idzie na marne. Proszę pomóżcie, będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek rady i odpowiedzi :) Pozdrawiam
Witam
Napisałaś, że plan dietetyczny opiewa na 4000 kcal. Niestety trudno ocenić dietę tylko na podstawie jej kaloryczności. Ważniejsze od ilości kcal jest to, skąd one pochodzą. Może źle dobrałaś proporcje makroskładników (BWT)? Często popełnianym błędem w dietach na masę jest przyjmowanie zbyt dużej ilości białka. Białko to składnik pokarmowy wymagający ogromnych nakładów energii na trawienie i przyswojenie, stąd duża jego podaż w diecie może znacznie podwyższać sumę wydatków energetycznych organizmu, a co za tym idzie utrudniać zwiększanie masy. Sugerowana ilość protein w okresie budowania masy powinna oscylować w przedziale: 1,5 – 2 g/kg masy ciała. Dominujące powinny być węglowodany i tłuszcze (około 4-6 g weglowodnów na 1 kg masy ciała i 1 - 1,5 g tłuszczu)
Czy w diecie pamiętaliście o zaplanowaniu potreningowej regeneracji, której podstawą są węglowodany, pozwalające na szybką nadkompensację zasobów glikogenu mięśniowego? Po treningu zalecane jest przyjęcie, najlepiej w płynnej postaci, 0,6 – 1,2 g węglowodanów na 1 kg masy ciała.
Na pewno sporym utrudnieniem w budowaniu masy jest praca w nocnych godzinach. Jeżeli praca przypada na czas nocnego odpoczynku należy tak zaplanować żywienie, żeby wówczas były spożywane normalne posiłki.
Zastanówcie się nad doborem węglowodanów w diecie. Unikajcie tych zbyt wysokobłonnikowych jak ryż brązowy, makaron razowy. Przeważać powinny białe ryże długoziarniste, makarony durum.
Oczywiście nie zapominajcie o wodzie, któa jest podstwą anabolizmu. Minimum to 4 l wody w dzień treningowy.
Pozdrawiam