Zadaj pytanie
19 stycznia 2014 16:23

Dieta na redukcje :)

Czy ta dieta jest dobra na redukcje ? czy warto coś dodać do niej zamienić ?
Cwiczę od 2 miesięcy na niej i nie wiem czy jest ona dla mnie odpowiednia . Ćwiczyłem 3 razy w tygodniu a teraz od poniedziałku dochodzą mi jeszcze nogi i areoby więc będę ćwiczył 6 razy w tygodniu ( 4 razy siłownia i 3 razy areoby :)
Wiek 18
Waga 82,7
179 Wzrost

Współczynnik BMR 1977.73
Aby utrzymać wagę
Kalorie 3411.58
Węglowodany 55% 1876.37kcal = 469.09gram
Białko 15%% 511.74kcal = 127.94gram
Tluszcz 30% 1023.47kcal = 113.72gram

Dieta

Poniedziałek - wtorek
7:00 Śniadanie 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego.
Chudy twaróQ - gruby plaster (na chleb).
10:00 Przekąska 1-2 kromki chleba razowego przesmarowane oliwą z oliwek.
Pomidor, sałata, oaórek, cebula dowolna iloŚĆ (na chleb).
13:00 PneIa[$ka Duże jabłko.
16:00 Obiad Pierś z kurczaka z pary ok. 200g z dowolnymi przyprawami.
Biała kapusta gotowana.
19:00 Kolacja 2-3 jajka.
---- ------- Sałata z ogórkiem. _ --- --- - ---- .,
środa - Czwartek
7:00 Śniadanie 2-3 kromki chleba pełnoziamistego lub razowego z sałata, pomidorem.
Ilość warzyw dowolna .
10:00 Przekąska . 1 kromka chleba razQWego z plasterkiem szynki drobiowej.
Żółta papryka (do łJlLYY'Y~lia). I
--13:00 Przekąska 6"",~..A.l~.;f).... Kefir naturalny (dowolna ilOść).
16:00 Obiad Ryba rpary z dowolnymi łagodnymi ziołami 200g.
-~~ Brokuł lub brukselka z pary.
19:00 Kolacja ..•.. Sałatka z kurczaka: pomidor, czerwona papryka. zielony groszek 1/3
ki, kiJka listków saIaty, ły2ka oliwy z oliwek, 50g mięsa gril/owanego
z piersi kurczaka. Piątek
Śniadanie 2-3 kromki chleba pelnoziamistegb + dżem słodzony fruktozą.
7:00 Szklanka mleka 1,5%
Dodatkowo grejpfrut
10:00 Przekąska Kromka chleba razowego.
Chudy '...-CIIuy, sałata (na chleb).
13:00 Przekąska Grejpfrut (duży).
Sok 1I_"'łW~Y bez cukru i konserwantów.
Pierś z kurczaka w folii lub gotowana w sosie chrzanowym.
16:00 Obiad Sos: - SZklanki jogurtu naturalnego. 10dkg startego chrzanu. przyprawy.
Szpinak ~ patelni.
19:00 KolaCja Tuńczyk z puszki w sosie własnym wymieszany z pomidorami lub
------ -- --~-- ziełonym ogórkiem.
Sobota - Niedziela.
7:00 ŚniacIan" 5-6 ły.tek ptatk&N owsianych po ugotowaniu.
Szklanka mleka O 5%,.
10:00 Przekąska Ryba po grecku (może być kupna).
13:00 Przekąskakj I7~Ń Sałatka (jabłko, kiwi, brzoskwinia łyZka żurawiny, łyżka-dwie otrąb
•.. pszennych, łyżka jogurtu naturalnego poniżej 4 g tłuszczu).
Zupa krem z piecmłrek z pulpecikami: szklanka pokrojonych pieczarek, 3
łyżki włoszczyzny bez marchwi, łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy-
16:00 Obiad zmiksować. Posypać koperkiem.
Pulpeciki- 50g mielonego drobiowego, 3O-40g czerstwego razowego
chleba, - małej cebuli, jajko. Składniki łączymy, formujemy w pulpeciki i
wrzucamy do wrzątku.
19:00 Kolacja Jajecznica (4 jajka, szczypiorek, chuda szynkę drobiowa).
Sałata z oliwą z oliwek. /;(..t. k.(J-.
1100
16
dodał odpowiedź 19 stycznia 2014 16:30
czy smiejszyles kalorie od tych do utzrymania sowjej wagi ? i proponuje zmienic 50% wegi 30% bialka 20% tluszczu okolo 5-6 posilkow dziennie dieta w miare byle ci sie zgadzały te kaloria oraz makroskladniki jezeli sie zgaadzaja do redukcji to jak najbardziej ok.
dodał komentarz 19 stycznia 2014 16:34
nie zmniejszałem nic wiem że do redukcji trzeba jeszcze odjąć 500 kalorii . a coś warto dodać do diety np ryż brązowy , basmanti albo śniadanie o 7 zamienić na płatki owsiane ?
dodał komentarz 19 stycznia 2014 16:42
wiec musisz zmieszac kalorie od zapotrzebowania i potem co tydz i sprawdzac czy cos spada i ile jezeli nie to dalej obcinac kcal, tak warto dodawac do diety ryz i zbialy ibrazowy tylko wzystko musisz wliczac w kcal i makro, na sniadanie mogla byc i platki i na mleu i chleb i jakas jajecznica byle zgadzaly ci sie tak jak mowilem kalorie i makro :)
dodał komentarz 19 stycznia 2014 16:42
BIAŁKA Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować. Źródłami białka są: * jajka - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe. * mięsa - drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże… Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia. * twarogi - twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
dodał komentarz 19 stycznia 2014 16:43
oczywiscie wyeliminuj fastfoody orac slodycze i ogranicz owoce.
dodał odpowiedź 19 stycznia 2014 16:42
TŁUSZCZE Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp. Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4. Źródłami tłuszczy są: * tłuste ryby morskie - to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA). - tran – jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów. - omega-3 – j.w. * orzechy - włoskie, brazylijskie, migdały – polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych.
dodał komentarz 19 stycznia 2014 19:37
obliczyłem sobie zapotrzebowanie i nie zgadza mi się białko :) 3411.58-500=2911.58 węgle 1455,79 50% białko 873,47 30% Tłuszcz 582,31 20% Białko 1,8g*82,7=147,6g*4kcal=590,4kcal*100/2911.58=20,27% tłuszcze 2911.58/100*20=29,11*20=582,31kcal 582,31/9=64,7g/82,7=0,78g/kg Węgle 2911.58--590.4-582,31=1739,27/4=434,81/82,7=5,25g 1739,27*100/2911.58=59,73% Białko 20,27% a powinno być 30% i Węgle 59.73% a powinno być 50% i teraz właśnei nie wiem czy zamiast 1,8g/kg mc dodać więcej białka ?? Czy po pros tu źle obliczyłem ?
dodał komentarz 19 stycznia 2014 19:47
jezeli beidzesz mial juz zapotrzebowanie kcal po odjeciu mnozysz kalorie razy (bialka) czyli 0,3/ 4, mnozysz kalorie razy (wegle) czyli 0,5/4 oraz mnozysz te kalorie razy (tluszcze) czyli 0,2\9 i wyjdzie ci w gramach co ile ;)
dodał komentarz 19 stycznia 2014 19:51
jak masz 3400kcal zapotrzebowanie odejmij np do 3000 kcal a makro jak mowilem jak wegle 50% czyli 3000*0,5/4 =375g wegli bialka 30% czyli 3000*0,3/4 =225 g i tluszcze 3000*0,2/9= 66g tluszczy :) jezeli slabo bedzie waga spadac to co tydz obcinaj np do 2900 kcal potem i znow tak obcinaj wegle bialka i tluszcze
dodał odpowiedź 19 stycznia 2014 16:42
WĘGLOWODANY Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia. Więc dodajemy je okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki – dozwolone tylko po treningu. - miód – naturalne źródło cukrów prostych – glukozy i fruktozy - owoce – źródło fruktozy
dodał odpowiedź 19 stycznia 2014 16:43
WARZYWA Warzywa dodajemy do każdego posiłku, prócz okołotreningowych. Są one konieczne, utrzymują odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową, zapychają – czyli zajmują w żołądku dużo miejsca nie dając w zamian wiele energii, oraz dostarczają witamin.
dodał komentarz 19 stycznia 2014 16:55
dzięki wielkie :D
dodał komentarz 19 stycznia 2014 16:56
spoko, jak cos to pytaj, ;) Pozdro !
dodał komentarz 19 stycznia 2014 17:02
warto dodać do tego monohydrat kreatyny i BCAA ?
dodał komentarz 19 stycznia 2014 17:05
mozesz monohydrat ale koniecznie nie musisz aminokwasy jak najbardziej bcaa albo jakies amino
dodał odpowiedź 19 stycznia 2014 19:07
obliczyłem sobie zapotrzebowanie i nie zgadza mi się białko :) 3411.58-500=2911.58 węgle 1455,79 50% białko 873,47 30% Tłuszcz 582,31 20% Białko 1,8g*82,7=147,6g*4kcal=590,4kcal*100/2911.58=20,27% tłuszcze 2911.58/100*20=29,11*20=582,31kcal 582,31/9=64,7g/82,7=0,78g/kg Węgle 2911.58--590.4-582,31=1739,27/4=434,81/82,7=5,25g 1739,27*100/2911.58=59,73% Białko 20,27% a powinno być 30% i Węgle 59.73% a powinno być 50% i teraz właśnei nie wiem czy zamiast 1,8g/kg mc dodać więcej białka ?? Czy po pros tu źle obliczyłem ?
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie