Zadaj pytanie
10 lutego 2014 19:02

czy warto jeść masło orzechowe i kiedy ?

Witam!
od jakiegoś czasu do swojej diety na mase dorzuciłem masło orzechowe. Niestety nie jest to w 100% naturalne masło orzechowe bo ilosc orzechów to zaledwie 68 % reszta to jakies oleje palmowe czy cos takiego. czy warto je spożywać i czy mogę w ciągu dnia czy najlepiej na śniadanie ?
8614
5

     Masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów poddanych prażeniu. Poddanie ich temu procesowi powoduje, ze zmieniają kolor z jasnego na lekko brązowy. Najczęściej masło orzechowe produkowane jest z fistaszków. Coraz częściej możemy jednak znaleźć obecnie masło produkowane z innych orzechów, takich jak, np. nerkowce, orzechy brazylijskie czy tez laskowe.

    Orzechy ziemne zawierają spora ilość kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi. Tym samym mogą być pomocne w zapobieganiu miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są tez bogate w białko roślinne, potas, magnez, witaminę E i błonnik.

     W maśle orzechowym znajdziemy przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w nim jedynie w śladowych ilościach. Mogą wiec z powodzeniem sięgać po nie również osoby będące na diecie odchudzającej. Pamiętajmy jednak, ze jak we wszystkim warto zachować umiar.

     Dietetycy sugerują, aby wybierać masło z jak największa zawartością orzechów oraz pozbawione cukru. Niestety na polskim rynku dużo jest maśle orzechowych, które nie maja wiele wspólnego z prawdziwym masłem orzechowym. Czytając etykietę takiego masła, dowiadujemy się, ze obok znikomej zawartości orzechów mamy cukry, sól, ulepszacze. Niemniej jednak jest kilka firm, które produkują dobrej jakości masło orzechowe.

     Jak już wspomniano, masłem, które najczęściej możemy znaleźć w sklepach jest to zrobione z arachidów. Arachidy tak na prawdę to rośliny strączkowe. W maśle produkowanym z nich często mamy aflatoksyny, które stanowią rodzaj toksyny. Toksyny te  wytwarzane są przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Warto dodać, ze ich zawartość w orzechach zmienia się pod wpływem przetwarzania i rożnych procesów chemicznych, wiec masło orzechowe ma ich mniejsza zawartość niż orzeszki.

    Podsumowując, jeśli lubisz masło orzechowe, warto wybierać zrobione z innych orzechów niż Arachidy. Warto jednocześnie przemyśleć możliwość zrobienia masła w domu. Będzie to metoda na pewno korzystniejsza pod względem finansowym oraz doskonale będziesz wiedział co jesz.

dodał odpowiedź 11 lutego 2014 11:39
Oczywiście! Ważne zebys pilnował makrosów i kalorycznosci
dodał odpowiedź 11 lutego 2014 15:37
Pewnie ze mozesz jeść.Wazne aby sie makro i kalorie zgadzaly.
dodał odpowiedź 27 marca 2015 12:30
Ja osobiście używam masła orzechowego bez dodatku soli i cukru "Primavika" - 94% orzeszków arachidowych.
dodał odpowiedź 28 marca 2015 12:11
Zdrowe tłuszcze w orzechach podczas prażenie tracą swoje pro zdrowotne właściwości?
dodał odpowiedź 28 marca 2015 12:46
Dokładnie wczoraj wieczorem zrobiłam swoje własne masło orzechowe: przez 2-3 prażyłam orzeszki arachidowe, następnie wrzuciłam do blendera i miksowałam przez około 5 min z przerwami. Wyszło pyszne masło orzechowe! 100% orzechów, 0% cukru ( nawet soli nie dawałam bo akurat przy maśle orzechowym nie lubie) czyli 100% natury!! Jak się chce to można zdrowo i smacznie ! :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie