Czy wliczać białko z ryżu , kasz , płatków owsianych czy tylko z mięsa , białek jaj i ryb??
I jeszcze jedno czy tłuszcze z żółtek jaj są zdrowe czy zastąpić je np oliwa lub orzechami ??
Witaj,
Istnieją różne szkoły, co do tego tematu. Jedni uważają, że nie należy wliczać białek roślinnych do bilansu energetycznego, natomiast drudzy twierdzą, że powinno być wliczane.
Obie drogi są dobre, ponieważ np., ryż, makaron potrafią zawierać ok. 10g białka na 100g i taką wartość teoretycznie można byłoby już wliczyć, lecz moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, gdyż białko jest jednym z najbezpieczniejszym składnikiem pokarmowym, jednakże jeżeli masz ochotę liczyć białko z każdego produktu, co może być kłopotliwe to jak najbardziej możesz wliczać do swojego bilansu kalorycznego, ponieważ jakby nie patrzeć to też kaloria.
Jeżeli stosowałbyś w swojej diecie np., produkty sojowe które bardzo dużo zawierają białka, wtedy należałoby je wliczać.
Nie wiem czy wiesz, ale białko zwierzęce jest o wiele lepiej wykorzystywane, niż roślinne, z tego względu iż białko roślinne zawiera błonnik pokarmowy, czy substancje utrudniające działanie enzymów trawiennych i zmniejszające strawność białka.
Pozdrawiam
✔ Kupuj odżywki na trec.pl i zbieraj zniżki
✔ Zobacz nasze filmy na Youtube