Zadaj pytanie
5 sierpnia 2014 17:16

Jak to jest z solą na masie?

Witam. Aktualnie jestem po redukcji i od miesiąca utrzymuję formę. Od września planuję zacząć masówkę i teraz pojawia się moje pytanie. "Czy woda w organizmie zatrzymana przez sól psuje również efekt na masie, czy jest tak tylko w przypadku redukcji? Bo jak wiemy sól zatrzymuje wodę" Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
5251
6

Witaj,

     Nie można całkowicie wyeliminować soli ze względu na sód. Sód jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w: regulowaniu ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowego (działa alkalizujące), ochronie organizmu przed nadmierna utrata wody (8g sodu zatrzymuje 1 litr wody), utrzymywaniu sprawności mięśni i nerwów, regulacji aktywnego transportu składników pokarmowych (witamin, aminokwasów, cukrów).

    Niedobór sodu prowadzi do szybkiego odwodnienia. Może wystąpić przy silnym poceniu się, podczas wymiotów i biegunki, a także w niektórych chorobach, takich jak: niedoczynność kory nadnerczy, w stanach obrzękowych, w schorzeniach nerek. Przyczyna ucieczki sodu z organizmu jest stosowanie leków moczopędnych.

     Nadmiar sodu u osób wrażliwych na sód wywołuje chorobę nadciśnieniowa. Jest czynnikiem ryzyka choroby nowotworowej żołądka i udaru mózgu.

      Sód jest szeroko rozpowszechnionym pierwiastkiem. Występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych.

      Głównym źródłem sodu jest chlorek sodu, czyli sól kuchenna. Tylko 10% sodu pochodzi z produktów spożywczych nieprzetworzonych, jak mleko i jego przetwory, białko jaja, mięso, warzywa. Pozostała cześć sodu dostarcza sól kuchenna, dodawana do żywności podczas jej przemysłowego przetwarzania albo w czasie obróbki potraw przygotowywanych w domu.

      Należy pamiętać, ze 1g sodu otrzymujemy z 2,54g soli kuchennej.

      Zapotrzebowanie na sód zależy od wieku,mylić, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia, wilgotności powietrza. Znacznie większej zapotrzebowanie na sód będzie wtedy, gdy dochodzi do nadmiernego pocenia się. Zgodnie z zaleceniami IŻŻ dobowa podaż soli kuchennej dla osób dorosłych nie powinna być większa niż 5-6g.

dodał odpowiedź 5 sierpnia 2014 18:04
Witaj, Woda na redukcji ma znaczenie tylko estetyczne. Oczywiście jeśli chcesz, aby mięśnie na masie były w późniejszym czasie dość dobrze widoczne to ograniczaj spożycie sodu. Jednak sól nie odgrywa, aż takiej roli na masie jak na redukcji. Ale oczywiście spożycie soli ponad normę to wzmożona praca w szczególności dla nerek. Staraj się trzymać w dopuszczalnych normach. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 5 sierpnia 2014 18:51
Nie sól, ale nadmiar sodu(który jest w soli). Przyjmuje się, że sól należy spożywać tak w okolicach 5 g dziennie. Nie redukuj jej do 0 bo jest jodowana,a to potrzebne tarczycy.
dodał odpowiedź 5 sierpnia 2014 19:07
Nie tylko sól, ale i węglowodany sprawiają, że gromadzi się trochę wody podczas budowania masy mięśniowej(około 2-3 kg). Myślę, że nie solisz każdego posiłku, więc nie musisz się o nic martwić.
dodał odpowiedź 6 sierpnia 2014 08:48
Witam, polecam ograniczyć sól do minimum i problem masz z głowy. Są o wiele ciekawsze i zdrowsze przyprawy. Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie