Zadaj pytanie
24 sierpnia 2014 14:08

Czy ketchup jest szkodliwy ?

Cześc mam pytanie a mianowicie czy używacie ketchupu ? Bardzo go lubię i czy można go dodawać do jedzenia. Z góry dziękuję za odpowiedz.
12259
7

Witaj,


Na rynku dostępnych jest aktualnie wiele ketchupów. Jednak ich skład różni się. W niektórych z nich jest bardzo mała ilość pomidorów, głównym składnikiem zaś jest woda. Bardzo ciekawie prezentuje się także lista warzyw, które są dodawane do ketchupu. Czytając niektóre etykiety możemy zauważyć, że w danym produkcie znajdują się m.in. ziemniaki, marchew, seler a nawet słodzony przecier jabłkowy. Równie bogata jest lista sztucznych dodatków w ketchupie. Do zagęszczania sosu najczęściej wykorzystywana jest skrobia modyfikowana, w niektórych sosach zastosowano też acetylowany adypinian diskrobiowy. Konserwant nie jest jednak groźny, jak sugerowałaby nazwa. Największy problem stanowi jednak benzoesan sodu, którego spożywanie w nadmiarze nie jest zalecane. Wśród innych dodatków koniecznie należy wymienić: barwiniki, syrop glukozowo-fruktozowy, acetylowany adypinian diskrobiowy. Tymczasem skład naturalnego ketchupu przedstawia się następująco: koncentrat pomidorowy, ocet, sól kuchenna, ziele angielskie, goździki, cebula i inne naturalne przyprawy.

 

Nie możemy jednak całkowicie demonizować ketchupu, zawiera on bowiem cenny składnik – likopen. Związek ten obficie występuje w przecierach pomidorowych. Jest go tam więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen to związek, który wspomaga profilaktykę różnego rodzaju nowotworów, przede wszystkim zaś raka prostaty. Zatem spożywanie soków czy koncentratów pomidorowych jest bardzo wskazane dla zdrowia. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to czytanie etykiet i wybór ketchupu o jak najkrótszej liście dodatków chemicznych. Dobrym pomysłem, choć czasochłonnym jest wyprodukowanie ketchupu w domu. Wiemy wówczas jakie składniki znajdują się w naszym sosie.

dodał odpowiedź 24 sierpnia 2014 14:19
w niewielkich ilościach nie
dodał odpowiedź 24 sierpnia 2014 16:04
Większość ketchupów ma cukry proste, które nie zostaną szybko wykorzystane do wysiłku, mogą być wykorzystane do produkcji tkanki tłuszczowej. Oczywiście mała ilość nie powinna zaszkodzić. W niektórych sklepach niektóre produkty są oznaczone na niebiesko, oznaczają, że mają mniejszą ilość węglowodanów.
dodał odpowiedź 24 sierpnia 2014 16:51
Witaj Ketchup nie jest taki zły, ale zależy również jaki kupujesz bo są te "tańsze" beznadziejne badziewia które zawierają cukry proste, które mogą odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej...... Można również zaopatrzyć się w lepszy Ketchup który zawiera więcej pomidorów itd.... Ogółem Ketchup jest ok ale staraj się go używać sporadycznie i w rozsądnych ilościach :).... Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 24 sierpnia 2014 18:16
Mysle ze są bardziej i mniej majace negatywny wpływ na nasz organizm, rada pierwsza to czytaj zawsze etykiety i staraj wybierać te najmniej nafaszerowane roznymi pierdołami i patrz na zawartosc pomidorów na 100g produktu. Mozesz też zastąpic ketchup jakimś sosem ja np jak mam chęc to biore jogurt 0 % doprawiam wciskam czosnek i dodaje koperek i mam piekny sosik czosnkowo-koperkowy.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie