pytania
Co myślicie na temat frytek z piekarnika? Bo w sumie to jakby pieczone ziemniaki.
Witam! Jestem w okresie redukcji. Wszystko idzie bardzo dobrze, lecz niestety dopadła mnie choroba (gorączka, zabity nos, ból gardła). Moje pytanie brzmi, jak ma sie to do stosowania diety?
Czy powinienem przez ten okres zwiekszyc podaż kaloryczną? Temperatura ciała stale jest podwyższona, utrata wody zwiększona więc czy to nie wpłyinie niekorzystnie na moją sylwetkę? Wiadomo. Chodzi mi o to by przez ten okres nie dopadł mnie zwiększony katabolizm, a co z tym idzie w parze ubutek tkanki mieśniowej.
Witam, mam 21 lat i 167 cm wzrostu. Schudłam ponad 20 kg to wagi ok 56 kg samą dietą - zrezygnowałam ze słodyczy, rzeczy smażonych na głębokim tłuszczu, fastfoodów. Wagę w normie utrzymywałam kilka lat, ale jakoś 1,5 roku temu stwierdziłam, że nie jest to jednak moja wymarzona sylwetka. Chciałam być jędrniejsza, mieć drobniejsze nogi i płaski wyrzeźbiony brzuch. Przeszłam na dietę 1000-1200 kcal (wyrzuciłam też z diety białe pieczywo, żółty ser, biały makaron itp) i przez rok regularnie ćwiczyłam program cardio (typu Mel B, Chodakowska - 5 razy w tyg). Schudłam do 52 kg i czułam się w swoim ciele lepiej, chociaż nadal nie miałam tego "wymarzonego" brzucha. W końcu zaczęłam odrobinę więcej jeść, ale dalej bez słodyczy, białego pieczywa, fastfoodów itp. Dorobiłam się efektu jo-jo, ponieważ po 3 miesiącach waga pokazała 56 kg. Czułam się zdołowana i miałam wrażenie, że wszystko poszło na marne. Próbowałam ponownie jeść 1100 kcal i ćwiczyć, ale nic nie pomagało. W końcu zgłosiłam się do trenerki i zapisałam na siłownię. Rozpisano mi dietę 1500 kcal (mam z czasem zwiększać) oraz plan treningowy. Od miesiąca ćwiczę siłowo 5 razy w tyg, do tego 20 minut cardio 6 razy w tygodniu rano (typu tabata itp). Diety przestrzegam bardzo dobrze, ale...przytyłam do 58 kg. Centymetrowo również nie chudnę, a mam wrażenie, że poszerzyły mi się wręcz uda, nogi itp. Trenerka wspomniała, że przez poprzednie diety rozregulowałam metabolizm. Czy uda mi się naprawić swój metabolizm i wejść na właściwy tor? Zależy mi na wyrzeźbionej sylwetce, ale jednak drobnej, mogę uzyskać ją w ten sposób? Ile mniej więcej zajmuje naprawa takiego metabolizmu - miesiąc/trzy/pół roku? Czy te kilogramy to tłuszcz/woda/mięśnie?
Witam.trening zazwyczaj robię przed obiadem(obiad jem około 2 godziny po treningu).Co mogę zjeść po samym treningu ,będąc jeszcze na siłowni ?Oczywiście chcę wliczać ten posiłek do bilansu ale żebym mogł spokojnie zjeść wtedy obiad
Mam pytanie czy raz w tygodniu można spokojnie zjeść np. 450g wątróbki w dwóch posiłkach. Z tego co wiem to w 100g jest dużo tych różnych witamin,czy w jakiś sposób taka dawka może szkodzić ??
WWitam, chce się dowiedzieć do ilu procent tkanki tłuszczowej najlepiej zejść żeby zacząć masowanie ? Obecnie jestem na redukcji, także co sądzicie o tym ? Z góry dzięki
Witam. Ćwiczę jednego dnia trening siłowy drugiego cardio zwykle w godzinach wieczornych (21) Z tego co wyczytałem po wieczornym trening cardio nie powinno sie spożywać węglowodanów , ale czy bezpośrednio 5 min po treningu cardio moge zjeść banana? i czy godzine przed aerobami zjeść np. chleb z miodem? Dziękuje i pozdrawiam.
Witam. Od 1,5 miesiąca jestem na ułożonej przez siebie diecie redukcyjnej. Mam problem z rozkładem makroskładników..
wiek 23
wzrost 170
waga 57
z aktywności fizycznej tygodniowo spalam zawsze 1100 kcal (polar) =ćwiczenia siłowo wydolnościowe 3xtydz + kardio intensywnie tlenowe 2xtydz.
Oliczyłam zaporzebowanie 2030kcal
Obcięłam 15% teraz 20%
biało 1,6g/kg
węgle 3-4g/kg (+obcięte 15%)
tłuszcz reszta czyli ok 80g/dzień
I tutaj mam problem bo większość źródeł mówi o większej ilości węgli a uzupełnieniu tłuszczami. Ja jednak czuje się okropnie na wysokich węglach. Czy to zależy od hormonów? czy od typu-endomorfik? Czy mam bazować na swoim samopoczuciu dalej czy może powoduje to negatywne skutki w formie odkładania się tk.tłuszczowej przez nadmiar tłuszczu?
Podkreślam że jestem początkująca w tym temacie..
Proszę o opinię i pomoc. Dziękuję!
Ważę 77kg, i mam cos z 15-18% tkanki tłuszczowej w ciele..jak to wyrzezbic, do jakiej wagi musiałbym zejść aby mieć ładnie wyrzezbione ciało, chcę mieć "trochę" tych mięśni widocznych, wystarczy lekki zarys klatki, bicepsa, kaloryfera, i tyle, nic więcej.
Witam Panie Michale, mam pytanie, ponieważ widzę, że w miare czesto spożywa Pan kaszę jaglana, ktora rowniez bardzo lubie i jeszcze czesciej zjadam. Mam jednak pytanie co Pan sądzi o kaszy kukurydzianej jako zrodlo weglowodanów np. na sniadanie zamiast platków owsianych, poniewaz staram sie jesc bezglutenowo i w sumie robie juz to juz dluzszy czas. Co Pan sadzi o urozmaiceniu wlasnie o kasze kukurydzaną? pozdrawiam i dziekuje za swietne odcinki z cyklu tydzien z Michałem Karmowskim.
Witam. Mam dwa pytania.
1. Ile białka organizm może przyswoić w jednym posiłku ?
2. Czy białko powinienem uzupełniać w kilku posiłkach czy może za każdym razem kiedy coś jem ?
Witam,
Moj dzien jesli chodzi o posilki wyglada nastepujacao: 6:30 rano sniadanie owsianka z odzywka bialkowa, orzechami, 10;00 owoc, o godzinie 14 zjadam plenowartosciowy obiad np. ryz + piers z kurczaka + warzywa natomiast o godzinie 17 spozywam 2 kostki gorzkiej czekolady 90% i ok 18:30 udaje sie na trening 20min silowy + ok 45min iterwaly cardio.
Czy 2 kostki czekolady spozyte 1,5 godziny przed treningiem do dobre rozwiazanie czy lepiej zjesc cos innego? Chodzi o to, ze o 17 koncze prace i dlatego chce zjesc cos na szybko bo spiesze sie do pociagu.
Pozdrawiam i Dziekuje za odpowiedz