pytania

24 sierpnia 2014 10:24

witam.wlasnie skonczylem mase chce teraz zejsc na redukcje tylko nie wiem ile tego bialka tluszczy teraz potrzebuje?. obecnie na masie mialem B= 170g W=520 Kcal3700 T=84 Moje waga 84 wzrost 176 28lat. jeszcze jedno pytanko kalorie teraz musze stopniowe ucina co tydziej jakies 100-200 z weglowodanow?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
17 czerwca 2015 05:29

Witam! Jakie ryby polecacie na redukcji ? Co sądzicie o mintaju i pandze,bo o tej drugiej słyszałem wiele złych opini żeby jej nie jeść. Pozdrawiam!

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
17 maja 2015 18:39

Co to jest tapioka i czy mozna ją spożywać będąc na diecie bezglutenowej?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
30 października 2016 02:09

Witam mam 18 lat, wzrost 180 waga 81 kg. Chcę zrzucić tkankę tłuszczową. Jestem w trakcie układania diety. Jakie makroskładniki będą odpowiednie dla osoby niećwiczącej. Mój tryb dnia to: rano szkoła, po szkole ewentualny ewentualny spacer i później praca biurowa. W jednym artykule zalecona mi brać 2g na kg masy ciała białka ponieważ podczas redukcji możemy spalić za dużo mięśni i tłuszcz zostanie. Proszę o odpowiedź.

23 sierpnia 2014 02:29

Witam serdecznie! Na początku chciałem wyrazić podziw dla Pana niesamowitej wiedzy, zaangażowania, uśmiechu i cennej inicjatywy wychodzącej naprzeciw takim ludziom jak ja.
Mam 19 lat. 195 cm wzrostu a moja waga od roku wahała się od 90,5 do 94 kg. Od około 1,5 roku ćwiczę fitness, (progamy typu P90X, 10minute trainer od Tonego Hortona) czyli ACT. Od miesiąca korzystam w domu z hantli, gryfu, ławki i stojaków - wolne ciężary. Starając się przeplatać ćwiczenia Full Body Workout na tym sprzęcie, dodaję po nich na końcu trening brzucha, zaś potem ok 20 minut cardio.(Bez liczenia rozgrzewek i streczingów) (Na więcej nie mam siły) Łącznie trening zajmuje mi niecałe 2h. I tak 3 razy w tygodniu. Mój problem polega na tym że mimo treningów nie mogę pozbyć się podskórnego tłuszczu z brzucha który znacznie zasłania dolne partie prostych brzucha. Powody są dwa - nie mam restrykcyjnej i monotematycznej rozpisanej diety która umożliwiłaby mi redukcję tego tłuszczu. To zawsze była moja bolączka - brak wiedzy o odpowiednich dawkach danych posiłków,mikro i makroskładników itp. A drugi powód to cardio - im więcej się go robi tym bardziej spala się tłuszcz. Ja wykonuję go 3x w tyg czasem zdarzy się że czwarty raz dorzucę w jakiś nietreningowy ranek na czczo, w nadziei, że to pomoże. Ale to 70% sukcesu stanowi właśnie żywienie... Potrzebuję więc opracować za Pana, i innych zainteresowanych pomocą dietę, która pomoże mi spalić ten nieszczęsny tłuszcz, ale nie spowoduje utraty mięśnia biorąc pod uwagę dość intesywne ćwiczenia FBW 3x w tygodniu.
Suplementów nie zażywam z braku funduszy. Jedynie zwykłe witaminy od FA multi active formula. Raz dziennie w nietreningowe i 2x dziennie w treningowe (by lepiej uzupełnić niedobory witamin z grupy B) Staram się jeść produkty nie przetworzone. W czasie treningów w ramach izotonika piję 700ml wody + 1/3 wyciśniętej cytryny, szczyptą soli i łyżką miodu. Cukru spożywczego nie używam. Pije tylko zieloną herbatę. Wodę często mieszam z sokiem z cytryny na spalanie tłuszczu. Być może spożywanie mleka które uwielbiam nie pomaga mi w zatrzymaniu odkładania się tłuszczu.
Może powiem jeszcze co do tej pory starałem się jeść :
1. Na śniadanie albo jajecznica 4-5 jajek + kanapka z warzywami, albo ok 100 gram płatków owsianych ze 100 ml mleka.
2. Na drugie śniadanie w zasadzie to samo lub serek wiejski 200g z suszonymi wiśniami i bananem przed treningiem. Lub miska płatków różnego rodzaju do 400-500 ml mleka.
3. Po treningu bardzo różnie. Np 3 wafle ryżowe posmarowane miodem i do tego owoc lub serek wiejski. Albo znów płatki z mlekiem.
4. Kawałek mięsa, filetu z kuraka do tego nieco ziemniaków lub 2-3 kromki chleba razowego i mała sałatka warzywna.
5. Kolacja to puszka tuńczyka z jajkiem, z warzywami typu czerwona cebula, czerwona fasola, żółta papryka, pietruszka, sałata, kukurydza - (wysoki IG wiem)
Dodam tylko że nie jestem zwolennikiem diety białkowo-tłuszczowej z uwagi na ew problemy zdrowotne, oraz że często spożywam produkty smażone na zwykłym oleju typu kapusta, jajecznica, kotlet schabowy.
Liczę na to że wyczerpałem temat. Trochę przydługo ale to mój pierwszy taki post z dziedziny żywienia kierowany do innych. Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry.

18 lutego 2015 07:43

Siemka. Mam pytanie. Jestem już ponad 4 miesiące na redukcji, została mi już tylko nieduża oponka do spalenia. Nic nie zmieniałem w diecie od początku. Treningi to siłownia 3x w tygodniu planem FBW, reszta dni to tabata. Nie za mało aerobów, tabata jest w sumie dość intensywna? Czasami, ale to rzadko zdarza mi się zrobić zwykłe 30 min cardio. Postarać się zrobić tak że np. po siłowni tabata a w dni nt aeroby 30 min lub jakieś interwały czy starczy ta tabata? Ostatnio zauważyłem zastój. W diecie mam ok 220g ww, 180g białka i 50g tłuszczy.

Jak czytałem o sposobach na zastój podczas redukcji znalazłem taką metodę która podobna bardzo dobrze działa. Polega na zwiększeniu w znacznym stopniu węglowodanów przez 3 dni a następnie przez 3 dni praktycznie 0 ww. Co o tym sądzicie? Czy lepiej zrobić to 3 dniowe ładowanie i wrócić do normalnej diety?

24 maja 2018 00:18

Czy redukcja wymaga niskich węglowodanów w diecie? Spożywam dziennie ok. 2000 kcal, gdzie w tej diecie ok. 150g to węglowodany, moje pytanie to, czy zredukować je w diecie czy mogą pozostać na tym poziomie? Z góry dziękuję, oraz pozdrawiam

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
27 stycznia 2016 22:56

Cześć, moze zacznę od początku.. nie mam za bardzo teraz czasu bo jest 22:46 czeka mnie jeszcze dużo nauki pewnie skącze o 2 w nocy a chce jeszcze tutaj napisać jaki mam problem.
Może na początek siebie opiszę waga 90kg wzrost 184cm lat 17 budowa ciała mezo-endo ale bardziej mezo. Od 3 tyg jestem na redukcji to, że zawsze jadlem maló w granicach 2500 kcal obciąłem kcal i jem 2250 kcal i tak stoje, od świąt zeszło z 94 na 90kg, stosuję IF jest to dla mnie bardzo wygodnę iż w szkole siedze do 15:00 i nie mam jak zjeść. Trenuję FBW(nizej trening) od 5mieś chodzę na siłownie, moje rekordy to przysiad 100kg płaska 80kg. Teraz tak stoje na 2250 kcal i na makro 200g białka 180 wegli 60tłusczy, jadłem / jem zle, tak tez sie czuje jakis taki zakwaszony? dziwnie... obliczyłem wszystko od nowa wyszlo 153g białka, 315g wegli i 45g tłuszczy czy to jest dobre zapotrzebowanie? to jest 2200 kcal, teraz pytanie.. zaczac wszystko od nowa od 2400 kcal i stac np. 3tyg na 2400 potem 2-3 tyg 2300 itd. az dojde do powiedzmy 2000 czy moze trzymac na tych makro co podalem i po prostu dodawać aeroby? boje sie ze nie schudne z taka iloscia wegli, chce schudnac do 80kg +/- miesiac trzymac na 0 bilansie i zacząć powoli masę. jedyne zdj. jakie mam to klatki bo pisałem dzisiaj o jakies porady dot. jej. chcę zmienić wszystko zle myslalem popełniłęm błedy ale trzeba to wszystko naprostować...
wiem, ze to zdj. nie pokazuje wiele ale juz dodaje.. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4ccbb49f8bd26ed1 Pomożecie? zależy mi na tym żeby zejść do polowy maja z 7-8kg i pozniej ten miesiac na 0 i masa ale z głową tak zeby na plazy bylo widac jeszcze 4 pak xd i jakies tam miesnie ktore do tej pory wyrobilem i tam jeszcze wyrobie, brzuch cwicze od poltora roku poniewaz wczesniej tez sie odchudzalem ale bez silki zeszlo 31kg i robilem go 3x w tyg a czasami 4x w tyg przez 15min ciezkimi cwiczeniami, jak go lekko napnę to czuję potężne mięśnie,skośne,poprzeczne itd. dosłownie wszystkie czuje jakie są wielkie,wypukłe.. ale zasłania je warstwa tłuszczu. mysle ze inne partie na redukcji w jakims tam stopniu sie poprawia mimo wszystko... pomozecie? pozdrawiam







A.
Przysiad 12-50kg/10-65/8-75kg/8 - 75
podciąganie ew. przyciąganie drązka do klatki 12/10/10/8
wyciskanie sztangi na skośnej 12/10/8/8
ohp 12/10/8/8
dipy 5x5
uginanie ze sztangą 10/10/10
wspięcia 20/20/20
B.
Martwy ciąg 10/10/8/8
Suwnica 12/12/12/8
wyciskanie sztangielek siedząc 12/10/8/8
ściąganie linki wyciągu na tric 12/10/10/8
Uginanie suplinacja 12/10/10
szrugsy 15/15/15

22 kwietnia 2015 23:50

Cześć, jak w temacie, czy mleko na redukcji jest ok?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
15 stycznia 2015 11:36

Witam,

Moj dzien jesli chodzi o posilki wyglada nastepujacao: 6:30 rano sniadanie owsianka z odzywka bialkowa, orzechami, 10;00 owoc, o godzinie 14 zjadam plenowartosciowy obiad np. ryz + piers z kurczaka + warzywa natomiast o godzinie 17 spozywam 2 kostki gorzkiej czekolady 90% i ok 18:30 udaje sie na trening 20min silowy + ok 45min iterwaly cardio.
Czy 2 kostki czekolady spozyte 1,5 godziny przed treningiem do dobre rozwiazanie czy lepiej zjesc cos innego? Chodzi o to, ze o 17 koncze prace i dlatego chce zjesc cos na szybko bo spiesze sie do pociagu.
Pozdrawiam i Dziekuje za odpowiedz

6 marca 2016 17:10

Otóż chodzi oto ,czy któryś z tych produktów mógłby wywołać problemy trawienne lub jelitowe:
ryż,filet z piersi kurczaka,marchew,jaja,płatki owsiane,twaróg chudy,tuńczyk,

19 marca 2014 20:26

Witam,mam takie pytanie,czy powinno sie wliczac warzywa do bilansu kalorycznego dnia?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie