pytania

4 maja 2015 09:41

Witam,

Piszę, aby prosić o pomoc z moim beznadziejnym przypadkiem. Mam 20 lat, 165cm, 73kg i najprawdopodobniej jestem endomorfikiem.
2-3 lata temu miałam już styczność z siłownią(zaczynałam od obwodówki, a później były fbw na wolnych ciężarach) i dietą (zbilansowana, później low carb i nawet niskie kcal). Zniechęciłam się przez zupełny brak efektów. Mimo to pozostawałam aktywna, zdrowo jadłam, nie przytyłam, ale też nie schudłam.

Teraz postanowiłam zabrać się za to porządnie i tak, aby w końcu były jakieś rezultaty. Wyliczyłam bmr -1542kcal to wzięłam x 1,45 i wyszło 2235 i od tego odjęłam 20% i wychodzi coś ok. 1800kcal i od tego chcę zacząć. Z racji, że wcześniej miałam takie problemy z zrzuceniem tego niechcianego tłuszczu to teraz zastanawiam się nad carb cycling. Z tym, że w necie są dwa różne podejścia i nie wiem, które jest bardziej sensowne i czy kcal mają być ujemne w każdy dzień czy w przeciągu tygodnia?

Myślałam nad czymś takim
dzień wysoki : B-130g T-75g W-180g (2,5g/kg)
dzień średni : B-130g T-75g W-125g (1,7g/kg)
dzień niski : B-130g T-75g W-73g (1g/kg)

A w tej drugiej wersji wtedy wiem, że niektórzy mówią, że tylko białko jest na tym samym poziomie i manipuluje się białkiem i tłuszczem. Nie wiem za bardzo wtedy jak to jest z kcal. No i która wersja jest sensowniejsza na redukcję?

Trening planuję 3x tyg FBW i po treningu siłowym aeroby + ze 2-3 razy w tygodniu cardio na czczo lub na wieczór po 45min.

Bardzo proszę o pomoc i rady, bo naprawdę chciałabym, aby moja sylwetka w końcu odzwierciedlała pracę jaką w nią wkładam :(

Pozdrawiam, Patrycja

6 maja 2015 15:23

Cześć mam 180 cm wzrostu ważę 90 kg mam 16 lat. Chcę schudnąć jakie ćwiczenia jak rozłożyć posiłki i ile max jadłospis powinien mieć kcal .
Co unikać ?
Chce do lipca ważyć 80 kg
Jeżeli coś pomieszałem lub czegoś nie można zrozumieć pisać będę starał się inaczej to napisać.

24 maja 2015 20:56

Mam 13 lat, 161 wzrostu i ważę 55 kg. Niby jest to normalna waga ale w porównaniu do większośći ludzi jest to za dużo. Na początku jadłam bardzo dużo, wszystko co wpadało mi w ręce. Teraz jem trochę mniej ale wciąż mi brakuje uczucia jedzenia. Mam naprawdę grube uda i co prawda mój brzuch nie jest gruby ale chciałabym go trochę wymodelować. Potrzebuje jakiejs dobrej diety, ćwiczeń na uda i brzuch oraz motywacji. Byłabym wdzięczna za pomoc.

4 czerwca 2015 10:56

Witam, mam 23 lata, mój wzrost to 163cm, od połowy marca jestem na redukcji, moja początkowa waga to ok. 57,5 kg obecnie wynosi ona ok. 51 kg. Ćwiczę na siłowni ok. 4 razy w tygodni, głównie siłowo, areoby traktuje jako dodatek na rozgrzewkę ok 5 - 10 min i po treningu też ok 5-10 min. Przy każdej wyzycie na siłowni ćwiczę ręce, na wszelkich możliwie dostępnych maszynach, ponieważ tam gromadzi mi się nawięcej tluszczu. Pod tricepem mam trzęsącą się "galaretę". Widzę że moja sylwetka robi się powoli nie proporcjonalna bo wizualnie jestem już dosyć szczupła tylko ręce zostały masywne i otłuszczone. Ogólnie poprawił się wygląd bicepsu mam już zarys mieśnia, czuć też wzrost tricepsu jednak tkanka tłuszczowa nie znika, a obwody zostają takie same. Po wyliczeniach moje zapotrzebowanie kaloryczne to 1376 kcal, węgle: 688kcal, białko: 412 kcal, tłuszcze: 275kcal - dziennie. Staram się sumiennie pilnować diety i żadko kiedy robię sobię odstępstwa ew. jeśli się tak owe pojawiają wliczam to makro. Byłabym wdzięczna za rady dotyczące poprawy wyglądu moich rąk i spalenia tłuszczu w tych okolicach.

4 czerwca 2015 18:42

Witam, od połowy marca jestem na redukcji, moja początkowa waga to ok. 57,5 kg obecnie wynosi ona ok. 51 kg. Ćwiczę na siłowni ok. 4 razy w tygodniu, głównie siłowo (ok. 50 min), areoby traktuje jako dodatek na rozgrzewkę ok 5 - 10 min i po treningu też ok 5-10 min. Staram się sumiennie pilnować diety i żadko kiedy robię sobię odstępstwa ew. jeśli się tak owe pojawiają wliczam to w makro.

Po wyliczeniach ze wzoru, moje zapotrzebowanie kaloryczne to 1376 kcal,
węgle: 172 g, białko: 103 g, tłuszcze: 30 g.
Przykładowy jadłospis:

Posiłek I. Omlet z dwóch białek i jednego żółtka, 20g płatków owsianych, na pół łyżki oliwy z oliwek, na wierzch średni banan (ok 109g)
Posiłek II: Pieczywo razowe chrupie Pano z Biedronki - 2 kromki, 1 Jajko na twardo, średni pomidor i ogórek dodatkowo jabłko.
Posiłek III: Gotowana pierś kurczaka ok. 120g, ryż basmati gotowany ok. 120g, surówka coleslaw 150g
Posiłek IV: Świerze truskawki ok. 200g
Posiłek V: Chudy twaróg ok 120g, gruszka ok. 90g, jedna łyżka dżemu truskawkowego niskosłodzonego ok. 30g

Z tym jadłospisem mieszcze się prawie idealnie w zapotrzebowaniu i makro, ale wiele osób uwarza moja dietę za głodówkę. Co o niej myślicie?

10 czerwca 2015 14:30

Witam
Mam 19 lat , 189cm wzrostu i ważę 103 kg , chcę spaść z wagi w przeciągu miesiąca minimum 5 kg , nie mam rozpisanej diety ani ćwiczeń. Błagam pomiżcie ? Na siłownie chodzę minimum 4 razy w tygodniu

15 czerwca 2015 12:15

Odchudzalam się. Nie jadłam owoców,zup itp. Czy teraz po diecie jedząc zdrowo tzn. owoce warzywa,zupy ,ćwicząc uda mi się utrzymać wagę? Czego unikać aby nie przytyć?

16 czerwca 2015 19:22

Mam pytanie odnośnie suplementacji. Jakie są najlepsze produkty wspomagające odchudzanie oraz wyrzeźbienie sylwetki dla mężczyzn i kobiet. Chciałbym zaznaczyć że jesteśmy osobami poczatkujacymi.

24 czerwca 2015 21:51

cześć
Ostatnio zainteresowałem się słodzikami, jako że chciałem wybrać taki dosyć tani i jak najmniejsz szkodliwy.
Mój wybór padł na erytrytol i naturalną stewię.
Podczas szukania info na temat słodzików natknąłem się na artykuł do którego link podaję na końcu postu.
W skrócie, autorzy twierdzą że dostarczanie do organizmu słodkiego jedzenia, przygotowuje organizm do wypuszczenia insuliny. W sytuacjach kiedy słodki smak pochodzi ze słodzików, organizm "czuje się oszukany" i z czasem przestaje reagować na słodki smak w ten sposób. W chwilach gdy dostarczamy prawdziwe cukry, przyzwyczajony do słodzików organizm nie wypuszcza insuliny lub robi to w jakiś upośledzony i opóźniony sposób.
Czy jest to możliwe, żeby organizm decydował o wypuszczeniu insuliny bądź nie, na podstawie smaku potrawy? Mi się wydaje to nierealne ale dietetykiem ani biologiem nie jestem.
Proszę o odpowiedź osoby, które mają wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam
link do artykułu:
http://www.akademiawitalnosci.pl/czego-mozesz-nie-wiedziec-o-slodzikach/

13 lipca 2015 11:56

3. Ogólnie teraz nie jem węgli prostych, ale teraz jest sezon na owoce i zamierzał bym wpleść jakieś do swojej diety w posiłku po cardio albo potreningowym. Problem w tym że nie zamierzam zjadać ich na siłowni :D tylko w posiłku potreningowym jakieś 10-15 min po treningu. Jak długi jest okres po treningu gdy te węgle proste pójdą w uzupełnienie glikogenu a nie w tkankę tłusczową? 10- 15 min jest ok?

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie