pytania

26 listopada 2013 12:02

Witam jako ze wciaz nurtuje mnie pytanie odnosnie wegli, tak wiec, jezeli w dni treningowe wegle dodajemy tylko do sniadania, przed i po treningu, tak wiec co z dniami nie treningowymi, wegle na sniadanie i jak dalej? 

7 kwietnia 2015 00:44

Hey, chciałam się dowiedzieć czy ktoś słyszał o takiej diecie i czy jest ona skuteczna, zdrowa?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
13 kwietnia 2015 22:46

mam pytanie, złapała mnie grypa żołądkowa co prawda 1 dzień tak mega ostro że nic nie przełknąłem raptem 600 kcal ( tutaj wymioty i woda, wiadomo ) , przytrzymało mnie 2 i 3 dzien ale generalnie tutaj juz tylko biegunkowo... i słaby się czuje to wiadomo 3 dni bez treningu. Jadłem mniej więcej 1200-1500 kcal średnio ledwo ( raczej węgli troszkę typu owsiane płatki itd, coś lżej strawnego, wafle ryżowe, jakies kasze... mniej białka ). Pytanie moje jak wrócić po 3-4 dniach do swojej póli 2100 kcal... czy przez taki okres i takie zatrucie nie zwolnił zbytnio metabolizm, chce stopniowo revers robic i podbijac kcal 100 dziennie, a nie zalać się a teraz jest zakłopotany co robić ... dziękuje za pomoc !

Czy te produkty bez problemu można jeść na diecie low carb?

Siema , mam pytanie odnośnie ładowania węglowodanami na Low Carb , słyszałem że można je robić co 7-10dni żeby uzupełnić niski glikogen , moje pytanie jest takie w jakiej formie robić to ładowanie , czy jakiś cheat day , czy po prostu wysoko węgle białko na poziomie i nisko tłuszcze i też o ile można wtedy zwiększyć kalorie , czy trzymać dalej na deficycie ? Z góry dzięki za odp. pozdroo :D

Wyjaśni mi ktoś w jakich godzinach mam jeść i co mam jeść i kiedy trening czy na czczo czy po posiłku ??

16 września 2016 11:38

Witam serdecznie wszystkich , mam pytanie odnosnie oszukanego posilku, mianowicie chodzi o to, ze zredukowalem sie na diecie zbilansowanej okolo 22 kg, ale powiem szczerze ze bylem juz zmeczony i pod koniec brakowalo mi troszke samozaparcia do dalszej redukcji na tej diecie, w koncu przyszedl dzien i powiedzialem o nie, trzeba dalej, przeszedlem na low carb i poszlo nastepne 6 kg przy dziennym kalorycznosci okolo 2300 w tym okolo 120 g B do 50 g W reszta tluszcz, szlo ladnie az przyszla stagnacja no i co teraz. Postanowilem wpalaszowac po treningu Kebab w ryzem i troche pieczywa aby uzupelnic glikogen i oszukac troszke organizm, a potem uciac jeszcze ze 20 kalorii. Nastepnego dnia na wieczor bicol az chcial wyskoczyc tak spuchl :), ale, ale, waga poszla 2 kg do gory w porownaniu przed cheat meal. Pytanie, czy to tak powinno byc, czy to poprostu zatrzymala sie woda, a moze w zwiazku z insulinowoscia nie powinienem takich oszukanych posilkow robic a poprostu ucinac kalorie lub wydluzac cardio.
Silownia 4xtydzien, po treningu 30 minut do 45 cardio.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Marcin

Witam, mam parę pytań odnośnie diety Low Carb. Czy jeżeli mam wyliczone spożywać na tej diecie do 112 węglowodanów , to czy jak będę spożywał mniej powiedzmy 80 , to czy będą jakieś skutki uboczne ? Spadki mięśni itp. ? Jak tak to jak temu zaradzić ? Czy na Low Carb robić co tydzień ładowanie węglowodanami czy lepiej poczekać z 2 tyg. i zrobić cheat day ?

19 grudnia 2014 22:46

Witam.
Skoro w diecie niskowęglowodanowej ma być maxymalnie 100g wegli czyli 400kcal
to jak rozdzielić białko i tłuszcze do zapotrzebowania przy redukcji ze 135 kg ?
Jakie wartości i jakie proporcje ?

11 grudnia 2013 22:22

witajcie,
od ponad 2 miesięcy jestem na diecie low carb, niestety nie mam pożądanych rezultatów.Nie spada mi poziom tłuszczu,także waga, ani wymiary mięśni są bez zmian ( oczywiście zależy mi,żeby spadał poziom tłuszczu, ale brak spadku wagi świadczy, że coś robię nie tak)
wiek 34 lata, wzrost 177, poziom tłuszczu 15,3%,poziom tłuszczu na brzuchu 6 (skala od 1 do 59), tkanka mięśniowa 80% (75,8kg), waga 92 kg.Uprawiam sporty walki: mma i boks, a także siłownia 2 razy w tygodniu.
W związku z tym, że dieta nie przynosiła rezultatu zmniejszyłem ilość spożywanego białka (ok 40 g)to także nic nie zmieniło. Dietę stosuje 6 razy w tygodniu 1 dzień wolny ( w układaniu diety wzorowałem się na tym co przeczytałem w zasadach Tima Ferrissa, a także Poliquina.
moja dieta:
Dni kiedy mam trening rano (siłownia ok 6-30 rano trening wytrzymałości siłowej z elementami crossfitu)
I Śniadanie jako posiłek po treningowy ok 8
ciemny ryż 50g b-3,5 w-37 t 1/160 kcal
Odżywka białkowa b21/w6/t2/129kcal
Łącznie:b24/w43/t3/290KCAL
II
łosoś norweski ( 50G) b 11/w0/t4/81kcal
1jajko b6,3/t5,30/w0,5/77kcal
1łyżka oliwy z oliwek B0/W0/T9/82KCAL
ocet
łącznie b17,3/w0/t19/163kcal
III
pierś z kurczaka (1 porcja 125 g smażona w małej ilości oliwy z oliwek)
b 34,4/t22/W0/335KCAL
warzywa
orzechy nerkowca ( OK 15G)
B3/7T/6W/97KCAL
łącznie :b38/w6/t29/410kcal
IV
pierś z kurczaka (1 porcja 125 g smażona w małej ilości oliwy z oliwek)
b 34,4/t22/w0/335kcal ( lub udzik z kurczaka pieczony w piekarniku bez skóry)
b 34,4/t22/w0/335kcal
V POSIŁEK 18-19
warzywa
ŁĄCZNIE 0
VI (ok 2 godz.przed snem)
ser twarogowy tłusty 250g
b 44 w9/t22/415kcal
dodatkowo:
Mleko sojowe (pół szklanki)B3,4/W0,2/T1,7/32KCAL
Łącznie : białko 158/tłuszcze 135/węglowodany 58/1645
[u]Dni kiedy mam trening na godzinę 20 lub 18 ( mma lub boks)[/u]
I śniadanie:
omlet z warzywami (zamiennie z dodatkiem szpinaku lub tuńczyka
b23w1gt18g 254 kcal
II
warzywa+1/2 awokado B1,4/W3,6/T7/80kcal
III
łosoś norweski ( 50G) b 11/w0/t4/81kcal
1jajko b6,3/t5,30/w0,5/77kcal
1łyżka oliwy z oliwek B0/W0/T9/82KCAL
ocet
łącznie b17,3/w0/t19/163kcal
IV
pierś z kurczaka (1 porcja 125 g smażona w małej ilości oliwy z oliwek)
b 34,4/t22/W0/335KCAL
warzywa
orzechy nerkowca ( OK 15G)
B3/7T/6W/97KCAL
łącznie :b38/w6/t29/410kcal
V posiłek przed treningowy ( ok 18 trening na 20)
pierś z kurczaka (1 porcja 125 g smażona w małej ilości oliwy z oliwek)
b 34,4/t22/W0/335KCAL
warzywa
orzechy nerkowca ( OK 15G)
B3/7T/6W/97KCAL
łącznie :b38/w6/t29/410kcal
VI po treningu
odżywka białkowa b 21/w6/t2/129kcal
łącznie: b 21/w6/t2/129kcal
Dodatkowo w ciągu dnia wypijam mleko sojowe (pół szklanki)B3,4/W0,2/T1,7/32KCAL
łącznie: białko 137/węglowodany 23/tłuszcze 99/1398kcal

Witam jestem młodym cukrzykiem który interesuje sie sportami sylwetkowymi.Moj problem polega na tym jak budowac dobrą jakościowo mase bez dużego zatłuszczenia przyjmując insuline długo i krótko działającą. Czy zaryzykowac przejśćia na ketoze czy moze starac sie budowac na Low Carbie np 100 węgli a wiekszosc zapotrzebowania ok 70 % to same tłuszcze zeby nie używac zbyt duzej dawki insuliny aby sie niezalewać i stosowac tylko bazową (długodzialajacą) Prosze o pomoc,moze jakies inne sugestie ?

21 października 2015 12:20

Witam Panie Jakubie, ostatnimi czasy bardzo zainteresowałem się Pańskim spojrzeniem na żywienie w sportach walki chociażby patrząc na osiągnięcia naszych sportowców, których Pan kieruje. Mianowicie chodzi mi o dietę samuraja, która myślę że będzie odpowiednia dla mnie. Trenuje już kilka dobrych lat, obecnie 4-5 razy w tyg. boks + basen 1-2 razy w tyg. Niestety mam pewien problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić ponieważ moje treningi boksu odbywają się o godzinie 21 niezależnie ode mnie a więc w domu jestem o godzinie 23. Przeszukałem sporo stron internetowych na temat żywienia w sportach walki ale żadna z nim nie uwzględniała treningów o tej godzinie a przecież po treningu trzeba uzupełnić odpowiednią ilość węgli itp. I w tym moje pytanie. Jak pogodzić dietę samuraja z tak późnymi treningami i mniej więcej jakie składniki powinny wchodzić w mój posiłek przed i po treningowy. Zapewne jest to bardzo proste ale ja na prawdę już nie mogę znaleźć na to odpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiam, Karol.

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie