pytania
Witam,
staram się na masie jeść około 3g Białka na KG masy ciała na masie. Bilans białka uzupełniam twarogami i twarożkami jeżeli zjem dzienie 4x250g serków wiejskich czyli 1KG dziennie to nie obciąży za mocno moich nerek? Czy to niema różnicy czy jem 1kg mięsa czy 1kg serków wiejskich? Oczywiście oprócz tych serków wiejskich jem posiłki z mięsem. Staż 4 lata aktualna waga 92kg
Moja dieta wygląda na dziś tak:
1 posiłek - 4 jajka, 150g płatków owsianych z jakimiś dodtakami + witaminy i minerały
2 posiłek 2x250g serków wiejskich lub 2x150g puszki ryb
3 posiłek 200g mięsa + 100g ryżu + warzywa
4 posiłek 2x250g serków wiejskich jeżeli dzień treningowy + 100 g węgli
5 ostatni posiłek WPC 40g białka + serek wiejski
Czy inaczej byście to rozłożyli? Jem twarogi bo są one wygodniejsze do przygotowania mam ograniczony czas na komponowanie posiłków. Między posiłkami uzupełniam kalorie migdałami.
Pytanie do pana M. Karmowskiego:
Witam,
cwicze kulturystyke rekreacyjnie od kilku lat. Od roku cwicze 2 razy w tygodniu metoda gora/dol (ze wzgledu na male dziecko nie moge sobie pozwolic na split). Moim celem sa stopniowe aczkolwiek stabilne przyrosty jakosciowej masy. Czy moge liczy na takie przyrosty spozywajac 2 g bialka na kg masy ciala w dzien treningowy i dzien po treningu i ok 1 g/kg w inne dni. Czy tez powinienem zwiekszyc ilosc bialka w dni nietreningowe do 1.5 albo 2 g/kg.
Pozdrawiam,
Leszek
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mogę liczyć róźnego rodzaju zupy np.pomidorowa ,ogórka itp, oraz posiłki w restauracjach. Mam 17 lat i mimo diety zdarza mi się jeść posiłki przyrządzone przez innych domowników , jak mam je wliczać ? Ile taka "zupka" może mieć kal , i co w sobie . Oraz jeśli ktoś może proszę o jakiś fajny posiłek z białeczkiem smakowym. Robię omlety z białkiem ale wolałbym wzbogacić swoją dietę.Pozdro!!
Witam, mam takie pytanie ile jajek można jeść dziennie/ tygodniowo? ja spożywam około 5-6 dziennie czy to za dużo ?
Czy jajko jest najlepszym źródłem białka, ze względu na dużą zawartość aminokwasów ?
Kiedy je jeść najlepiej rano czy wieczorem ? żeby podnieść "hormon wzrostu" ze względu na dużą zawartość l-argininy w jajku ?
Czy ta tabela poniżej jest prawidłowa ? (czy jest to raczej naciągane)?
Aminokwas Zawartość (mg)
Tryptofan 83,5
Treonina 278
Izoleucyna 336
Leucyna 544
Lizyna 457
Metionina 190
Cysteina 136
Fenyloalanina 341
Tyrozyna 250
Walina 430
Arginina 411
Histydyna 155
Alanina 368
Kwas asparaginowy 665
Kwas glutamionowy 838
Glicyna 216
Prolina 257
Seryna 486
Ps. Jajka oczywiście z wioski, na wolnym wybiegu :) bez dodawanych "hormonów"
Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
Witam czy wspomniane wyżej wafle ryżowe to dobry zamiennik węglowodanów bo chodzi oto ze w pracy nie mam za bardzo jak spożywać ciepłego posiłku a wiadomo jak to smakuje na zimno kurczak ryż i ziemniaki będę wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi pzd
Witam! Jestem w okresie redukcji. Wszystko idzie bardzo dobrze, lecz niestety dopadła mnie choroba (gorączka, zabity nos, ból gardła). Moje pytanie brzmi, jak ma sie to do stosowania diety?
Czy powinienem przez ten okres zwiekszyc podaż kaloryczną? Temperatura ciała stale jest podwyższona, utrata wody zwiększona więc czy to nie wpłyinie niekorzystnie na moją sylwetkę? Wiadomo. Chodzi mi o to by przez ten okres nie dopadł mnie zwiększony katabolizm, a co z tym idzie w parze ubutek tkanki mieśniowej.
Witam
Od pewnego czasu zaczęłam pić w dużych ilościach wodę z cytryną( pół cytryny na 1l wody) i pije tak 1,5 litra dziennie przez cały tydzień.Czy pita w takich ilościach nie zaszkodzi? bo dziś w pracy troszkę mnie mdliło i w głowie się kręciło i nie wiem czy to nie od tego że za dużo tej cytryny.Możliwe że to od tego?
Witam , chciałbym się zapytać jak wygląda rozkład makroskładkników dla kobiety o wadze 64kg ile b/w/t na kg masy ciała aby zrzuciła zbedną tkankę tłuszczową. Ćwiczy 4 razy w tygodniu na siłowni pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Mam pytanie. Uprawiam duzo sportu,moja dieta nie jest restrykcyjna ale zdrowa. Mam ogromny cellulit na udach. Teraz pytanie. Tluszczowy czy wodny? Prosze o pomoc... Nie mam nadwagi i mam calkiem wysoki procent tkanki miesniowej, nieduży procent tluszczowej.
wazyc przed gotowaniem czy po wartosc kaloryczna np gdy jem gotowane warzywa typu machew,cebula. przed waza wiecej ,a po mniej. wiec gdy jem gotowana marchew traci ona wode z siebie i jest wagowo mniejsza niz przed. Czyli zwazyc ja po i wtedy obliczyc jej wartosc?