pytania

12 lutego 2015 14:04

Witam, jestem na redukcji i nie wiem czy dobry będzie danie główne krewetki z salsą z pomidorów i papryki ;)

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
9 listopada 2013 12:36

Witam, mam pytanie odnośnie redukcji. Mam 190 cm wzrostu i 93 kg wagi. Wyliczyłem zapotrzebowanie kaloryczne i stoję przed trudnym zadaniem, ile kalorii powinienem obciąć i ile przeznaczyć na białko, węgle i tłuszcze. Pozdrawiam

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
17 lutego 2014 15:59

Witam.
Jak wygląda albo inaczej jak powinno wyglądać spozywanie warzyw w czasie redukcji? Jakie warzywa można spożywać a jakich należy się wystrzegać. Czy kalorie z warzyw powinno się wliczać do ogólnego bilansu kalorycznego?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
3 października 2013 19:29

Witam ma takie pytanie jakie białko najlepsze jest na Redukcji ?

Pozdrawiam Adam

10 marca 2015 21:49

Ostatnio w kalkulatorze BMR obliczyłam sobie ile powinno wynosić moje zapotrzebowanie kaloryczne i obliczyło mi że 1600Kcal wraz z aktywnością fizyczną 5x w tyg.to czy jeżeli również fizycznie pracuję to wtedy zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta czy nadal wynosić ma 1600? Nie wiem czy takim kalkulatorem mogę się sugerować i czy pokazuje prawidłowe zapotrzebowanie ?

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
5 grudnia 2013 21:48

Siema, mam 15 lat, 185 cm wzrostu i ważę 84 kg. Chciałbym przejść na redukcje, tylko mam słabą wiedzę na temat odżywiania. :) Na potreningu.pl pokazało mi że muszę jeść dziennie w przybliżeniu 3900 kcal żeby utrzymać wagę. Jak powinienen zmniejszać te mikroskładniki ? Proszę napiszcie ile powinienen jeść kcal na początku i o ile zmniejszać np. co tydzień. Prosiłbym też o napisanie ile z tego gram to powinny być węglowodany ile białko a ile tłuszcze ( wydaje mi się że 50%,40%,10% jadąc pokolei :D)
Z GÓRY DZIĘKI PAKERZY ! :D
POZDROOO !

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
24 listopada 2014 23:12

Witam uprzejmie, zacznę od tego że rok temu rozpoczęła się moja przygoda z treningiem siłowym. Trenuje 4 razy w tygodniu. Po 2 miesiącach po konsultacjach z ludźmi trenującymi oraz trenerem rozpocząłem zmiany w swojej diecie, celem była i jest masa. W dni treningowe zacząłem jeść mniej więcej 3000 kcal, w dni nie treningowe około 2600 kcal. Moje przykładowe dzienne menu wygląda następująco:

1. Rano 6:30 - banan (rano nie jestem w stanie zjeść normalnego śniadania, męczę się nawet z bananem)
2. W pracy 8:00 - 8:30 - płatki musli z orzechami z mlekiem o obniżonej zawartości laktozy
3. 12:00 - 13:00 - 100 g ryżu parabolicznego/brązowego/kaszy gryczanej/makaronu pełnoziarnistego/300-400g ziemniaków, 100-150g piersi z kurczaka, warzywa
4. 16:30 - zestaw jak punkcie 3
5. 19:00 - 19:30 - Omlet z 6 białek jaj, 2-3 żółtek, 100 gram płatków owsianych, cynamon, czasami starte jabłko, 5 słodzików (jest to mój przed treningowy posiłek, ostatnio zamiast omleta jem jednego lub dwa banany), przed treningiem 5g monohydratu kreatyny
6. Po treningu, zazwyczaj koło 22 - banan, 20-30g izolatu białka, 5g monohydratu kreatyny, bcaa
7. 22:30 - posiłek po treningowy zestaw jak w pkt. 3 i 4

Problem z gazami zaczyna się od posiłku obiadowego, tj. węgle, kurczak, warzywa. Próbowałem z różnymi rodzajami ryżu, makaronami oraz ziemniakami, odpuszczałem sobie brokuły ponieważ myślałem że one są przyczyną gazów, jednak problem cały czas był taki sam, otóż po zjedzeniu obiadu mój organizm zaczyna zachowywać się dosłownie jak wulkan. Jednocześnie pragnę dodać że rzeczą naturalną dla mnie jest to że przy takim spożyciu pokarmów produkcja gazów będzie większa, ale to co się ze mną dzieje przechodzi najśmielsze oczekiwania. Swoją drogą, nie wykluczone, że jeśli chodzi o gazy mógłbym zgłosić się do księgi rekordów guiness'a. Dodam że studiuję zaocznie, dwa weekendy w miesiącu spędzam od rana do wieczora na uczelni, gdzie zabieram najczęściej przygotowane przez siebie jedzenie (najczęściej omlety) i oczywiście po zjedzeniu pierwszego omleta problem się pojawia natychmiastowo, a jak wiadomo podczas serii wykładów z krótkimi przerwami trudno jest się "odpowietrzyć". A skoro trudno jest pozbyć się gazów skutkuje to bólami brzucha i cudownymi odgłosami walki namiaru gazów ze mną samym w moich jelitach, co po takim okresie przedstawionego przeze mnie odżywiania się jest coraz cięższe do zniesienia, nie mówiąc o zapachu rzecz jasna. Mam nadzieję że przedstawiłem problem wystarczająco jasno, liczę że ktoś doświadczony zerknie na sprawę poważnie, ponieważ ta sprawa już wyjątkowo długo utrudnia mi normalne funkcjonowanie. Na początku było to zabawne ale sprawa już przestaje mnie bawić :)

Pozdrawiam serdecznie

10 lutego 2014 19:02

Witam!
od jakiegoś czasu do swojej diety na mase dorzuciłem masło orzechowe. Niestety nie jest to w 100% naturalne masło orzechowe bo ilosc orzechów to zaledwie 68 % reszta to jakies oleje palmowe czy cos takiego. czy warto je spożywać i czy mogę w ciągu dnia czy najlepiej na śniadanie ?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
16 stycznia 2014 19:03

Witam
czy na redukcji można smażyć pierś z kurczaka >?? czy raczej tylko gotowana???

12 listopada 2013 17:34

Witam.
Moje pytanie brzmi następująco :
Jakie proporcje B/T/W są odpowiednie na masie i jak procentowo powinno wyglądać kaloryczność od makroskładników ? Jestem osobą średnio aktywną ,robię trening na siłowni 3 razy w tygodniu.
2.Pytanie

Jak najlepiej z ujemnego bilansu kcal podskoczyć na dodatni tak żebym nie zebrał zbędnej tkanki tłuszczowej?
Np jak obecnie spożywam 1750 kcal a chciałbym dojść do 2900 kcal.

Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam Patryk

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie