pytania

8 listopada 2013 16:15

Ostatnio po treningu na siłowni, przy ruchu przedramieniem tak jakby do przeprostu czuje bol w okolicach zgiecia przedramienia z bicepsem, czy to moze byc cos powaznego, czy tylko zwykle zakwasy ?

5 czerwca 2014 12:31

Witam mam niesymetrycznie wystające żebra, nie dość że wystają to prawe żebro jest wysunięte dalej niż lewe, czy są jakieś ćwiczenia które zniwelują tą wadę, a może wystarczy zwiększyć odpowiednio mase mieśniową ?
pozdrawiam Kamil.
(18 lat,183 cm,74 kg, ekto)

12 czerwca 2014 19:36

Witam mam na imię Piotr i mam 19 lat ćwiczę na siłowni już 2 lata i pół roku , lecz od tamtego roku miałem problem z żołądkiem , mam refluks żołądka , lecz inny lekarz mi powiedział że to przez nerwy i stres, teraz gdy juz zakończyłem nauke 4 letnią w technikum przestałem się stresować i poczułem poprawe w zdrowiu. Moje pytanie odnosi się do tego jaką mam diete stosować bo chociaż , że dobrze się czuje , czasami jak spożywam sporo węglowodanów czuję sie pełny i wzdęty i nie mam ochoty jeść bo czuje ze brzuch jest wypełniony , a czasami zjem ponad 4000 tyś kcal i nic nie odczuwam. Lekarz mi tylko powiedział , żebym diete ułożył pod siebie, lecz nie wiem jak to zrobić. Jestem niski bo mam tylko 172 cm i chciałbym zwiększyć jeszcze swoją masę mięśniową aktualna moja waga największa to 85 kg a teraz trosze zredukowałem do 75 i chciałbym zdobyć nową mase mięśniową z Pana pomocą , śledzę wszystkie filmiki i czuję że mógłby mi Pan pomóc.

16 czerwca 2014 11:48

Witam,
na wstępie podam podstawowe dane:
Wzrost: 188 cm
Waga: 112 kg
Staż: 5 miesięcy (masa)
Cel: Redukcja
Aktualny plan treningowy: FBW 5x5
Rozkład BTW: B: 180g, WW: 300g, T: 50g
Suplementacja: BCAA, witaminy+minerały, omega-3, żeń-szeń

Mam problem ze zrzuceniem wagi, jak napisałem w temacie choruje na niedoczynność tarczycy i choć z przybraniem na wadze większych problemów nie miałem to ze zrzuceniem jej jest problem. Diete mam zbilansowaną, może raz na 2 tyg. zdarzy się kebab
czy coś słodkiego.

Moje wyniki badań:
1. TSH: 5,300 (norma: 0,27-4,20) – są one z grudnia, automatycznie zwiększenie dawki Euthyroxu.
2. TSH: 3,750 (norma: 0,27-4,20) – wyniki ze stycznia
3. TSH: 5,460 (norma: 0,27-4,20) – wyniki z końca maja
FT3: 5,42 (norma: 4,00-6,80)
FT4: 20,03 (norma: 12,80-20,40)

Byłem u endokrynologa w 3 tyg. temu i nie zwiększył mi dawki, kazał przyjść za 3 miesiące z nowymi wynikami. Na pytanie o redukcje powiedział, że musze zmniejszać kalorie no i się „ruszać” i będzie waga schodzić, ale będzie to ciężej niż u zdrowego człowieka (się dowiedziałem...).

Mój dzienniczek redukcyjny wygląda tak:
1.Tydzień: 2900 kcal – nic nie zeszło (waga 112)
2.Tydzień: 2700 kcal – przytyłem 1,5 kg (waga 113,5)
3.Tydzień: 2400 kcal – spadło to 1,5 kg (waga 112)
4.Tydzień: 2400 kcal – nic nie zeszło (waga 112)
5.Tydzień: 2400 kcal - przytyłem 1kg (waga 113)


Dodam jeszcze, że do końca marca byłem na masie, było to jakieś 4100-4200 kcal zapotrzebowania. Dokładnie 5 kwietnia miałem zabieg prostowania przegrody nosowej i przez miesiąc czasu nie mogłem żadnych sportów uprawiać, do tego nie trzymałem się diety, jadłem, co chciałem, nie liczyłem kalorii. Tydzień po zabiegu waga spadła 3 kg (pewnie woda).

Po miesiącu wszedłem od razu na 2900 kcal (jak napisałem w dzienniku) + rower 3x tydz. zaraz po treningu - 30 min.
Widząc, że nic się nie dzieje zamieniłem rower na bieganie, też 30 min. Dalej nic...
Znowu zmieniłem aeroby na godzinke grania w piłke i jeden trening interwałowy (bieganie), po 5 dniach waga spadła na 111,3 kg. Po weekendowym cheat day-u waga poszła na 113 kg...

Oto cała historia, już nie wiem, co mam robić, obcinać kalorie? Dołożyć dodatkowe aeroby w DNT? Jest mi ktoś w stanie pomóc? Dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
25 czerwca 2014 22:25

Witam. Ostatnio na siłowni usłyszałem, że można stosować mleko w proszku jako "domową odżywkę". Informację tą otrzymałem od osoby, która ćwiczy już dłuższy czas. Podobno po rozrobieniu z chociażby mlekiem można to stosować jako podstawową odżywkę białkową. Chciałbym się dowiedzieć czy to prawda i czy pomogłoby mi przy nabraniu masy, ponieważ mam bardzo szybki metabolizm.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
6 listopada 2014 18:42

Witam!
Ile czasu przed treningiem siłowym brać monohydrat kreatyny w kaspułkach ?
Pozdrawiam

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
16 lutego 2015 20:51

Witam! Cwicze 3 miesiace i widac roznice. Slyszalem o takim czyms jak odzywki ktore sie pije po treningu i wtedy jeszcze bardziej widac efekty. Jakie to? Jakie polacacie? Mam 15 lat.

3 czerwca 2015 17:33

czy grys kukurydziany jest przetworzony czy ogólnie na masie mogę jesć chrupki kukurydziane które zawierają tylko grys kukurydziany

24 października 2013 23:02

Witam. Jakie są wady i zalety postawy mańkuta tzn. z prawą ręką z przodu. Jaką przewagę daje taka postawa mańkutowi w walce z praworęcznym i jakie niesie zagrożenia? Pozdrawiam.

28 października 2013 16:45

Witam serdecznie Panie Michale!

Na początku chciałem pogratulować wyników oglądalności Pana filmów, które są naprawdę mega ciekawe i rzetelnie przygotowane. Wydaje mi się ze tego typu sprawa nie była poruszana. Generalnie zaczynam przygodę z kulturystyką. Moje ciało jest otłuszczone, ważę 96 kg, przy 190 cm wzrostu, lecz masa mięśniowa jest znikoma. Proszę powiedzieć jaki zestaw suplementów będzie najbardziej optymalny. Wstępnie nastawiałem się na białko, l-carnitynę oraz BCAA, ponieważ będę czasami wykonywal ćwiczenia aerobowe z rana. Planuję codziennie rano wykonywać treninig cardio (duża redukcja tkanki tłuszczowej) ok 45 minut, następnie iść do pracy. 3 razy w tygodniu wykonać trening wg. zaleceń z jednego z Pana filmów . (był podany plan itd). Mam dietę. Nie jest specjalnie przygotowana, staram sie jeść 5 posiłków dziennie, liczę kalorie, tak aby ta dieta była dietą redukcyjną. Czy jeszcze jakieś suplementy mi się przydadzą? Jak je mniej więcej dawkować?

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedź.
Kamil

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie