pytania

28 listopada 2014 16:39

Witam ! Zabieram się do do okresu budowania masy jakościowej. Aktualnie zaopatruję się w suplementy, czytając artykuł na stronie Treca doszedłem do wniosku by kupić kreatynę CM3, BCAA G-Force z glutaminą, gainer Mass XXL (nie jestem w stanie zjeść tyle posiłków) i jakąś przedtreningówkę na gorsze dni, ale pytanie dotyczy głównie diety. Jak rozłożyć składniki ? Dokładniej chodzi mi o rozkład procentowy węglowodanów/białek/tłuszczy. Czy będą to proporcję , np według magazynu flex (W:50%, B:35%, T:15%), czy np. dieta typu Zone (W:40%,B:30%,T:30%). Korzystając z okazji chciałem jeszcze spytać czy BCAA, tylko i wyłącznie przed samym treningiem (na masie) to dobry pomysł :) ? Pytam, ponieważ troszkę mnie to zastanawia, a słyszałem to w serii video "Zapytaj trenera" z Michałem Karmowskim :) Pozdrawiam.

5 kwietnia 2014 10:57

Pierwsze moje pytanie zwiazane jest z ćwiczeniem bicepsu i tricepsu dwa razy w tygodniu, czy to nie powoduje oslabienia miesni i zbyt krotkiego odpoczynku dla mieśni? Moj trening wyglada tak ze w pon robie klate i do tego dwa ćwiczenia na triceps, wt plecy - dwa ćwiczenia biceps, w srode przerwa czw- barki - nogi no i w piatek biceps - triceps czy tak jest ok?
Drugie pytanie jest zwiazane z bcaa jakie najlepiej kupic? dzieki z gory za odpowiedz

16 czerwca 2014 11:48

Witam,
na wstępie podam podstawowe dane:
Wzrost: 188 cm
Waga: 112 kg
Staż: 5 miesięcy (masa)
Cel: Redukcja
Aktualny plan treningowy: FBW 5x5
Rozkład BTW: B: 180g, WW: 300g, T: 50g
Suplementacja: BCAA, witaminy+minerały, omega-3, żeń-szeń

Mam problem ze zrzuceniem wagi, jak napisałem w temacie choruje na niedoczynność tarczycy i choć z przybraniem na wadze większych problemów nie miałem to ze zrzuceniem jej jest problem. Diete mam zbilansowaną, może raz na 2 tyg. zdarzy się kebab
czy coś słodkiego.

Moje wyniki badań:
1. TSH: 5,300 (norma: 0,27-4,20) – są one z grudnia, automatycznie zwiększenie dawki Euthyroxu.
2. TSH: 3,750 (norma: 0,27-4,20) – wyniki ze stycznia
3. TSH: 5,460 (norma: 0,27-4,20) – wyniki z końca maja
FT3: 5,42 (norma: 4,00-6,80)
FT4: 20,03 (norma: 12,80-20,40)

Byłem u endokrynologa w 3 tyg. temu i nie zwiększył mi dawki, kazał przyjść za 3 miesiące z nowymi wynikami. Na pytanie o redukcje powiedział, że musze zmniejszać kalorie no i się „ruszać” i będzie waga schodzić, ale będzie to ciężej niż u zdrowego człowieka (się dowiedziałem...).

Mój dzienniczek redukcyjny wygląda tak:
1.Tydzień: 2900 kcal – nic nie zeszło (waga 112)
2.Tydzień: 2700 kcal – przytyłem 1,5 kg (waga 113,5)
3.Tydzień: 2400 kcal – spadło to 1,5 kg (waga 112)
4.Tydzień: 2400 kcal – nic nie zeszło (waga 112)
5.Tydzień: 2400 kcal - przytyłem 1kg (waga 113)


Dodam jeszcze, że do końca marca byłem na masie, było to jakieś 4100-4200 kcal zapotrzebowania. Dokładnie 5 kwietnia miałem zabieg prostowania przegrody nosowej i przez miesiąc czasu nie mogłem żadnych sportów uprawiać, do tego nie trzymałem się diety, jadłem, co chciałem, nie liczyłem kalorii. Tydzień po zabiegu waga spadła 3 kg (pewnie woda).

Po miesiącu wszedłem od razu na 2900 kcal (jak napisałem w dzienniku) + rower 3x tydz. zaraz po treningu - 30 min.
Widząc, że nic się nie dzieje zamieniłem rower na bieganie, też 30 min. Dalej nic...
Znowu zmieniłem aeroby na godzinke grania w piłke i jeden trening interwałowy (bieganie), po 5 dniach waga spadła na 111,3 kg. Po weekendowym cheat day-u waga poszła na 113 kg...

Oto cała historia, już nie wiem, co mam robić, obcinać kalorie? Dołożyć dodatkowe aeroby w DNT? Jest mi ktoś w stanie pomóc? Dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
15 października 2014 22:18

Witam sporo czasu już się zmagam z moim balastem obecnie mam 79 kg przy wzroście 168 cm przy 20% tkanki tłuszczowej chciałbym osiągnąć 7-9 % myślę ze dietę mam dobrze zbilansowana(160B- 230W -50T) treningi 4-5 razy w tygodniu oraz cardio około 30-60 min 3 razy w tygodniu a, wiec pytanie jest odnośnie?ile czasu potrwa taka redukcja do wymienionego wcześniej celu?Pozdrawiam

16 listopada 2013 15:42

Witam. Chciałbym się wspomóc tym popularnym suplementem. Jak się dawkuje kreatynę i dla kogo ona właściwie jest? Buduje masę mięśniową, mam 12.9% BF. Czy po skończonym cyklu kreatynowym moja masa "zjedzie"? Podejrzewam, że pewnie tak gdyż jak się nie mylę kreatyna zatrzymuje więcej wody, stąd wrażenie napompowania. Ile taki cykl powinien trwać? Czy dzięki kreatynie jestem w stanie przeprowadzić bardziej intensywny trening? Ogólnie proszę o jakieś informacje odnośnie tego supla. O producenta nie pytam z wiadomych powodów :)).

Pozdrawiam
Artur

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
8 października 2014 22:58

Witam!
Mam pytanie które jest poruszane na forum wielokrotnie. Naczytałem się na forach niestety odpowiedzi są mało wiarygodne najczęściej wręcz głupie .. nie znalazłem żadnej odpowiedzi która by naprawdę wyjaśniła ten problem i zaspokoiła moją ciekawość.
-Jak podnieść poziom testosteronu ? (w miarę naturalny sposób).
-Czy poziom testosteronu ma wpływ na zarost ? (na twarzy).

* Żecz w tym że mam 18 lat i irytuje mnie że wciąż nie mam zarostu na twarzy choć przeszło ok. 80% moich znajomych ma. Najgorsze w tym jest to że mam jakieś 5 mikro włosków na czubku brody już z 1.5 roku.
Z tego co przeczytałem największy wpływ ma na to genetyka, ale czy tylko ?, czy naprawdę nie da się nic z tym zrobić ?

30 grudnia 2013 15:43

No właśnie tabletki czy proszek? Występują jakieś różnice, czy to po prostu kwestia wygody.

22 października 2013 10:38

Mam bardzo duży problem. Mam 14 lat, ważę 72 kg , 1,70 wzrostu. Chodzę od września na siłownię ale ostatnio zachorowałem więc pojechałem z rodzicami do doktora. Do badania musiałem zdjąć podkoszulkę i ta Pani co mnie badała powiedziała że jak na mój wiek mam za bardzo rozwinięte mięśnie i przestane rosnąć w górę. Powiedziała że maksymalnie 5 centymetrów urosnę. Czy mówiła prawdę? Czy na prawdę jak będę ćwiczył to nie urosnę? Jeśli tak to co Pan poleca? Ćwiczyć i nie rosnąć czy Rosnąć i przestać Ćwiczyć do czasu aż urosnę?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
30 listopada 2014 13:01

Czy opłaca się brać odżywki typu S.A.W czy NAPALM w dni kiedy czuje że jestem wyspany i wypoczęty ?

Obecnie wziąłem 2 razy przed najcięższym treningiem w tygodniu gdy spałem poniżej 6godz , w sumie nie wiem czy mnie to pobudziło , patrząc po wynikach chyba tak , ale nie czułem się jakoś bardzo pobudzony .

Jakie macie zdanie o tych odżywkach przedtreningowych ?

15 lipca 2014 20:49

Witam, dorzucilem ziemniaki do diety ze wzgledu na weglowodany, czy przy duzej podazy kcl moge je jesc?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
12 maja 2015 08:05

Witam, ostatnio miałem ciężki dzień i postanowiłem wypróbować próbkę przedtreningówki, którą dostałem do zamówienia. Trening mam zaraz po szkole, mam 17 lat, jakie są negatywne skutki stosowania takich suplementów w tym wieku? Chciałbym jeszcze dodać, że jestem na masie czy to prawda, że utrudniają przybranie na wadze? Czy jednak można je stosować w mojej sytuacji lub tylko w wyjątkowych sytuacjach?

13 maja 2015 12:42

Witam,
Mam problem z rosnącą od pewnego czasu masą ciała. Przypuszczam, że złożyło się na ten fakt kilka elementów, ale tak na prawdę nie wiem co mogę z tym zrobić.
Dietę uważam za prawidłową (moja siostra jest dietetykiem) Trenuje 3-4 razy w tygodniu ok godz. 18:00. Ćwiczę od listopada - spinning, ćwiczenia z ciężarami, sztangami, TBC, crossfit. Waga trzymała się na poziomie 57-58 kg przy wzroście 168 cm. Od końca stycznia, pomimo tego, że nic nie zmieniłam w sposobie odżywiania, zaczęłam tyć. Czasami po treningu pije porcję białka serwatkowego z racji braku czasu przygotowania pełnego posiłku.
Obecnie ważę 64 kg - według pomiaru z analizatora składu ciała wynika, że mam 6 kg nadmiaru wody metabolicznej oraz 1,5 kg nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pomiary w październiku wskazywały podobny nadmiar tk. tł. natomiast wody ok 0,6 kg. W między czasie odstawiłam tabletki antykoncepcyjne więc przypuszczam, że mogło to spowodować zatrzymanie wody. Ale czy na pewno? Co może powodować ten wzrost? Czy ćwiczenia siłowe mogą aż tak zatrzymywać wodę metaboliczną? Czytałam, że mięśnie zatrzymują wodę aby "zrobić sobie miejsce" na rozrost - stąd pytanie: czy mięśnie wypełniają całą tą przestrzeń i obwodowo nic się nie zmieni? Czy jedna porcja białka serwatkowego w dni treningowe może jakkolwiek wpłynąć na zatrzymanie wody? Czy po 3 miesiącach ćwiczeń może wystąpić efekt zatrzymania płynów zamiast na początku przygody z ćwiczeniami?
Masa ciała w ogóle nie spada...jakie badania wykonać? Prolaktyna i TSH idealnie po środku normy.

pozdrawiam D.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie