Przepis na łososia ze szpinakiem i frytkami z batatów
Najnowszy odcinek z serii Dietetyczna Kuchnia
Przepis na łososia ze szpinakiem i frytkami z batatów (składniki na 2 porcje):
* 200 g filetu z łososia bez skóry
* 200 g liści szpinaku
* 10 g orzechów pini
* 350 g batatów
* 3 ząbki czosnku
* 5 g oleju kokosowego
* przyprawy wg uznania.
Filet oczyszczamy, dzielimy na dwie części, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Ząbki czosnku obieramy, siekamy.
Orzeszki pini podprażamy na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Dodajemy czosnek a następnie szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem.
Filety z łososia smażymy na oleju kokosowym.
Bataty dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na kształt frytek. Rozkładamy je równomiernie na blaszce (można użyć papieru do pieczenia) i doprawiamy słodką papryką. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 20 minut. Efekt frytek uzyskamy kiedy kawałki ziemniaków nie będą się z sobą stykać.