Czy podgrzewanie odżywki białkowej szkodzi jej właściwością ?
Hejka.
Mam pytanie odnośnie obróbki termicznej odżywki białkowej a mianowicie o jej podgrzewaniu.
Czy traci ona swoje właściwość po poddaniu takiej obróbce np. podczas smażenia naleśnika z odżywką czy jest to raczej nieszkodliwy proces?
Dziękuję i pozdrawiam: Łukasz
Mam pytanie odnośnie obróbki termicznej odżywki białkowej a mianowicie o jej podgrzewaniu.
Czy traci ona swoje właściwość po poddaniu takiej obróbce np. podczas smażenia naleśnika z odżywką czy jest to raczej nieszkodliwy proces?
Dziękuję i pozdrawiam: Łukasz
4509
5
dodał odpowiedź 17 września 2014 17:30
"Podgrzewanie" białka nie jest takie straszne jak niektórzy uważają. Białko ulega wtedy procesowi denaturacja a jest to proces, w którym złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone czyli aminokwasy, co nie sprawie ,ze są niszczone i nie obniża to ich przyswajalności. A w głównej mierze o przyswajalność nam chodzi dlatego ‘pieczenie’ protein nie jest złe. Mimo wysokiej temperatur nadal dostarczymy leucynę, lizynę, metioninę itp. Niestety w procesie podgrzewania "uszkadzamy" peptydy które są w odżywkach białkowych dobrej jakości. A jak wiem peptydy współpracują z aminokwasami w procesie wchłaniania. Podsumowując dodawanie białka do omleta czy ciasteczek ujdzie :) przecież nie robimy tego cały czas.
dodał odpowiedź 17 września 2014 19:09
Napewno w jakimś stopniu może powodować pewne ubytki aczkolwiek są to niewielkie ilości i nie co sie przejmować ponieważ wiele rzeczy poddajemy obrobce termicznej
dodał odpowiedź 18 września 2014 11:31
W niewielkim stopniu.