Zadaj pytanie
7 grudnia 2014 16:32

Czy białka roślinne należy liczyć w diecie?

Witam, przyjmuje się, że ilość spożywanego białka w diecie powinna być przykładowo 2g/kg masy ciała. Czy ilość ta powinna być liczona wyłącznie z pełnowartościowego źródła typu: mięso, jaja ryby... czy jest ona ilością ogólną zawierającą również białko niepełnowartościowe, które spożywamy z innych produktów np. z owsianki, pieczywa itd.
Jeśli policzę ilość białka z produktów typowo białkowych to wychodzi mi ok. 2 gr/kg, natomiast jak zsumuję białko ogółem to wychodzi czasem nawet ponad 3 gr/kg. Jest więc duża rozbieżność.
Jak powinienem liczyć ilość białka? Czy białka roślinne mają znaczenie?
907
7
dodał odpowiedź 7 grudnia 2014 16:34
Siemanko, jak najbardziej tak. Wliczaj białko roślinne w bilans kaloryczny.
dodał odpowiedź 7 grudnia 2014 16:38
W bilans kaloryczny trzeba wliczyć, to jest oczywiste, jednak czy należy je wliczać do zapotrzebowania na białko? Bo jeśli tak to nasuwa się pytanie jaki procent białka w diecie ma stanowić białko pełnowarościowe a jaki białko roślinne.
dodał komentarz 7 grudnia 2014 16:42
wliczaj w bilans w białko.
dodał odpowiedź 7 grudnia 2014 17:56
Proponuje wliczać to białko i uwzględniać je w programie żywieniowym zwłaszcza j jeżeli jest w towarzystwie białka pełnowartościowego pochodzącego np. z produktów mięsnych np: ryż+pierś z kurczaka. Organizm także uwzględnia kalorie z białko roślinnego i nie omija ich tylko dlatego, że mają niepełny aminogram.
dodał odpowiedź 8 grudnia 2014 00:06
No ok, tylko licząc w ten sposób musiałbym ograniczyć o połowę ilość białka pełnowartościowego, nawet do 1gr/kg żeby w sumie wyszło te 2 gr razem z białkiem roślinnym. A to wydaje mi się za mało, nie jestem przekonany. W jaki sposób mógłbym zapytać o to np. Michała Karmowskiego czy Akopa Szostaka?
dodał odpowiedź 10 grudnia 2014 10:18
W dziennej racji pokarmowej sportowców zawartość białka zwierzęcego i roślinnego powinna wynosić 12-15% przy czym połowa powinna pochodzić z białka zwierzęcego zaś druga połow z białka roślinnego. Z produktów roslinnych najbardziej wartościowe białko znajduje się w nasionach roślin strączkowych o czym zapewne wiesz (soja, groch, fasola) . Ich skład aminokwasowy jest zblizony do składu aminokwasowego białka zwierzęcego, jednak wartośc biologiczna białka roślinnego jest oczywiście niższa.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie