Wzrost masy przy jedzeniu 'codziennych produktów'
Mój problem polega na tym, że nie mam za dużo pieniedzy na jakąś taka "mega' diete aby szybko przytyc i miec duzy nadmiar kalorii. Więć moje pytanie jest takie które produkty takiego 'codziennego' uzytku np.chleb/roznego rodzaju szynki/ryz/kasza jeczmienna/kielbasa/pączki/makarony/biały i zólty ser itp. pozwolily by aby masa szła w góre... Niemoge sobie pozwolic na jedzenie co 3h poniewaz moj rozklad dnia nie za bardzo mi na to pozwala :/ Ćwicze na silowni 4x w tygodniu i potrzebuje 3000 kalori dziennie, a niektore jedzenie jest takie, że zjem np. raz i jestem najedzony prawie na caly dzien i nie daje rady jesc wiecej bo poprostu niemoge.. A waga stoi w miejscu ciagle i ani drgnie nawet o 1kg :/ Chociaż zeby szło 1kg miesiecznie to byłoby dobrze.
Witamy,
jeśli waga nie idzie do góry to tylko i wyłącznie dlatego, że spożywa Pan za mało kalorii. Niestety nie ma też wytłumaczenia dla nie jedzenia co 3-3,5h godziny. Posiłki można mieć ze sobą w pojemnikach.
Ważne jest zatem ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
Gdy waga stoi w miejscu (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=CQF-HPFI89Q
Przydać się może odżywka węglowodanowo-białkowa typu Trec MASS XXL (jeśli przemiana materii jest szybka) lub Trec HARD MASS (gdy przemiana materii jest wolna): produkt powinno spożywać się przede wszystkim po treningu oraz ewentualnie w ciągu dnia w przerwie między posiłkami lub zamiast posiłku (traktujemy wtedy gainer jako subsytut posiłku).
Niestety spożywanie takich produktów jak pączki, żółty ser czy kiełbasa nie jest dobrym rozwiązaniem. W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Każdy posiłek musi składać się z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw. Owoce także są wskazane, ale nie w późnych porach.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):