Jakich witamin potrzebuję robiąc masę,i jakie produkty ich dostarczą?
Pytanie dotyczy co jeść do treningów,jakich witamin i jakich owoców/warzyw potrzebuję,alby mojemu organizmowi niczego nie zabrakło przy wzmożonym wysiłku.Dieta jeżeli chodzi o białka/węgle czy tłuszcze to już dla mnie nie problem z ułożeniem i doborem składników,ale w tej diecie nie mam żadnych warzyw i owoców, a to bardzo źle.Czy moglibyście napisać mi jakie warzywa/owoce warto dodać do diety,żeby wspomóc organizm naturalnymi witaminkami(typu jabłka/marchewki/szpinak itp).I jak byście mogli odpisać za co konkretne warzywa odpowiadają w diecie.
Witaj,
Spożywanie warzyw i owoców jest koniecznością zarówno dla osób nieternujących, jak również aktywnych fizycznie. Jest to istotne z kilku powodów. Po pierwsze nutraceutyki. Nutraceutyki są składnikami roślinnymi, które wywołują określony wpływ zdrowotny na organizm. Zaliczamy do nich pigmenty roślinne nadające kolor warzywom i owocom. Wiele nutraceutyków działa na zasadzie antyoksydantów. Ich zadaniem jest tez: zwalczanie nowotworów, redukcja stanów zapalnych, zwalczanie wolnych rodników, obniżanie poziomu cholesterolu, zmniejszanie ryzyka chorób serca, zwiększenie odporności, zapewnienie rozwoju flory bakteryjnej jelit, zwalczanie bakterii i wirusów. Każdy kolor nawiązuje do innego rodzaju nutraceutyku w pożywieniu. Dobrze jest wybierać warzywa o intensywnej barwie. I tak pomarańczowe, żółte i czerwone pokarmy np. marchewki, morele zawdzięczają swoją barwę beta-karotenowi. Pomidor i arbuz są bogate w likopen. Ta grupa związków należy do bardzo silnych antyoksydantów. Zielone pokarmy, np. szpinak, brokuł są bogate w magnez, żelazo i chlorofil. Czerwone i fioletowe owoce, takie jak śliwki i wiśnie zawdzięczają swój kolor antocyjanin, które skuteczniej zwalczają wolne rodniki niż witamina C. Pokarmy o białej barwie: jabłka, kalafior zawierają flawonole.
Dlaczego warzywa są tak ważnym antyoksydantem? Odpowiedz na to pytanie jest jedna: pomagają w prewencji wielu chorób. Mam tu na myśli zawał serca czy tez nowotwór. Warto dodać w tym miejscu, ze intensywne ćwiczenia fizyczne podnoszą poziom szkodliwych wolnych rodników. Zwykle ciało człowieka produkuje większa liczbę enzymów antyoksydacyjnych w odpowiedzi na większy stres oksydacyjny, jednak dodatkowa porcja tych związków dostarczona z pożywienia wspomoże obronę organizmu.
Na koniec garść przydatnych informacji. Witamina B1 reguluje metabolizm węglowodanów, znajdziemy ja w nasionach roślin strączkowych. Witamina B6 uczestniczy w procesie przemiany białek, wzmaga ich syntezę, wzmacnia układ odpornościowy. Najlepsze źródła to ziemniaki i inne warzywa skrobiowe. Witamina C pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny. Jeden z silniejszych antyoksydantów. Znajdziemy ja m.in w malinach, czarnej porzeczce, kiwi, aceroli, pomarańczy, brokułach, papryce, pomidorach. Wapń buduje żeby i kości, reguluje krzepliwość krwi, wspomaga funkcjonowanie mięśni. Najlepsze źródła to: warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych. Żelazo wspomaga tworzenie erytrocytów, chroni przed anemia. Pierwiastek ten znajdziemy w nasionach roślin strączkowych, szpinaku, zielonych warzywach liściastych. Potas reguluje gospodarkę wodna organizmu, występuje m.in w pomidorach, ziemniakach