Zadaj pytanie
4 marca 2015 12:38

Jakich witamin potrzebuję robiąc masę,i jakie produkty ich dostarczą?

Witam.
Pytanie dotyczy co jeść do treningów,jakich witamin i jakich owoców/warzyw potrzebuję,alby mojemu organizmowi niczego nie zabrakło przy wzmożonym wysiłku.Dieta jeżeli chodzi o białka/węgle czy tłuszcze to już dla mnie nie problem z ułożeniem i doborem składników,ale w tej diecie nie mam żadnych warzyw i owoców, a to bardzo źle.Czy moglibyście napisać mi jakie warzywa/owoce warto dodać do diety,żeby wspomóc organizm naturalnymi witaminkami(typu jabłka/marchewki/szpinak itp).I jak byście mogli odpisać za co konkretne warzywa odpowiadają w diecie.
1905
2

Witaj,

 

     Spożywanie warzyw i owoców jest koniecznością zarówno dla osób nieternujących, jak również aktywnych fizycznie. Jest to istotne z kilku powodów. Po pierwsze nutraceutyki. Nutraceutyki są składnikami roślinnymi, które wywołują określony wpływ zdrowotny na organizm. Zaliczamy do nich pigmenty roślinne nadające kolor warzywom i owocom. Wiele nutraceutyków działa na zasadzie antyoksydantów. Ich zadaniem jest tez: zwalczanie nowotworów, redukcja stanów zapalnych, zwalczanie wolnych rodników, obniżanie poziomu cholesterolu, zmniejszanie ryzyka chorób serca, zwiększenie odporności, zapewnienie rozwoju flory bakteryjnej jelit, zwalczanie bakterii i wirusów. Każdy kolor nawiązuje do innego rodzaju nutraceutyku w pożywieniu. Dobrze jest wybierać warzywa o intensywnej barwie. I tak pomarańczowe, żółte i czerwone pokarmy np. marchewki, morele zawdzięczają swoją barwę beta-karotenowi. Pomidor i arbuz są bogate w likopen. Ta grupa związków należy do bardzo silnych antyoksydantów. Zielone pokarmy, np. szpinak, brokuł są bogate w magnez, żelazo i chlorofil. Czerwone i fioletowe owoce, takie jak śliwki i wiśnie zawdzięczają swój kolor antocyjanin, które skuteczniej zwalczają wolne rodniki niż witamina C. Pokarmy o białej barwie: jabłka, kalafior zawierają flawonole.

       Dlaczego warzywa są tak ważnym antyoksydantem? Odpowiedz na to pytanie jest jedna: pomagają w prewencji wielu chorób. Mam tu na myśli zawał serca czy tez nowotwór. Warto dodać w tym miejscu, ze intensywne ćwiczenia fizyczne podnoszą poziom szkodliwych wolnych rodników. Zwykle ciało człowieka produkuje większa liczbę enzymów antyoksydacyjnych w odpowiedzi na większy stres oksydacyjny, jednak dodatkowa porcja tych związków dostarczona z pożywienia wspomoże obronę organizmu.

      Na koniec garść przydatnych informacji. Witamina B1 reguluje metabolizm węglowodanów, znajdziemy ja w nasionach roślin strączkowych. Witamina B6 uczestniczy w procesie przemiany białek, wzmaga ich syntezę, wzmacnia układ odpornościowy. Najlepsze źródła to ziemniaki i inne warzywa skrobiowe. Witamina C pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny. Jeden z silniejszych antyoksydantów. Znajdziemy ja m.in w malinach, czarnej porzeczce, kiwi, aceroli, pomarańczy, brokułach, papryce, pomidorach. Wapń buduje żeby i kości, reguluje krzepliwość krwi, wspomaga funkcjonowanie mięśni. Najlepsze źródła to: warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych. Żelazo wspomaga tworzenie erytrocytów, chroni przed anemia. Pierwiastek ten znajdziemy w nasionach roślin strączkowych, szpinaku, zielonych warzywach liściastych. Potas reguluje gospodarkę wodna organizmu, występuje m.in w pomidorach, ziemniakach

dodał odpowiedź 4 marca 2015 13:18
Witaj, Produkty dostarczające witamin to nie tylko owoce i warzywa - jednak stanowią one dość duży procent. Bardzo dużo witamin dostarczają nasiona (słonecznik,migdały,pestki dyni), także bardzo duże ilości dostarczają wszelkie mięsa, produkty pełnoziarniste, oleje,oliwa. Tutaj można by było wymieniać bez końca. Jednak jedynymi z najważniejszych witamin przy budowaniu masy miesniowej to : witaminy z gr B (B6,B12,B1 czy B7), bardzo ważne są witaminy A,E,K i C. Co do warzywa, pełnią one funkcje dostarczania witamin i minerałów naszemu organizmowi, które niestety z samych czystych produktów nie uzupełnimy w pełni. Dostarczają także duże ilości błonnika pokarmowego. Z warzyw jakie spożywać to proponowałby kapusty,szpinak,brokuły,pomidory, kalafior, papryka (są to tylko przykładowe) z owoców : cytryna,truskawki,maliny,porzeczki (także tylko jedne z wymienionych). Pozdrawiam :)
dodał komentarz 4 marca 2015 13:57
No i dziękuję bardzo za konkretną odpowiedź.Dodam te produkty do swojej diety.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie