Moja dziewczyna zachęca mnie do przejścia na wegetarianizm.
Generalnie białka roślinne, z małymi wyjątkami jak soja, należą do białek niepełnowartościowych. Oznacza to, że w ich składzie brak jest aminokwasów z grupy egzogennych (niezbędnych), albo występują one w niewystarczającej ilości. Wzorcem białkowym jest białko całego jaja. Przestrzeganie diety wysokobiałkowej w wegetarianizmie jest trudne, ale możliwe do wykonania. Musisz pamiętać, że aminogramy (składy aminokwasowe) poszczególnych produktów uzupełniają się. Oznacza to, że dwa źródła niepełnowartościowego białka spożywane razem mogą dać pełnowartościowy aminogram, który zapewni wysoką przyswajalność. Dla przykładu niepełnowartościowe białko roślin strączkowych i ryżu daje pełną paletę aminokwasów egzogennych, umożliwiając ich maksymalną absorpcję.
Innym sposobem na zwiększenie przyswajalności białek roślinnych jest przyjmowanie przed posiłkami suplementów dostarczających pełne spektrum aminokwasów (np. Amino Max 6800 Trec Nutrition) lub wszystkie egzogenne (Amino EAA Trec Nutrition).
Z odżywek białkowych opartych na białkach roślinnych polecam produkty sojowe. Soy Protein Isolate będzie wybornym uzupełnieniem białka w diecie.