banan czy winogron
Witaj.
Należy wiedzieć, że średniej wielkości banan waży około 120 gramów i dostarcza około100 kcal, pochodzących niemal wyłącznie z węglowodanów. Jeden owoc pokrywa około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 12% zapotrzebowania na witaminę B6, potas oraz błonnik pokarmowy. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B, magnez oraz miedź. Ponadto banany, zwłaszcza te bardzo dojrzałe, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy.
IG bananów waha się pomiędzy 50 a 70, co ma swoje dobre i złe strony. Do pozytywów na pewno należy ich lekkostrawność, przez co mogą być spożywane przez osoby mające jakieś dolegliwości żołądkowe, doskonale sprawdzają się również po treningu jako uzupełnienie poziomu energii i mikroelementów. Do negatywnych skutków spożywania tego owocu należy gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co pociąga za sobą skok insuliny. Kiedy poziom cukru we krwi opadnie może pojawić się uczucie zmęczenia, głodu, apatii.
Banan wyróżnia się na tle innych owoców tym, że taki dojrzały okaz zawiera skrobię a nie fruktoza. Fruktozy nie poleca się spożywać bezpośrednio po treningu, ponieważ uzupełnia ona jedynie glikogen wątrobowy, nie zaś mięśniowy. Jej nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową. Ze skrobią rzecz ma się inaczej. Skrobia trawiona jest dwuetapowo, w pierwszej kolejności ulega rozszczepieniu na maltodekstrynę, czyli cukier skrobiowy, w drugiej na glukozę. Właśnie ten drugi cukier może być magazynowany w postaci glikogenu mięśniowego. Kolejną przyczyną, dla której warto sięgać po treningu właśnie po banany jest obecność potasu, jedna sztuka ma go ok 600 mg pierwiastka o działaniu zasadotwórczym, uczestniczącym w równowadze wodno-elektrolitowej organizmu . Nie bez znaczenia pozostaje także obecność magnezu i manganu. Jak wiemy pierwiastki te często są tracone z organizmu w dużych ilościach wraz z potem. Warto przy tym pamiętać również o uzupełnieniu sodu, którego banany nie zawierają zbyt wiele. Ilość zjadanych bananów jest kwestią indywidualną, sugeruję 1-2 średniej wielkości owoców. Ilość ta powinna być dyktowana oczywiście intensywnością treningu.
Jak widzisz spożywanie bananów po treningu ma swoje uzasadnienie. Przejdźmy teraz do winogron. Owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają m.in. wit. A, C, witaminy z grupy B, potas, fosfor magnez i wapń. Wyróżniają się na tle innych owoców zawartością jodu, który korzystnie wpływa na pracę tarczycy. Oprócz tego odkwaszają organizm. Jak wskazują liczne badania winogrona zawierają flawonoidy, które przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych. Wspomniane flawonoidy oraz wit. A i C to naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych.
Najwartościowsze są ciemnofioletowe winogrona, gdyż zawierają najwięcej flawonoidów. Odmiany te jednocześnie są bogate w żelazo. Winogrona o tym zabarwieniu pomagają chronić układ sercowo-naczyniowy. Wszystko dzięki flawonoidom, które podnoszą poziom ,,dobrego” cholesterolu we krwi i zapobiegają utlenianiu tego ,,złego”, zapobiegają tym samym rozwojowi miażdżycy oraz udarom mózgu i zawałowi.
Wszystkie odmiany winogron pomagają obniżyć ciśnienie i zmniejszyć odporność na insulinę. Wedlu badaczy jest to zasługa zawartych w winogronach fitochemikalii, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które wykazują silne działanie przeciwutleniające.
Dobra wiadomość dla osób będących na redukcji jest taka, że winogrona sprzyjają rozpadowi tkanki tłuszczowej. Ma na to wpływ zawarty w tych owocach resweratrol. Substancja ta poprawia insulinowrażliwość komórek, w wyniku czego możliwa jest regulacja poziomu glukozy i insuliny, co przekłada się na efektywniejszą redukcję tkanki tłuszczowej. Najwięcej resweratrolu zawierają winogrona o ciemnym zabarwieniu. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością winogron, ponieważ są dość kaloryczne. 100G to 69 kcal.
Wracając do Twojego pytania, po treningu jak najbardziej możesz zjeść porcję ciemnych winogron. Dzięki glukozie szybko uzupełnisz zapasy energii, cenny po treningu będzie też potas i magnez znajdujący się w tych owocach.