pytania

22 maja 2014 14:33

Zastanawia mnie czy można jeść ziemniaki na redukcji, oczywiście przygotowanych w odpowiedni sposów (z parowaru, z piekarnika albo jeszcze inaczej bez dodatku tłuszczu).

26 maja 2014 18:15

Witam, mam prośbę o pomoc w diecie. Wyliczyłem sobie zapotrzebowanie kaloryczne. Wyszło mi 3671 kcal, dzielone na:
węgle - 504
Białko - 137
Tłuszcz - 122

Nie chcę nikomu zawracać głowy pełną dietą, lecz czy mógłby mi ktoś ułożyć jeden posiłek, a z resztą analogicznie do tego poradzę sobie sam zamieniając produkty lub dodając takie same posiłki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

28 maja 2014 23:16

Witam! Jestem w trakcie układania diety redukcyjnej i mam problem z uwzględnieniem tłuszczy w ogólnym jej bilansie. Moje dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 2050 kcal, przy czym udział procentowy węglowowanów/białek/tłuszczy ustaliłem w proporcjach 55/30/15. Po przeliczeniu na gramy, dziennie powinienem zjadać ok. 280 g węgli, 150 g białka i 35 gramów tłuszczu. Dla węgli i białek udaje się nie przekroczyć zalecanej ilości, jednak tłuszcze notorycznie spożywam w większych ilościach. Głównym źródłem tych tłuszczy jest zazwyczaj olej który wlewam na patelnię, odrobina masła, jajka oraz tłuszcz zawarty w orzechach, migdałach lub wiórkach kokosowych oraz oczywiście z pozostałych produktów, jednak już w dużo mniejszych ilościach. Czy wszystkie rodzaje tłuszczu powinienem wliczać do diety równorzędnie, za wszelką cenę utrzymująć narzucone sobie kalorie, czy tzw. "dobre tłuszcze" mogę jeść w niewielkim nadmiarze, nie przejmując się tym, że przekroczę zalecaną dzienną ilość? Byłbym bardzo wdzięczny za poradę, jak wliczać kalorie w dietach na rzeźbę/masę. Pozdrawiam.

2 czerwca 2014 22:20

Witam proszę o ulozenie przykladowej diety na spalanie tkanki tluszczowej wzrost 180 waga 90kg

4 czerwca 2014 13:40

Witam. Aktualnie jestem na redukcji. Raz już zadawałem to pytanie jednak chciałbym, dowiedzieć się coś więcej od innych na ten temat. Moje pytanie brzmi: "Czy na redukcji mogę stosować oliwę z oliwek do drugiego posiłku zamiast orzechów" Dodam że na noc zjadam już orzechy laskowe.

5 czerwca 2014 00:21

Witam, czy jest jakaś "domowa" metoda obliczania body fata? Czytałem wiele opinii, ale chciałbym zaczerpnąć wiedzy z zaufanego źródła. Pozdrawiam

14 czerwca 2014 13:42

Co lepsze waszym zdaniem?

17 czerwca 2014 22:14

Cześć. Mam 172 cm i ważę około 72 kg poziom tłuszczu w organizmie około 20,7%. Lubię ćwiczyć w godzinach wieczornych około 20 najpierw robię trening siłowy potem 20 min kardio i w zależności od tego ile mam jeszcze siły około 30 min bicia w worek. Z racji tego że zajmuje mi to trochę czas ukończę już o dosyć późnej porze. I mam takie pytanie co powinienem po takim treningu zjeść ? Powinien to być jakiś lżejszy posiłek typu jakiś owoc z jogurtem naturalnym czy raczej jakiś trochę bardziej obfity posiłek ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

22 czerwca 2014 12:55

Witam, przejdę od razu do sedna sprawy - zabieram się za pierwszą swoją redukcję, trwa ona już siedem tygodni a ubytek wagi jest rzędu 4 kg. Niestety jedynie na początku waga schodziła w dół, najprawdopodobniej głównie woda i tutaj moje pytanie z czego może to wynikać?

Przedstawię teraz kilka istotnych aspektów : waga 89-90kg, wzrost ok. 173 cm, staż treningowy 2 lata, szacowany poziom tkanki tłuszczowej 22-24%, typ budowy endomorficzny, siedzący tryb życia uzupełniam 5 treningami tygodniowo, wiek 16.

Zapotrzebowanie kaloryczne ustaliłem na 2200 kcal, a poszczególne makroskładniki kształtują się następująco : białko - 160 g ( 1.8g/kg ), tłuszcze - 90 g ( 1g / kg ), reszta z węglowodanów co daje wynik - 185 g . Wszystko jest rozłożone w 5-6 posiłkach, korzystam wyłącznie ze zdrowego żywienia, nie ma miejsca na słodycze czy odstępstwa. Jeżeli chodzi o ilość wody przyjmowanej dziennie, to jest to ok. 4 l.

Moje pytanie dotyczy również czy odpowiednio dostosowałem kalorie lub poszczególne makroskładniki? A może węglowodanów jest za dużo?

Jeszcze dodam od siebie, że w moim żywieniu znajduje się znaczna ilość błonnika pochodząca np. z płatków owsianych. Źródłem białka są mięsa oraz nabiał. Źródłem węglowodanów ryże, makarony, ziemniaki, płatki owsiane, czasem ciemne pieczywo. A źródło tłuszczy to głównie żółtka jaj, olej rzepakowy, mięso, jeżeli brakuje mi tłuszczy to uzupełniam je orzechami.

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

29 czerwca 2014 02:11

Witam.
Z racji tego, iz wzorów jest mnóstwo na tego typu obliczanie zapotrzbowania, chciałbym w końcu dojść do jakiegoś punktu. Z jednego wzrou wychodzi mi 3,3 kcal z drugiego natomiast wychodzu okk 2,7.
Czy ma ktoś jakas porządną notatkę na temat ile gram przydzielić do obliczenia węgli itp?
W ogole obliczyc zapotrzebowanie?
To właściwie dość ważna sprawa bo zamierzam trzymać się diety jak tylko mogę :)
AA i mam ejszcze pytanko, jeżeli mam trzymać się diety, to każdy jedzony przeze mnie produkt musi być ważony na wadze kuchennej i pozniej mam sprawdzać co ile ma kalorii? :D wy tak robicie?
Z góry dziękuje za pomoc :)

29 czerwca 2014 13:33

Witam. mam 170 wzrostui waze 64-65 kg. mam pytanie czy na diecie redukcyjnej moge przyjac takie makro jak 160 W/ 130 B/ 70 T? do tego treningi silowe, areoby + interwały.

29 czerwca 2014 17:56

Witam.Mam na imię Karol ,trenuje na siłowni od ponad pół roku .Mój trening jest raczej nijaki można powiedzieć że najpierw chciałem trochę schudnąć obecnie ważę jakieś 103 kg przed zaczęciem chodzić na siłownię ważyłem 115 kg przy wzroście 193 cm. Później ćwiczyłem na siłę.
Teraz chcę trochę poprawić sylwetkę i zejść o jakieś 10 kg w dól, lecz waga stoi w miejscu.
Nie wiem jak dobrać sobie dietę co jeść a czego unikać.Pracuję 5/6 dni w tygodniu na dwie zmiany.Po drugiej zmianie idę dopiero po 19 na siłownie od razu po pracy,co skutkuje tym że jestem już zmęczony dniem pracy.Przed pracą nie mogę pójść na siłownie ponieważ otwierają dopiero o 10 a ja na 11 mam do pracy.W pracy mam tylko jedną przerwę około 20 minut. Pracuje w hurtowni non stop w ruchu bardzo dużo chodzę i nosze różne rzeczy,czasami ciężkie czasami lekkie. W jakim przedziale kalorycznym powinna zamknąć się moja dieta? Czy kupować jakieś odżywki czy suplementy dla poprawy efektu? Co jeść po treningu kiedy wracam z drugiej zmiany,o 21 godzinie jestem dopiero w domu.

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie