pytania

4 maja 2015 09:41

Witam,

Piszę, aby prosić o pomoc z moim beznadziejnym przypadkiem. Mam 20 lat, 165cm, 73kg i najprawdopodobniej jestem endomorfikiem.
2-3 lata temu miałam już styczność z siłownią(zaczynałam od obwodówki, a później były fbw na wolnych ciężarach) i dietą (zbilansowana, później low carb i nawet niskie kcal). Zniechęciłam się przez zupełny brak efektów. Mimo to pozostawałam aktywna, zdrowo jadłam, nie przytyłam, ale też nie schudłam.

Teraz postanowiłam zabrać się za to porządnie i tak, aby w końcu były jakieś rezultaty. Wyliczyłam bmr -1542kcal to wzięłam x 1,45 i wyszło 2235 i od tego odjęłam 20% i wychodzi coś ok. 1800kcal i od tego chcę zacząć. Z racji, że wcześniej miałam takie problemy z zrzuceniem tego niechcianego tłuszczu to teraz zastanawiam się nad carb cycling. Z tym, że w necie są dwa różne podejścia i nie wiem, które jest bardziej sensowne i czy kcal mają być ujemne w każdy dzień czy w przeciągu tygodnia?

Myślałam nad czymś takim
dzień wysoki : B-130g T-75g W-180g (2,5g/kg)
dzień średni : B-130g T-75g W-125g (1,7g/kg)
dzień niski : B-130g T-75g W-73g (1g/kg)

A w tej drugiej wersji wtedy wiem, że niektórzy mówią, że tylko białko jest na tym samym poziomie i manipuluje się białkiem i tłuszczem. Nie wiem za bardzo wtedy jak to jest z kcal. No i która wersja jest sensowniejsza na redukcję?

Trening planuję 3x tyg FBW i po treningu siłowym aeroby + ze 2-3 razy w tygodniu cardio na czczo lub na wieczór po 45min.

Bardzo proszę o pomoc i rady, bo naprawdę chciałabym, aby moja sylwetka w końcu odzwierciedlała pracę jaką w nią wkładam :(

Pozdrawiam, Patrycja

Mam pytanie czy jeśli przegapie posiłem np. obiad to czy misze czekac do nastepnego posilku czy zjesc od razu?

6 maja 2015 13:18

Witam,koło 1,5-2 tygodni temu zacząłem redukcję przy 2500 kcal (waga 77~kg 3 treningi siłowe+3 razy rower po 45~min na tydzień,chociaż rower dla mnie rozrywką nie celowym cardio nastawionym na spalanie tłuszczu i na "masie" też miałem podobną jego ilość).Waga początkowo spadła o około pół kg,może lekko więcej po czym od kilku dni się utrzymuje.Teraz pytanie,ponieważ wydaje mi się że jestem na deficycie a waga i tak nie leci to czy powinienem jeszcze obcinać kalorie czy zaprzestać cardio bo przypuszczalnie psuje mi metabolizm(w sensie za dużo jak na początek redukcji?)
Pozdrawiam

7 maja 2015 20:00

Co najlepiej jeść między posiłkami jak głód męczy, a chcę się coś zjeść bo nie podbije za bardzo kalorii

8 maja 2015 15:17

Witam,mam problem ze śniadaniem przed treningiem. Zjedzenie pełnowartościowego posiłku powoduje, że na siłownie jestem "zamulony", czuję jak jedzenie dopiero się przyjmuje. Trening zaczynam około godziny po śniadaniu. Nie jestem w stanie zwiększyć odstępu ze względu na tryb dnia (praca, studia itp). Ostatnio spróbowałem, że o wiele lepiej ćwiczy mi się jeśli rano przyjmę jedynie serek wiejski lub banana. Jakieś porady? Czy np jest sens na redukcji doładowywać się weglowodanami na kolację a rano jedynie jakieś białeczko?

8 maja 2015 16:58

Czy będąc na redukcji moge jesć produkty z firmy smart food ?

9 maja 2015 15:09

W jaki sposób ustalić dietę , 105 kg przy 194 wzrostu . W ciągu dnia w pracy mam tylko jedną przerwę o 12-tej a do domu wracam o 18-tej.Czy mógłbym prosić o przykład ,jeden dzień, z czego powinne się składać poszczególne posiłki a w szczególności co powinienem zjeść o 9-tej i o 15-tej nie mając przerwy? Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam Tomasz Chmiel

13 maja 2015 18:47

Jak w tytule. Jaki olej polecacie do smażenia? Korzystałem z oleju ryżowego ale ceny są trochę ciężkie

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
14 maja 2015 21:36

Witam szybkie pytanie, wiem że na refeed powinno się jeść sporo węgli i troszkę więcej tłuszczu niż zwykle ale mam problem z dobraniem produktów bogatych w węglę (które zawierają rozsądne ilości tłuszczu).
Z góry dzięki!

16 maja 2015 21:10

konserwa rybna - śledz w pomidorach 170- gr plus ugotowane cale jajo - taka "papka" makro to 340 kcal, B - 22, W- 11 , T - 24

17 maja 2015 08:30

Witam, mam pytanie od 8 tygodni jestem na redukcji dietę mam zbilansowaną B-2g/kg W-2,4g/kg T-0,5g/kg wiem, że tłuszczy powinno być 1g/kg lecz obciąłem je aż o połowę, kilogramy zleciały oraz obw, pasa, lecz nie mogę odkryć mięśni brzucha czy to jest spowodowane niedoborem tłuszczy? Dodam, że mięśnie brzucha są widoczne po naciągnięciu ręką skóry na brzuchu.

Aktualna waga jest 75kg
trening siłowy 4x tyg + interwały( rozpocząłem je w tym tygodniu) 5x tyg

Wcześniej trening siłowy 4x tyg + bieganie od 15min do 50min co tydzień dodawałem 5min tętno ok 140/150.

Pozdrawiam

17 maja 2015 16:02

Czego nie wolno spozywac 8 tygodni przed zawodami 15 lat pywanie.

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie