pytania

14 stycznia 2015 21:21

witam. chciałem się dowiedzieć co nalezy jęść w jakich przedziałach godzin i ile posiłków dziennie

25 marca 2016 20:25

Witajcie.

Przyznam że nie jestem przekonany do tej diety ale coraz więcej ludzi ją zachwala więc i ja chciałbym ją spróbować.

Co powinien wiedzieć ? Jakie produkty stosować? Przedewszystkim jakie mięso jesć ? Czy smażyć czy wybierać te tłuste?Jakie ?

Jeśli ktoś stosuję to chętnie wysłucham wskazówek

26 kwietnia 2016 19:13

Witam, chciałem przejsc na diete tłuszczowa, moje zapotrzebowanie to ponad 3400kcal. Na początek ułozylem taka diete, po ok 2 tygodniach zamierzam zwiekszyc weglowodany do 150g. Czy tak to moze wygladac? Dni treningowe moga byc takie same jak nie treningowe? Z góry dziękuje za odpowiedz.

śniadanie
Jaja kurze 200g 279 kcal b: 25 g ww: 1 g tł: 19 g
Boczek wieprzowy wędzony 80g 231 kcal b: 12 g ww: 1 g tł: 20 g
Masło klarowane Mlekovita 10g 90 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 10 g
600 kcal b: 37 g ww: 2 g tł: 49 g

II posiłek
Wieprzowina - karkówka g 398 kcal b: 24 g ww: 0 g tł: 34 g
Pomidor 100g 15 kcal b: 1 g ww: 2 g tł: 0 g
Oliwa z oliwek 20g 179 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 20 g
suma: 593 kcal b: 25 g ww: 2 g tł: 54 g

III posiłek
Wieprzowina - karkówka 200g 398 kcal b: 24 g ww: 0 g tł: 34 g
Oliwa z oliwek 20g 179 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 20 g
Ogórek kwaszony 100g 11 kcal b: 1 g ww: 2 g tł: 0 g
589 kcal b: 25 g ww: 2 g tł: 54 g

posiłek potreningowy
Banan 150g 141 kcal b: 2 g ww: 33 g tł: 0 g
Wieprzowina - karkówka 200g 398 kcal b: 24 g ww: 0 g tł: 34 g
540 kcal b: 26 g ww: 33 g tł: 34 g

kolacja:
Makrela wędzona g 399 kcal b: 37 g ww: 0 g tł: 28 g
Majonez dekoracyjny - Winiary g 280 kcal b: 0 g ww: 1 g tł: 30 g
Posiłek 679 kcal b: 38 g ww: 1 g tł: 58 g
suma:
kcal: 3001
białko: 150g
weglowodany: 40g
tłuszcze: 249g

28 października 2016 21:31

Witam

jestem po miesiącu diety 2000 kcal na której zrzuciłem 9 kg
teraz chce przez cały miesiąc ( na 4 tyg ) wejść na dietę ketogeniczna

i tu moje pytanie czy ta dieta jest dobra , jaką suplementacje stosować czy BCAA z Glutaminą wystarczy ?

Wzrost 185 waga 108.5

10 listopada 2023 12:37

Więc tak.
Lat 40
Wzrost 176 cm
Waga- obecnie 78 kg

Po 15 latach przerwy wróciłem do siłowni, to było dwa lata temu.
Dwa razy robiłem masę i dwa razy redukcje, na masie fajnie rosłem ale przez pierwsza 6 tyg, potem rósł tylko brzuch, więc redukcje, po odstawieniu ww traciłem prawie 1 kg tygodniowa, a w sumie to 8 kg.
Więc znów masa bazując na ww, oczywiście dietę wrzucałem Wam do oceny i było ok, zapotrzebowanie też liczyłem według wzoru tego forum.
I znów pierwsze 6-8 tyg rosło fajnie, w klacie 3-4 cm a brzuch 1 cm, ale potem to się zmienia i w klacie 1 cm, a brzuch 4 cm..

Zanim zacząłem ćwiczyć, jadłem tłusto, kiełbasy , boczek, prawie codziennie smażone, no i frytki do tego, nie jadłem ryżu, kaszy itd.
Ważyłem latem 78 a zimą 80 kg i nic nie musiałem z tym robić, nie miałem opony, a teraz trzymam dietę jak fanatyk i zalewa mnie mimo że redukując schodzę do tych 15% tłuszczu, jak dorzucę ww to z początku jest fajnie, a potem znów zalewa.
Czy może być tak że mam taki organizm , który nie radzi sobie z ww i lepiej przejść na masę opartą na tłuszczach ?l

26 czerwca 2014 12:04

Witajcie.

Drogą wstępu zaznaczam, iż propaguję naturalne budowanie ciała.

Ale do rzeczy- trafiłam niedawno na bloga, kultywującego dietę wysokotłuszczową (popartego licznymi publikacjami ZA). Wertując kolejne strony, wpisy kolejnych osób, które z nieudanych diet highcarb przerzuciły się na tłuszcze, narzucają się poniższe wnioski:

1. Nieważne, czy celem jest masa, czy redukcja- białko (głównie zwierzęce) i tłuszcz (jednonasycony>wielonasycony) powinny być w identycznej proporcji 1:1 (1,5-3g/kg), węglowodany natomiast- ograniczone do minimum (poniżej 100g, czyli low-carb non stop, głównie warzywa i owoce). Mimo, iż mózg posila się glukozą, to organizm sam potrafi ją zsyntetyzować- tylko kwestia czasu.

2. Dieta wysokowęglowodanowa (dajmy na to- masowa) powoduje zwiększanie się poziomu tkanki mięśniowej, ale także ilości tkanki tłuszczowej przez min. wzrost uwodnienia. Tkanka mięśniowa ma ograniczoną pojemność, więc reszta odłoży się w tłuszczowej, co nie wygląda estetycznie (przecież robiąc masę nie trzeba wyglądać jak potwór, nabity wodą, zalany niczym Atlantyda).
Nadmiar węglowodanów ogranicza anabolizm (spada poziom testosteronu i hormonu wzrostu)
Efektu takiego natomiast nie uzyska się będąc na diecie ze zwiększoną podażą tłuszczy.
Po co więc masować na węglach, skoro za moment będziemy je drastycznie obcinąć na redukcji i serwować organizmowi rozstrojenie hormonalne (insulina)?

Oczywiście jest to dla mnie jakiś tam radykalizm, zjadając łyżkę masła, czy miksowanie białka ze smalcem. Bardziej interesuje mnie wypośrodkowanie źródeł tłuszczy zwierzęcych i roślinnych.

Jak to wkońcu jest z dietą wysokotłuszczową?
Pozdrawiam.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
25 listopada 2015 22:26

Hej, nowe pytanie.
Postanowiłem spróbować diety wysoko tłuszczowej na redukcji. Mam 23 lata, 94,5 kg wagi, 184 cm wzrostu, endomorfik. Praca siedząca, aktywność 3x w tygodni po 40 min. Po przemnożeniu 94,5 x 24 x 1,3 wychodzi 2948 kcal. Myślę aby zacząć od 2600 kcal i zobaczymy jak będzie z wagą. Moje pytanie odnosi się jednak do proporcji makroskładników na redukcji przy tym rodzaju diety? Jak je dobrać?

9 lutego 2016 22:14

Hej, kolejne pytanie. Olej rzepakowy do smażenia odpada to wiem a przynajmniej jestem z tych co uważają to za złą opcję ponieważ smażę na kokosowym. Ale teraz Big Majk pochłania sporo majonezu Winiary w którym też znajduje się olej rzepakowy na pierwszym miejscu w składzie. Jestem na Diecie bogatej w tłuszcze z carb targetingiem i nie wiem jak się ma ten olej rzepakowy który znajduje się w tym majonezie. Szukam czego się da gdyż brakuje mi 600kcal a majonez wg tej teorii super by mi uzupełnił makrosy. Ciekaw jestem opinii więc zapytałem trenera :) Pozdrawiam

30 marca 2016 12:28

Witam serdecznie,
chodzi mi konkretniej o dietę samuraja(wysoko-tłuszczowa wzbogacona bezglutenowymi źródłami węglowodanów). Czy w owej diecie istnieje jakiś odpowiedni/optymalny schemat proporcji makroskładników? Dajmy np. btw 2:2:1? Czy taka dieta promuje wzrost masy mięśniowej oraz co dzieje się z niezużytym energetycznie tłuszczem?

Irek Żak Na pytanie odpowiedział trener Irek Żak
1 kwietnia 2016 19:34

Hej.

Oto lista moich produktów z których korzystam na diecie tłuszczowej,prosiłbym o wskazanie czego lepiej nie uzywać i dodanie czegoś od was:

Wieprzowina ,wołowina z tluszczykiem, łosoś,makrela wędzona,boczek wędzony ,jaja,śmietana 30%,tłuste sery homogenizowane(raz,dwa razy w tyg), majonez,kiszonki,brokuł,marchew ,banany,truskawki,ananas (owoce głównie w porze porannej lub po treningu) ,orzechy,olej kokosowy,oliwa,

26 listopada 2017 12:19

Dzień dobry mam takie pytanie? Od dziecka byłam szczupła teraz też Jestem osobą szczupłą ważę 50 kg mam 155 wzrostu tylko mam tłuszcz na brzuchu i mi bardzo jabk by spuchł ten brzych wystaje, i przy biodrach też mam tłuszczu trochę , jak się pozbyć tego tłuszczu np. proszę o poradę a tak wyglada mój brzuch

Irek Żak Na pytanie odpowiedział trener Irek Żak
6 lutego 2018 13:32

Witam mam pytanie Jak rozłożyć makro przy diecie tłuszczowej mam 88 kg wagi
Dość duże zatłuszczenie ciała.

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie