pytania

19 lutego 2015 21:29

mam juz bardzo niska wage i mało w pasie około 70 przy wzroscie 179 ,waga 68 i dalej jestem tłusty co mam robić..jem czysto ,Dieta low Carbs ,mysle o przejsciu na carb cycling doradcie błagam

12 marca 2015 18:24

Witam

Jak w pytaniu wyżej.Dodam że codziennie po przebudzeniu mój brzuch wydaje się być płaski a wieczorem jest odstający i wydęty,co może być przyczyną? Po prawie każdym posiłku dopada mnie flatulencja i jest to dla mnie bardzo uciążliwe.Jem 5 posiłków dziennie jak zalecił mój dietetyk i piję 250ml wody po każdym posiłku,codziennie jem dużą ilość owoców i warzyw.Aha ćwiczę także od dłuższego czasu 5x w tyg.
Wcześniej miałam złą przemianę materii dlatego biorę też leki: żywe szczepy bakterii probiotycznych oraz wapń,witaminę D3 oraz magnez i cynk które zalecił mi lekarz.Dodam że zdarza mi się zjeść w ciągu dnia o 12 coś słodkiego zaraz po obiedzie ale niestety po zjedzeniu odczuwam klucie w jelitach być może dlatego że organizm odzwyczaił się od jedzenia takich rzeczy jak słodycze,fast food itp.bo staram się tego unikać.Proszę o podpowiedzi bo nie mam pojęcia co może być przyczyną.Z góry BARDZOOOO DZIĘKUJĘ :)

17 marca 2015 08:22

Witam, po pierwszym tygodniu redukcji, moja waga zamiast spaść w dół poszła w górę o 0,6 kg, czy to normalne? Ważę 83kg przyjmuje około 170 g białka, 240 g węgli, 60 g tłuszczu, siłownia 5 razy w tygodniu najpierw trening siłowy potem 45 aerobów. Pozdrawiam

17 marca 2015 17:11

Witam wszystkich
to raczej nie będzie jedno pytanie tylko kilka pytań ale dotyczących jednego tematu własnie diety wysokobiałkowej .

Uważam że powinienem prowadzić własnie taką dietę bo:
1. Mam problem z kręgosłupem wiec ciężkie treningi na siłowni odpadają ( niespojenie łuku kręgu L5 i dyskopatia L4/L5 ) co do cwiczeń to 3 -4 razy w tygodniu bieganie , cardio ewentualnie jakieś areoby , basen .
2. w tym momencie moja waga to jakieś 88 kg , pół roku temu było 98 kg ale zmniejszeniem posiłków spacerami wieczornymi itd udało mi się zrzucić te 10 kg
W tym momencie mogę już ćwiczyć ale normalna dieta prowadzona prze zemnie nie daje już efektów
Dlatego chciałbym własnie przejść na wysokobiałkową dietę , bo może to da większe efekty
Moje zapotrzebowanie kaloryczne to od 3500 do 3200 by utrzymać wagę wiec żeby redukowac powinienem pewnie zejść do 2800 i tu własnie zaczynają się problemy

Większość ogólnie dostępnych diet zawiera w sobie dosyć drogie produkty jak łososie egzotyczne owoce itd,
Jak można je zastąpić jakimi produktami ? ( bo jednak nie stać mnie na wydatki ponad 20 zł za dzień jedzenia )
Posiadam wagę kuchenną w domu wiec wyliczenie kalorii nie bezie problemem ale nie wiem jakie stosunki makrosów ustalić żeby było dobrze białko % węglowodany % ??
czy możecie mi podpowiedzieć jakie posiłki komponować najlepiej na śniadanie obiady i kolacje żeby dobrze nakręcić metabolizm ??
Jaką wodę pic ?? ( nie lubię niegazowanej wody nie smakuje mi czy gazowana woda to zło w diecie ??
co do wody to ma być mineralizowana źródlana czy jaka ??
Czy kawa rozpuszczalna albo nawet zbożowa z mlekiem 0,2 psuje moją dietę ??
Na ile posiłków dzielić wszystkie kalorie ??
Czy można od was uzyskać jakieś przykładowe nawet dziennie jadłospisy ??
pytań mam na prawdę jeszcze dużo ale no na razie tyle może jeśli ktoś odpowie to dodam resztę


A teraz reszta o mnie :
Mam 25 lat 185 cm wzrostu
BMI to ok 25
BF 20 %
Wskaźnik BMR 2033 kcal Aby utrzymać wagę:3507 kcal przy 3 -4 treningach tygodniowo .

21 marca 2015 15:43

Witam chciałbym zrobić powrót do redukcji masy. Na redukcji byłem około 3 miesięcy i zleciało okolo 17kg . Bardzo ta liczba Mnie podniosła na duchu i poczułem sie chudy. Rzeczywiście można tak to nazwać. Byłem chudszy, ale przez 8 miesięcy nie uwagi moja waga wzrosła , aż o 9 kg. bardzo chciałbym te kilogramy zredukować lecz nie do końca wiem jak.
Kalorie itp wszystko umiem obliczać, ta umiejętność pozostała Mi po wcześniejszej redukcji, lecz nie pamiętam co ja wtedy jadłem. bazowałem ogólnie na czarnym chlebie w sumie z rana jadłem 2 tosty z ciemnego chleba tam ser boczek i ketchup, niby 3 produkty nie do końca zgone z redukcją, ale na Mnie działało. Na drugie śniadanie zjadłem danio obiad jakaś kasza, czy wołowina szponder, potem 2 chlebki wasa (sonko) i na kolacje bywało różnie.
Chciałbym już od jutra zacząć. (Niedzieli) do jakiegoś 10 maja bo obliczyłem, że 10 maj to byłyby prawie 2 miesiące i z 13 kg bym schudł. Bardzo ta strona Mi pomagała w redukcji i osoby które tutaj się udzielały więc w sumie jakbyscie Mi pomogli jak wrócić to byłoby fajnie , najlepiej jak ułożyli - dali jakiś nie trudny , w miare łatwy do przygotowania jadłospis na tydzień, mógłbym go jeśc 2 tygodnie i jakoś kombinować czy coś. jezeli ktos kto sie zna ma gg i chcialby pomoc niech je poda, ja napisze w ciagu 10 minut .
a co do moich pytań to :
1.Moje zapotrzebowanie kaloryczne byłoby tam z 2100 bo codziennie gram, ćwicze, biegam itp a ja bym jadł 1500 bo w sumie nie potrzebowałbym dużo do jedzenia to efekt jo-jo by nie wystąpił ?
2.Czy przy redukcji robić codziennie pompki? Dałoby to taki mix - odchudzenie + nabranie siły w tym samym czasie?
3.Czy jeść mandarynki? - Bardzo je lubię, a gdzieś wyczytałem , że działają z pomocą dla diety w sensie, przeciw otyłości.
4.Jestem sportowcem , mam 10 h tygodniowo wfu + 5 h poza lekcyjnych treningów w dodatku w któryś dzień z weekendu posiadam mecz więc +/- 16h tygodniowo wysiłku mam więc nie muszę raczej robić cardio? (Gram w piłkę nozna)
5.Wiem, że to może być różnie odbierane, ale moja waga to 74.8 przy wzroście 177-178.
Rok temu ważyłem 84 kg i miałem wzrost 175.
a po redukcji 66,8 kg przy wzroście też tak około 175,5
Nie chce znowu się tak zapuścić, a do takiego zapuszczenie się brakuje tylko 10 kg przez co muszę działać. Do ilu kilogramów muszę dobić by nie być taki otyły? owijając pępek miarką dochodzi do 80 cm

27 marca 2015 22:41

witam,

mam 25 lat, 185 cm wzrostu, ważę +-77kg.
od początku postu (37dni) schudłem 6kg, według domowej wagi analitycznej straciłem 2% tkanki tłuszczowej (z 17,6 na 15,5) i przybrałem 1% mięśni (43,2 na 44,2). te 6kg straciłem w miesiąc, od ponad tygodnia waga stoi w miejscu (+/- 1kg). dodatkowo nie widzę większych zmian w wyglądzie. dlatego tutaj jestem! prosić o rady! :)

moim celem jest poprawa sylwetki, głównie spalenie tkanki tłuszczowej z brzucha. przy okazji fajnie byłoby nabrać trochę masy mięśniowej.
w tym celu wspomagam się białkiem TREC WHEY 100.
biegam ok. 5 razy w tygodniu na maksymalnie 75% max tętna (ok. godziny, ok. 8km)

nie wiem czy wszystko robię dobrze i chciałem prosić o kilka rad.

pracuje na 2 zmiany (6-14,14-22)
po pierwszych zmianach biegam od razu po pracy (4h po posiłku), przed bieganiem pije porcję białka i ew. zjadam banana. po tym 30 minut treningu siłowego w domu (hantle, brzuszku, pompki). to samo jem po treningu + około godziny po obiad.
na drugich zmianach po przebudzeniu piję białko, jem banana i 30 minut trening siłowy po czym idę biegać.

czy to dobre rozwiązanie ? kontynuować odchudzanie w taki sposób czy coś powinienem koniecznie zmienić?

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi! pozdro!

1 kwietnia 2015 00:16

Witam, od kilku miesięcy jestem na redukcji, udalo mi sie zrzucic pare kilogramow tluszczu. Waze 73kg mam 175cm wzrostu i poziom bf to okolo 20-25%. Moje pytanie dotyczy ilosci spozywanych posilkow, otoz od kilku tygodni jem 3 posilki dziennie: sniadanie, II sniadanie i obiad potem czekam okolo 2h i robie trening. Czy taki tryb dnia jest odpowiedni do redukcji czy powinienem cos zmienic? Wiele czytalem o tych 5 posilkach dziennie ale nie wiem jak je rozlozyc w moim dniu. Moja dieta to okolo 1600 kalorii, 120g bialka 140g weglowodanow 25g tluszczu.

9 kwietnia 2015 10:28

Eksperymentuje w kuchni ZDROWO,a wiec nie chce dodawac cukru czy miodu, Czy stewia moze zastapic jako naturalny slodzik? Nie wplynie to na wage itd?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
29 kwietnia 2015 22:30

Witam, czy warto jeść grahamki na diecie redukcyjnej? Jeżeli nie, to jakie inne pieczywo powinienem wybrać z półki sklepowej na redukcji? Pytam oprócz chleba żytniego, może jakieś bułki inne są zalecane, pozdrawiam

4 maja 2015 18:10

Jeszcze raz pytam,bo poprzednie pytanie było niekompletne. Pytanie Ile powinna trwać redukcja?
Obecnie zacząłem 5 miesiąc redukcji i zeszło 12 kg z 105 do 93 kg. Mój wzrost to 187 cm. Dieta jest dopięta na ostatni guzik i waga leci w dół. Pytam o długość redukcji, bo z każdym tygodniem jak ćwiczę to tracę "na sile" . Ciężar przy którym kiedyś ćwiczyłem, a dokładnie na początku redukcji jest obecnie dla mnie za ciężki. Chcę dalej redukować ale jest no coraz ciężej . Czy dalej redukować czy na jakiś czas wrócić do zerowego deficytu i potem znów obcinać. I czy macie jakieś rady co robić by trzymać się na sile przy redukcji. Z góry dziękuje i pozdrawiam :-)

13 maja 2015 18:47

Jak w tytule. Jaki olej polecacie do smażenia? Korzystałem z oleju ryżowego ale ceny są trochę ciężkie

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
7 czerwca 2015 15:01

Posileczki do oceny
7:00 Śniadanie shejk z platkami 100g
11:00 Po treningu 100g kurczaka 30g ryżu 100g. Warzyw i np 50 gram fasolki szparagowej
14:00 to samo
17 :00 to samo
21:00 bialko dzieki za odp

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie