Zadaj pytanie
9 kwietnia 2015 10:28

Co myslicie o stewi?

Eksperymentuje w kuchni ZDROWO,a wiec nie chce dodawac cukru czy miodu, Czy stewia moze zastapic jako naturalny slodzik? Nie wplynie to na wage itd?
2339
9

Witaj,

      Świetnie, ze zamierzasz zrezygnować w kuchni z używania cukru oraz miodu, które powodują ogromne wahania cukru we krwi. O ile z tego pierwszego zalecam zupełnie zrezygnować, o tyle miód w celach zdrowotnych używany sporadycznie jest jak najbardziej w porządku.

      Na przestrzeni ostatnich lat na rynku pojawiło się wiele słodzików, w tym m.in stawia. Stawia, 300 razy słodsza od cukru, określana jest tez mianem zioła słodowego lub miodowego. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe-związki, które występują w liściach i łodygach stewii.

    W 2010 r. uznano stewii za bezpieczny środek słodzący. Należy wiedzieć, ze wcześniej podejrzewano, że glikozydy stewiolowe mogą być rakotwórcze. W 2011r. Komisja Europejska oficjalnie uznała stewie za dodatek do żywności o numerze E960, przy czym ustalono dopuszczalne dzienne spożycie na 4mg/kg.

   Profesor Jan Geuns stwierdził, ze stawia zwiększa aktywność trzustki, poprawia równowagę cukru we krwi, poprawia bilans energetyczny, ma działanie przeciwgrzybiczne, działa antybakteryjnie, zapobiega próchnicy, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu. Istotny jest fakt, że stewia wpływa stymulująco na wyrzut insuliny przez trzustkę. Dla osób zdrowych, trenujących na siłowni, najlepszym momentem na przyjęcie stewii jest okres po treningu zwany oknem anabolicznym. Wysoki poziom insuliny jest pożądany w tym czasie w celu odbudowy rezerw energetycznych organizmu. W innych polach dnia lepiej jest używać ksylitolu, który nie wpływa na wyrzut insuliny.

     Stewia jest rośliną wykorzystywaną w przemyśle spożywczym, w medycynie oraz w przemyśle kosmetycznym. W przemyśle spożywczym, stewia znalazła zastosowanie między innymi przy produkcji słodkich produktów o obniżonej wartości kalorycznej (np. wyroby cukiernicze, śniadaniowe przetwory zbożowe, nektary owocowe i warzywne, lody, fermentowane przetwory mleczne). W temperaturze do 200°C stewia nie ulega rozpadowi, może być stosowana do produkcji dżemów, galaretek, marmolad (o zredukowanej wartości energetycznej), a także do pieczenia ciast i ciasteczek.

    Stewia znalazła szerokie zastosowanie w żywieniu ludzi chorych, a zwłaszcza:
1. W leczeniu dietetycznym osób pragnących zredukować nadmiary masy ciała. Stewia nie wnosi kalorii, stanowi więc doskonały zamiennik cukru. Może być wykorzystywana przy planowaniu posiłków o obniżonej kaloryczności, jako dodatek do napojów i słodkich potraw, w tym także deserów.
2. W dietoterapii chorych z podwyższonym ciśnieniem krwi. Glikozydy stewiolowe uznaje się za niemające wpływu na wielkość ciśnienia tętniczego krwi. Jednak pojawiają się doniesienia o obniżeniu zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi u chorych z nadciśnieniemtętniczym, którym podawano stewiozyd, w porównaniu do grupy kontrolnej. Pomimo, że mechanizmy hipotensyjnego działania stewii nie są dokładnie wyjaśnione, uważa się, że blokowanie kanałów Ca+2, efekt diuretyczny i natriuretyczny (skutkujące zmniejszeniem objętości krążącej krwi) mogą prowadzić do obniżenia ciśnienia.
3. W profilaktyce próchnicy. Stewia nie stanowi pożywki dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i nie powoduje ich namnażania. Te właściwości stewii wykorzystuje się przy opracowaniu receptur past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.
w żywieniu chorych na fenyloketonurię. Stewia, jako substancja słodząca może być stosowana w dietoterapii tego schorzenia, ponieważ nie zawiera fenyloalaniny.

dodał odpowiedź 9 kwietnia 2015 10:52
Stevia to świetna alternatywa dla każdego! Jest zdrowa i polecana przez lekarzy. Zdecydowanie polecam, sam ją stosuje w swojej kuchni. Oczywiście ma kalorie, ale jest ich bardzo mało. Jest też bardzo słodka i wydajna. Ostatnio dałem niepełną łyżeczkę do naleśników, których wyszło 8 i były bardzo słodkie, aż za bardzo. Nie kupuj jej w sklepach ze zdrową żywnością, bo jest tam 2 razy droższa. Kupuj w dużych marketach. Pozdro!
dodał komentarz 9 kwietnia 2015 13:32
O dzieki wielkie:)
dodał odpowiedź 9 kwietnia 2015 17:30
Cześc, jaknajbardziej możesz używać stev. P ozdrawiam ;)
dodał komentarz 10 kwietnia 2015 19:04
Jaka lepiej wybrać w lisciach czy w tabletkach?
dodał komentarz 12 kwietnia 2015 07:54
jaka bardziej Ci pasuje ;)
dodał odpowiedź 9 kwietnia 2015 18:23
Sam obecnie używam stevii. Nie jest jak dla mnie zbyt słodka. Może mam podróbkę, albo przyzwyczaiłem się do słodkiego smaku i muszę słodzić co raz więcej. Ale jest to wg mnie najzdrowszy słodzik.
dodał odpowiedź 10 kwietnia 2015 23:12
Podobno najzdrowszy słodzik. Często polecany jest również ksylitol.
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2015 21:43
tak stevi mozesz używać jak najbardziej.
dodał odpowiedź 15 maja 2015 18:44
Dziekuje Bardzo za odpowiedz :) świetnie opisane i wyjaśnione.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie